Loading...
Εάν η σελίδα δεν φορτώνει, κάντε κλικ εδώ.
Loading...
φωτοδυναμική θεραπεία ακμής pdt

Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT

Η Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT είναι ό,τι πιο νέο και επαναστικό έχει να επιδείξει σήμερα η σύγχρονη Δερματολογία στην αντιμετώπιση της Ακμής.

Λανθασμένα, συνηθίζουμε να πιστεύουμε πως η Φλεγμονώδης αυτή Δερματοπάθεια αφορά κυρίως στους εφήβους, στην πραγματικότητα όμως η Ακμή δεν κάνει διακρίσεις ως προς το φύλο ή την ηλικία και η αντιμετώπιση της δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Με τη βοήθεια της Φωτοδυναμικής Θεραπείας PDT η αντιμετώπιση των ενοχλητικών και επώδυνων σημαδιών ακμής είναι πλέον εφικτή, με ταυτόχρονη αναγέννηση και ανάπλαση της επιδερμίδας.

Η καινοτόμος μέθοδος της Φωτοδυναμικής Θεραπείας PDT προσφέρει λύση εκεί που οι άλλες μέθοδοι Θεραπείας Ακμής δεν αποδίδουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Τοπικές και Συστηματικές θεραπείες της δερματικής νόσου είναι αδύνατον να εφαρμοσθούν λόγω ατομικού ή οικογενειακού ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και των ανεπιθύμητων ενεργειών που τις συνοδεύουν.

Η σύγχρονη Δερματολογία αξιοποιεί τη δύναμη του φωτός για να αντιμετωπίσει τους κυριότερους παράγοντες που εμπλέκονται με την παθογένεια της ακμής χωρίς τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της τοπικής ή συστηματικής λήψης αντιβιοτικών, ορμονών και ρετινοειδών.

Το ζωογόνο ορατό φως – μπλε (430-500μm) ή κόκκινο (550-700μm) – διεισδύει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, στοχεύοντας στις πορφυρίνες IX (Porphyrins IX),  προϊόντων που προκύπτουν από το μεταβολισμό των βακτηριών όπως είναι το P. Acnes στο δέρμα.

Στην Cosmetic Derma Medicine, η διεξαγωγή της Φωτοδυναμικής Θεραπείας PDT στηρίζεται στην επιδερμική εφαρμογή μιας ειδικής φωτοευαισθητοποιού ουσίας με στόχο τους τριχοσμηγματογόνους αδένες και την αύξηση της παραγωγής πορφυρινών IX (Porphyrins IX), οι οποίες ενεργοποιούνται με την έκθεσή τους στο ορατό φως και επάγουν μια φωτοδυναμική αντίδραση που εξουδετερώνει τα ανεπιθύμητα βακτήρια.

Τα πλεονεκτήματα της Φωτοθεραπείας είναι πολλαπλά, καθώς η μέθοδος καταπολεμά τους κυριότερους παθογενετικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στο πρόβλημα της ακμής, επιτυγχάνοντας:

 • Αντιβακτηριδιακή Δράση (Σημαντική ελάττωση της συγκέντρωσης του βακτηρίου P. Acnes)
 • Αντιφλεγμονώδης Δράση
 • Δράση κατά της σμηγματόρροιας
 • Δράση κατά της υπερκερατινοποίησης του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου
 • Αύξηση της παραγωγής ινοβλαστών
 • Αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου & ελαστίνης
 • Ενίσχυση της αγγειοδιαστολής, της κυκλοφορίας του αίματος και του οξυγόνου στους ιστούς.

Τα κλινικά οφέλη της Φωτοδυναμικής Θεραπείας PDT την καθιστούν ιδανική επιλογή για την αντιμετώπιση Δερματικών προβλημάτων στην περιοχή του προσώπου, του ντεκολτέ και της ράχης. Τέτοια περιστατικά είναι:

 • Ενεργός Ακμή
 • Ουλές & Σημάδια Παλαιάς Ακμής
 • Φωτογήρανση
 • Πανάδες & Δυσχρωμίες
 • Ρυτίδες & Λεπτές Γραμμές
 • Δερματική Ξηρότητα

Από την πρώτη κιόλας συνεδρία Φωτοδυναμικής Θεραπείας PDT η επιδερμίδα εμφανίζεται πιο λαμπερή, καθαρή και ελαστική.

Ο ιδανικός αριθμός συνεδριών που απαιτείται για την επίτευξη του τελικού επιθυμητού αποτελέσματος εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ακμής και την ανταπόκρισή της στη θεραπεία. Συνήθως απαιτούνται 4-8 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 2-4 εβδομάδων.

Οι κατάλληλοι υποψήφιοι για Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT είναι οι ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ακμή με κυρίως φλεγμονώδεις βλάβες. Η θεραπεία είναι κατάλληλη για όλους τους φωτότυπους δέρματος, ωστόσο προτιμώνται οι φωτότυποι I-III προς αποφυγή του κινδύνου μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης.

Για τη θεραπεία των συμπτωμάτων Ακμής η Φωτοευαισθητοποιός ουσία εφαρμόζεται τοπικά στις βλάβες και όχι συστηματικά, ώστε να αποφευχθεί η γενικευμένη φωτοτοξικότητα.

Οι κύριοι τοπικοί Φωτοευαισθητοποιητές που χρησιμοποιούνται είναι 5-αμινολεβουλινικό οξύ́ (ALA) σε συγκέντρωση 20% και ο εστέρας του, μεθυλαμινολεβουλινικό (MAL) σε συγκέντρωση 16%. Το MAL μετατρέπεται σε ALA μετά την απορρόφησή του από το δέρμα. Ο τοπικός Φωτοευαισθητοποιητής διεισδύει σε βάθος 2-3mm φθάνοντας στον σμηγματογόνο θύλακο που βρίσκεται στα 1,3mm.

Η απορρόφηση του ορατού φωτός από τις πορφυρίνες γίνεται στο φάσμα των 300-650 nm. Η επιλογή του κατάλληλου μήκους κύματος εξαρτάται από τις εκάστοτε ανάγκες της περιοχής που επιθυμούμε να θεραπεύσουμε.

Το μπλε φως (430-500μm) διεισδύει μέχρι τα 90-150 μm του επιφανειακού αγγειακού πλέγματος και στοχεύει κυρίως στη καταστροφή του βακτηρίου P. Acnes, ενώ έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Το  κόκκινο φως (550-700μm) εισχωρεί στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος, στα 230-750 μm και θεωρείται ότι έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα καθώς εκτός από την αντιφλεγμονώδη δράση του, ενισχύει την αγγειοδιαστολή και τη κυκλοφορία του αίματος και οξυγόνου στους ιστούς. Η καλύτερη θρέψη των ιστών συνεπάγεται βαθιά ενυδάτωση, ανανέωση των κυττάρων και αποκατάσταση του δέρματος από τα σημάδια της Φωτογήρανσης.

Η Φωτοθεραπεία είναι μια απολύτως ασφαλής θεραπεία αφού βασίζεται στις αναπλαστικές ιδιότητες του ορατού φωτός.

Η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι σπάνια και περιλαμβάνει συμπτώματα ήπιας ερυθρότητας ή και απολέπισης και σπάνια παροδική μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση, ιδίως σε σκουρότερους φωτότυπους δέρματος.

Ακόμη, εκτός από εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της Ακμής, η Φωτοθεραπεία είναι εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποτελεσματικότητά της όσον αφορά τη θεραπεία Ακτινικών Υπερκερατώσεων, του επιφανειακώς επεκτεινόμενου και του οζώδους βασικοκυτταρικού καρκινώματος και της νόσου Bowen.

Ωστόσο, για την αποφυγή ανεπιθύμητων ενέργειων συνιστάται:

 • Η χρήση ειδικών γυαλιών προστασίας από τον ασθενή και τον Ιατρό κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
 • Η αποφυγή επαφής με τα ματιά σε περίπτωση επαφής με τον τοπικό Φωτοευαισθητοποιητή.
 • Η αποφυγή έκθεση στον ήλιο έως και 48 ώρες μετά τη συνεδρία λόγω φωτοτοξικότητας.
 • Η Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT δεν έχει μελετηθεί επαρκώς σε εγκύους και έτσι δεν ενδείκνυται κατά την εγκυμοσύνη.

ΒΡΑΒΕΙΑ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

O ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Όροι χρήσηςOK