Εποχική Τριχόπτωση: Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσεις

Εποχική Τριχόπτωση: Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσεις

Επέστρεψες από τις διακοπές και έχεις αρχίσει να παρατηρείς έντονη τριχόπτωση; Δε χρειάζεται να πανικοβληθείς. Συχνά, στις αρχές του φθινοπώρου και στο τέλος της άνοιξης, τα μαλλιά πέφτουν με έντονους ρυθμούς, φαινόμενο γνωστό και ως «Εποχική Τριχόπτωση».

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, παρατηρείται απώλεια των μαλλιών που βρίσκονται σε τελογενή φάση, δηλαδή, στο τελικό στάδιο ζωής τους. Δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, καθώς αποτελεί ένα φαινόμενο, το οποίο ολοκληρώνεται μετά από μερικές εβδομάδες, ενώ ήδη μετά την απώλεια τριχών, έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη νέων.

Το φαινόμενο αυτό συχνά εντείνεται και λόγω της ίδιας της φύσης του καλοκαιριού, το οποίο αν και είναι ουδέτερο από πλευράς τριχόπτωσης, είναι άμεσα συνυφασμένο με εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο και με μπάνια στη θάλασσα, με αποτέλεσμα τα μαλλιά μας να ταλαιπωρούνται περισσότερο. Η ηλιακή ακτινοβολία και το θαλασσινό νερό συνιστούν βλαπτικούς παράγοντες, ειδικά για τα ευαίσθητα μαλλιά, οι οποίοι χωρίς την κατάλληλη φαρμακευτική φροντίδα, μπορεί να επιταχύνουν την τριχόπτωση.

Τι πρέπει να κάνεις αν αρχίσεις να παρατηρείς έντονη τριχόπτωση;

Αν και δεν πρέπει να ανησυχήσεις, κρίνεται απαραίτητο να επισκεφτείς έναν εξειδικευμένο, στο θέμα της τριχόπτωσης και αραίωσης μαλλιών, Δερματολόγο ο οποίος είναι σε θέση να διαγνώσει την έκταση της τριχόπτωσης, καθώς και να προτείνει την κατάλληλη για αυτήν θεραπεία. Οι θεραπείες που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν την τριχόπτωση μπορεί να είναι είτε συντηρητικές (όπως η Θεραπεία με Αυτόλογους Αυξητικούς Παράγοντες), είτε φαρμακευτικές (όπως η Μινοξιδίλη).

Θεραπεία με Αυτόλογους Αυξητικούς Παράγοντες

Συνιστά μια ανώδυνη και ασφαλή θεραπεία, η οποία δεν προκαλεί παρενέργειες, αφού αξιοποιείται το αίμα του ίδιου του ασθενούς. Πρόκειται για μία διαδικασία καλά ανεκτή και σύντομη, η οποία προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, ακόμη και σε απαιτητικές περιπτώσεις, λειτουργώντας προληπτικά εναντίον της τριχόπτωσης, εμποδίζοντας την περαιτέρω απώλεια μαλλιών και ενδυναμώνοντας τα ήδη υπάρχοντα μαλλιά.

Συντηρητική Θεραπεία με Μινοξιδίλη

H θεραπεία τριχόπτωσης με μινοξιδίλη συγκαταλέγεται στις λίγες φαρμακευτικές θεραπείες με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στην τριχόπτωση και αραίωση μαλλιών, καθώς χρησιμοποιείται με ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 20 χρόνια. Η τοπική εφαρμογή μινοξιδίλης ενδείκνυται για γυναίκες και άνδρες που αντιμετωπίζουν τριχόπτωση, καθώς και ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE. Η φαρμακευτική αυτή αγωγή λειτουργεί προληπτικά ενάντια στην τριχόπτωση εμποδίζοντας την περαιτέρω απώλεια των μαλλιών, όπως επίσης, ενδυναμώνει τα ήδη υπάρχοντα μαλλιά.