Ακμή λόγω μάσκας (maskne); Δες πώς θα την αντιμετωπίσεις

Ακμή λόγω μάσκας (maskne); Δες πώς θα την αντιμετωπίσεις

Η καθημερινή χρήση της μάσκας για την προστασία από τον κορωνοϊό, έχει οδηγήσει στην εμφάνιση ακμής και ερυθρότητας στην περιστοματική περιοχή, ειδικά σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα.

Το φαινόμενο αυτό που έχει λάβει παγκοσμίως το όνομα «maskne» δεν είναι κάτι νέο, καθώς εμφανίζεται εδώ και χρόνια σε άτομα που ο επάγγελμά τους, τους επιβάλλει την καθημερινή χρήση μάσκας.

Τι ακριβώς είναι όμως και τι το προκαλεί;

Η εφαρμογή της μάσκας δημιουργεί θερμότητα, τριβή και απόφραξη των πόρων. Σε συνδυασμό με την υγρασία που προκαλείται λόγω της αναπνοής, την ομιλίας και της εφίδρωσης, οι πόροι φράσουν δημιουργώντας συχνά σπυράκια ή κύστες ακμής. Εκτός, όμως, από την κοινή ακμή, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που προκαλεί η χρήση μάσκας:

  • Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής (εξαρτάται από το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη η μάσκα)
  • Ροδόχρους ακμή (δεν προκαλείται από τη χρήση μάσκας, μπορεί όμως να επιδεινωθεί)
  • Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
  • Θυλακίτιδα

Πώς να αποφύγεις την εμφάνιση ακμής – maskne;

  1. Πριν φορέσεις τη μάσκα, πλύνε καλά το πρόσωπό σου. Έτσι, δεν θα παγιδευτούν βλαπτικοί παράγοντες στην επιφάνεια του δέρματος (όπως βρωμιά, έλαια κ.α.).
  2. Εφάρμοσε ενυδατική λοσιόν. Με αυτόν τον τρόπο, το δέρμα σου θα παραμείνει ενυδατωμένο, ενώ παράλληλα η λοσιόν θα λειτουργήσει ως «φράγμα» μεταξύ της μάσκας και της επιδερμίδας, αποτρέποντας μολύνσεις. Συμβουλέψου το δερματολόγο σου για την κατάλληλη για το δέρμα σου λοσιόν/κρέμα.
  3. Απόφυγε τα προϊόντα μακιγιάζ. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (American Academy of Dermatology – AAD) η χρήση μακιγιάζ κάτω από τη μάσκα προκαλεί φραγή των πόρων και έξαρση της ακμής. Συν τοις άλλοις, η μάσκα θα λερωθεί από το make-up, αποτελώντας μία επιπλέον αιτία μόλυνσης.
  4. Πλένε τη μάσκα σου μετά από κάθε χρήση. Ισχύει στην περίπτωση υφασμάτινων, βαμβακερών μασκών, καθώς συσσωρεύονται στην επιφάνεια βλαπτικοί παράγοντες, που συνιστούν έφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων.

Πώς να αντιμετωπίσεις την ακμή;

Αν, ακόμη και ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, η ακμή επιμένει τότε έχει έρθει η ώρα να επισκεφτεί το δερματολόγο σου, ο οποίος είναι σε θέση να σε καθοδηγήσει προτείνοντας την κατάλληλη για τις ανάγκες σου θεραπεία.

Στην Cosmetic Derma Medicine, μάλιστα, έχεις τη δυνατότητα να κλείσεις online consultation, μέσω Skype, WhatsApp, Viber ή Messenger, εάν δεν επιθυμείς ραντεβού διά ζώσης στο χώρο της κλινικής.