Ωτοπλαστική


Ωτοπλαστική

Τα “αφεστώτα ώτα” ή “πεταχτά αυτιά” είναι μια πολύ συχνή κατάσταση που επηρεάζει δυσμενώς την εμφάνιση και την ψυχολογία των ατόμων που πάσχουν από τη δυσμορφία αυτή.

Κλείστε ΡαντεβούΤα αυτιά αποτελούν μια σημαντικότατη αισθητική μονάδα της κεφαλής, οριοθετώντας τα πλάγια όριά της. Η ωτοπλαστική έχει ως στόχο τη διόρθωση των “πεταχτών αυτιών”, καθώς και οποιασδήποτε εκ γενετής ή επίκτητης ανωμαλίας των αυτιών. Τα πεταχτά αυτιά εμφανίζονται πρώιμα από την νηπιακή ηλικία. Στα παιδιά με αφεστώτα ώτα προτείνεται η διόρθωση να γίνεται πριν την έναρξη του σχολείου, περίπου στην ηλικία των 6 ετών, ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών. Στην ηλικία αυτή έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανάπτυξη του χόνδρου των πτερυγίων.
Όμως, είναι εξαιρετικά συχνή και έχει απόλυτη ένδειξη η διόρθωση των πεταχτών αυτιών σε ενήλικες άνδρες ή γυναίκες, διορθώνοντας ένα αισθητικό «μειονέκτημα» και βελτιώνοντας σημαντικά την εμφάνιση του ατόμου. H ωτοπλαστική ή πλαστική αυτιών αποσκοπεί στην επάνοδο των πτερυγίων των αυτιών στη φυσιολογική τους θέση.
Στα παιδιά η ωτοπλαστική γίνεται με γενική αναισθησία, ενώ οι ενήλικες μπορεί να υποβληθούν στη συγκεκριμένη επέμβαση κάτω από τοπική αναισθησία. Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της κλινικής μας επιτελείται η ωτοπλαστική υπό τοπική αναισθησία στο πλείστο τον περιπτώσεων, κάτι που κάνει την επέμβαση ασφαλέστατη, ενώ ο ασθενής μπορεί αμέσως να επιστρέψει στο σπίτι του. Συνήθως τα αυτιά δεν είναι μεγάλα, αλλά απλά αφίστανται. Στην περίπτωση αυτή γίνεται μία τομή στο πίσω μέρος του αυτιού και μέσω αυτής της τομής διαμορφώνεται ο σκελετός του αυτιού που αποτελείται από χόνδρο. Στη συνέχεια καθηλώνεται μέσω απορροφήσιμων ραμμάτων το πτερύγιο του αυτιού στο περιόστεο της μαστοειδούς απόφυσης.
Η ωτοπλαστική είναι σχετικά ανώδυνη, ενώ τα αποτελέσματά της είναι μόνιμα. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα μετά το χειρουργείο. Τα αισθητικά αποτελέσματα της ωτοπλαστικής είναι εξαιρετικά, βελτιώνοντας σημαντικά την εμφάνιση και τονώνοντας την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία του ατόμου.
Αμέσως μετά την ωτοπλαστική τοποθετείται στα αυτιά και γύρω από την κεφαλή πιεστικός επίδεσμος που παραμένει για 3 ημέρες. Η πρώτη αλλαγή γίνεται την 3η ημέρα οπότε αφαιρείται η επίδεση και ο ασθενής μπορεί να λουστεί με αντισηπτικό προϊόν. Ο πόνος είναι υποκειμενικό συναίσθημα και σε κάποιους είναι πιο έντονος , ενώ άλλοι δεν τον νιώθουν καθόλου μετεγχειρητικά. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως είναι υποφερτός και αντιμετωπίζεται μα κοινά παυσίπονα του τύπου του Depon ή Ponstan (όχι όμως ασπιρίνη). Τα εξωτερικά ράμματα (ενδοδερμική ραφή) αφαιρείται την 15η ημέρα και συνιστάται η χρήση ενός ελαστικού επιδέσμου – κορδέλας κατά τη διάρκεια του ύπνου για να αποφευχθεί πιθανός τραυματισμός για έναν μήνα περίπου. Ουλές και σημάδια δεν υπάρχουν, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει ακόμη και την επόμενη ημέρα στην εργασία του και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.
Οι επιπλοκές της ωτοπλαστικής είναι σπάνιες στα χέρια έμπειρων και εξειδικευμένων πλαστικών χειρουργών. Το αιμάτωμα στην περιοχή του πτερυγίου και η φλεγμονή αν συμβούν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα με παροχέτευση και λήψη αντιβίωσης από το στόμα. Στην Cosmetic Derma Medicine η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση ρουτίνας για τους πλαστικούς χειρουργούς και χρησιμοποιείται στο πλείστο των περιπτώσεων τοπική αναισθησία, ενώ οι επιπλοκές είναι πρακτικά μηδενικές.