Κοιλιοπλαστική


Κοιλιοπλαστική

Η κοιλιοπλαστική (πλαστική κοιλίας) είναι μια χειρουργική επέμβαση η οποία διορθώνει τη χαλάρωση του δέρματος της κοιλιάς, αλλά και άλλες δυσμορφίες του κοιλιακού τοιχώματος.

Κλείστε ΡαντεβούΟι συνηθέστερες αλλοιώσεις που παρατηρούνται στο κοιλιακό τοίχωμα είναι η χαλάρωση του δέρματος (μόνη ή σε συνδυασμό με τοπική συσσώρευση λίπους), οι ραγάδες και η λέπτυνση του μυϊκού τοιχώματος που οδηγεί σε κήλες στην κοιλιακή χώρα. Οι αλλοιώσεις αυτές οφείλονται σε ποικίλα αίτια με συνηθέστερα την παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης, τις πολλαπλές εγκυμοσύνες, τις συχνές διακυμάνσεις του βάρους και τις προηγηθείσες ενδοκοιλιακές χειρουργικές επεμβάσεις.

Κοιλιοπλαστική | Μετά την εγχείρηση

Η πρώτη αλλαγή του τραύματος γίνεται στις 48 ώρες μετά την επέμβαση, οπότε αφαιρείται και η παροχέτευση. Ο ασθενής κινητοποιείται πλήρως τις επόμενες 48 ώρες φορώντας τον κορσέ και μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Τα ράμματα κόβονται 15 ημέρες μετά την επέμβαση, ενώ η ουλή που καταλείπει το τραύμα είναι πολύ λεπτή, μοιάζει με την ουλή της καισαρικής τομής και κρύβεται εντελώς από το εσώρουχο.

Οι επιπλοκές από την επέμβαση αυτή της πλαστικής κοιλίας είναι σπάνιες όταν οι χειρισμοί και η διαδικασία της επέμβασης γίνεται από έμπειρο πλαστικό χειρουργό. Οι συχνότερες επιπλοκές είναι η δύσπνοια τις πρώτες ημέρες λόγω μείωσης του ζωτικού αναπνευστικού χώρου, η συλλογή αιματώματος ή λέμφου στο τραύμα (που απαιτούν παροχέτευση), η φλεγμονή (που προλαμβάνονται με την προληπτική χορήγηση αντιβίωσης) και η δύσμορφη ουλή σε ορισμένους ασθενείς.

Κοιλιοπλαστική | Επέμβαση

Κατά την κοιλιοπλαστική αφαιρείται δέρμα και λίπος από την περιοχή της κοιλιάς. Με την επέμβαση αυτή μειώνεται το μέγεθος της κοιλιάς, διορθώνεται η χαλάρωση αυτής, ενισχύεται το μυϊκό τοίχωμα της κοιλιάς και φεύγουν οι ραγάδες του δέρματος που αφαιρείται. Η εικόνα του σώματος βελτιώνεται επομένως σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η κοιλιοπλαστική (πλαστική κοιλιάς) είναι μια επέμβαση που αφορά άνδρες και γυναίκες που επιθυμούν να βελτιώσουν την εμφάνισή τους. Οι καλύτεροι υποψήφιοι είναι άνδρες και γυναίκες χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας και χωρίς σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας που όμως εμφανίζουν χαλάρωση και περίσσεια του δέρματος στην περιοχή της κοιλιακής χώρας. Η κοιλιοπλαστική δεν είναι μέθοδος απώλειας βάρους και θα πρέπει να συνδυάζεται πάντα με ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης προκειμένου να διατηρηθεί το καλό αποτέλεσμα.

Η χαλάρωση από εγκυμοσύνες ή απώλεια πολλών κιλών, η διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών και η ύπαρξη ραγάδων σε συνδυασμό με χαλάρωση στο δέρμα κάτω του ομφαλού αποτελούν τις κυριότερες ενδείξεις για κοιλιοπλαστική.

Υπάρχουν πολλές χειρουργικές παραλλαγές της κοιλιοπλαστικής που όλες όμως αποβλέπουν σε τρεις κοινούς στόχους:

  • Την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος και την επανόρθωση τυχόν κηλών που μπορεί να συνυπάρχουν (πχ ομφαλοκήλες)
  • Την αφαίρεση του χαλαρού δέρματος και της περίσσειας λίπους στην κάτω κοιλία (υπομφάλιος δερμολιπεκτομή)
  • Την αντιμετώπιση ενδεχόμενων δύσμορφων, ουλών και ραβδώσεων

Η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής επιτελείται υπό γενική αναισθησία, ενώ η ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση με τους μηρούς λυγισμένους σε 45ο. Εκτελείται υπερηβική τομή, ακριβώς στο ύψος που γίνεται η τομή της καισαρικής, αλλά και εκτείνεται σε μεγαλύτερο μήκος από αυτήν. Στη συνέχεια το δέρμα με το υποδόριο λίπος αποκολλώνται, τραβιούνται προς τα κάτω και η περίσσεια αυτών εκτέμνεται και αφαιρείται. Ο ομφαλός παρασκευάζεται σε νέα θέση.

Κατά την επέμβαση αυτή ενισχύεται το κοιλιακό τοίχωμα με την συρραφή των ορθών κοιλιακών μυών στη μέση γραμμή της κοιλιάς και την πλαστική πιθανών κηλών του ομφαλού (ομφαλοκήλη) ή κηλών λευκής γραμμής.

Μινι-Κοιλιοπλαστική

Η μίνι κοιλιοπλαστική (mini κοιλιοπλαστική) είναι η ελάσσονος έκτασης κοιλιοπλαστική που μπορεί να λάβει χώρα στον χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία. Γίνεται σε επιλεγμένες μόνο περιπτώσεις όπου το πρόβλημα είναι πολύ μικρό και αφορά μόνο στη χαλάρωση του δέρματος της κάτω κοιλίας (κάτω δηλαδή μόνο από τον ομφαλό). Με τον ασθενή σε ύπτια θέση και μόνο με τοπική αναισθησία (χωρίς μέθη ή υπνοχάλαση) τεντώνεται και εκτέμνεται η περίσσεια του δέρματος που περισσεύει, ενώ η ουλή που προκύπτει από την μίνι κοιλιοπλαστική είναι πολύ λεπτή και μικρότερη σε έκταση.

Κοιλιοπλαστική | Αναίμακτη Λιποαναρρόφηση SmartLipo

Στην περίπτωση που συνυπάρχει μικρή ποσότητα τοπικού λίπους μπορεί αυτό να αφαιρεθεί με την μέθοδο της αναίμακτης λιποαναρρόφησης κατά την διάρκεια της mini κοιλιοπλαστικής στον χώρο του ιατρείου. Παροχέτευση δεν απαιτείται ενώ ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στο σπίτι του φορώντας έναν ειδικό κορσέ για 30 ημέρες περίπου.

Η κοιλιοπλαστική συνδυάζεται συχνά με λιποαναρρόφηση στην περιοχή της κοιλιάς ότανεκτός από την χαλάρωση συνυπάρχει και περίσσεια λίπους κάτω από το δέρμα. Η λιποαναρρόφηση μπορεί να λάβει χώρα είτε στην κλασική κοιλιοπλαστική με τον ασθενή σε γενική αναισθησία ή στην μίνι κοιλιοπλαστική με τον ασθενή υπό τοπική αναισθησία.

Ο συνδυασμός κοιλιοπλαστικής και λιποαναρρόφησης οδηγεί στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα καθώς βελτιώνει συνολικά την εικόνα του σώματος. Η χρήση ειδικής ζώνης κοιλίας κρίνεται και εδώ απαραίτητη.

Η αναίμακτη κοιλιοπλαστική ή κοιλιοπλαστική χωρίς νυστέρι αναφέρεται πρακτικά στην laser λιποαναρρόφηση της περιοχής της κοιλιάς. Η τεχνική αυτή μπορεί σε μικρά προβλήματα να οδηγήσει σε μείωση του τοπικού λίπους στην κοιλιά ταυτόχρονα με σύσφιξη αυτής με αποτελέσματα εφάμιλλα μιας κλασικής κοιλιοπλαστικής χωρίς την ταλαιπωρία αυτής. Τα πλεονεκτήματα αυτής είναι ότι:

  • Γίνεται στον χώρο του ιατρείου με τοπική μόνο αναισθησία
  • Δεν αφήνει ουλές ή σημάδια, καθώς η όλη διαδικασία γίνεται από 2 μικρές οπές στο κάτω μέρος της κοιλιάς
  • Η οπτική ίνα του laser εισέρχεται στο υποδόριο και λιώνει το λίπος ενώ ταυτόχρονα κάνει και σύσφιξη στην περιοχή
  • Το περιττό λίπος αναρροφάται στη συνέχεια και απομακρύνεται δίνοντας άμεσο και μόνιμο αποτέλεσμα
  • Είναι μέθοδος αναίμακτη, ανώδυνη, με μηδενικό χρόνο αποθεραπείας, χωρίς ουλές και σημάδια και με άμεση επιστροφήτου ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.
  • Μοναδικό της μειονέκτημα είναι ότι είναι ιδανική για συγκεκριμένους σωματότυπους και πρέπει να γίνεται προσεκτική επιλογή των ασθενών. Η χρήση κορσέ είναι επίσης επιβεβλημένη.


Συνδυάστε την Κοιλιοπλαστική με τις ακόλουθες θεραπείες:


Καταπολέμηση Κυτταρίτιδας

Κρυολιπόλυση

Λιποαναρρόφηση Laser SmartLipo

Μεσοθεραπεία Λιπόλυσης