Γυναικομαστία


Γυναικομαστία

Η Γυναικομαστία, ή αλλιώς ανδρική μεγαλομαστία, είναι μία παθολογική κατάσταση που εμφανίζεται σε άνδρες στην εφηβεία ή την ενήλικο ζωή.

Κλείστε ΡαντεβούΌπως τονίζει η Δερματολόγος – Δερματοχειρουργός, Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, η γυναικομαστία παρουσιάζεται με αυξημένο όγκο μαστού, που μπορεί να αφορά σε αυξημένη ποσότητα λίπους ή μαζικού αδένα ή και στα δύο. Ως εκ τούτου, το ανδρικό στήθος εμφανίζει γυναικεία όψη. Εμφανίζεται σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού και μπορεί να οφείλεται σε υπέρμετρη παραγωγή οιστρογόνων.

Γυναικομαστία | Γενικά

Η γυναικομαστία είναι η αφύσικη διόγκωση του ενός ή και των δύο μαζικών αδένων στον ανδρικό μαστό. Πρόκειται για μία κοινή διαταραχή του ανδρικού μαστού και αποτελεί ένα από τα συχνότερα αισθητικά προβλήματα των ανδρών. Μπορεί να επηρεάζει μόνο τον ένα μαστό, αν και συνηθέστερα προσβάλλει το ανδρικό στήθος αμφοτερόπλευρα.

Η γυναικομαστία εμφανίζεται συνήθως στην εφηβική ηλικία. Αφορά περισσότερο από το 65% των εφήβων και πάνω από το 40% των ενηλίκων. Στις περισσότερες περιπτώσεις η γυναικομαστία είναι ιδιοπαθής, καθώς δεν ανευρίσκεται κάποια υποκείμενη αιτία.

Η γυναικομαστία, όπως τονίζει η Δερματολόγος – Δερματοχειρουργός Δρ. Αμαλία Τσιατούραμπορεί να εμφανιστεί σε τρεις διαφορετικές περιόδους της ζωής ενός άνδρα:

 • Νεογνική ηλικία:

Οφείλεται στη μεταφορά οιστρογόνων δια μέσου του πλακούντα από τη μητέρα στο νεογνό. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο που αντιστρέφεται μετά από λίγες βδομάδες. Στην περίπτωση αυτή αναφερόμαστε σε νεογνική γυναικομαστία.

 • Εφηβική ηλικία:

Φτάνει στο μέγιστο στην ηλικία των 13-14 και σταδιακά υποχωρεί μέχρι τα 25. Όταν υποχωρεί, αποτελεί φυσιολογικό φαινόμενο που εμφανίζεται λόγω έναρξης της έκκρισης των ανδρικών ορμονών. Αν όμως η αύξηση του μαστού παραμείνει και αυξάνει με την πάροδο του χρόνου, τότε η γυναικομαστία μπορεί να γίνει μόνιμη.

 • Ενήλικη ζωή:

Εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50 ετών και οφείλεται συνήθως στα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Αυτή είναι η λεγόμενη γεροντική γυναικομαστία, που συνήθως δεν αποτελεί παθολογικό φαινόμενο.

Η γυναικομαστία δεν πρέπει να συγχέεται με περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει περίσσεια λίπους χωρίς αδενικό στοιχείο επάνω στο ανδρικό στήθος.  Σε αυτήν την περίπτωση, μιλάμε για ψευδογυναικομαστία ή αλλιώς λιπομαστία.

Γυναικομαστία | Αίτια

Όταν η γυναικομαστία δεν είναι ιδιοπαθής, προκαλείται συνήθως λόγω διαφόρων ορμονικών αλλαγών, και κυρίως λόγω διαταραχής της ισορροπίας μεταξύ οιστρογόνων και ανδρογόνων. Η ανισορροπία αυτή μπορεί να προκύψει κατά την εφηβεία ή και σε μεγαλύτερη ηλικία. Αν και όλοι οι άντρες έχουν οιστρογόνα, υπάρχουν κάποιοι που παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα, με αποτέλεσμα να έχουν αναπτυγμένους μαστούς. Παράλληλα, η γυναικομαστία μπορεί να οφείλεται και σε άλλα αίτια, όπως:

 • Παχυσαρκία
 • Αυξημένο σωματικό λίπος
 • Υπερθυρεοειδισμός
 • Ιδιοπαθής υπέρμετρη ανάπτυξη μαζικού αδένα
 • Χρήση στεροειδών φαρμάκων
 • Χρήση αντικαταθλιπτικών
 • Χρόνιες παθήσεις του ήπατος
 • Δυσλειτουργία γεννητικών οργάνων
 • Γήρανση
 • Γενετικά σύνδρομα και χρωμοσωμικές ανωμαλίες (π.χ. σύνδρομο Klinefelter)
 • Χορήγηση οιστρογόνων για τη θεραπεία άλλων ασθενειών (π.χ. καρκίνου του προστάτη)

Πιο συγκεκριμένα:

 • Έλλειψη τεστοστερόνης:

Μπορεί να συνυπάρχει με νεφρική ανεπάρκεια, κάποιο τραύμα ή να οφείλεται σε κληρονομικά αίτια

 • Φαρμακευτικά σκευάσματα:

Πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα οδηγούν σε αύξηση των οιστρογόνων, όπως σκευάσματα που περιέχουν οιστρογόνα, σκευάσματα που αναστέλλουν τη σύνθεση της τεστοστερόνης, αναβολικά, αντιρετροϊκά φάρμακα, αντιψυχωσικά ή φάρμακα για παθήσεις της καρδιάς.

 • Αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων:

Μπορεί να οφείλονται σε ερμαφροδιτισμό, καρκίνο, άγχος και κίρρωση ήπατος.

Γυναικομαστία | Συμπτώματα

Η γυναικομαστία, ευτυχώς, δεν αποτελεί προάγγελο κάποιας άλλης ασθένειας όπως εξηγεί η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα. Πολλές φορές όμως είναι το αποτέλεσμα ύπαρξης σοβαρών ασθενειών, όπως κίρρωση του ήπατος, νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και σπανιότερα του καρκίνου των όρχεων.  

Τα κυριότερα προβλήματα της γυναικομαστίας σχετίζονται με ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως:

 • Μειωμένη αυτοπεποίθηση
 • Ντροπή
 • Νευρικότητα
 • Άγχος
 • Αμηχανία
 • Ανασφάλεια
 • Πρόβλημα κοινωνικοποίησης
 • Αίσθημα μείωσης ανδρισμού

Υπάρχουν 4 στάδια γυναικομαστίας:

 • Το πρώτο εμφανίζει πολύ μικρή διόγκωση χωρίς περίσσεια δέρματος.
 • Το δεύτερο αφορά σε μεσαία διόγκωση, χωρίς περίσσεια δέρματος.
 • Στο τρίτο στάδιο υπάρχει μεσαία διόγκωση και αρκετή περίσσεια δέρματος.
 • Στο τέταρτο στάδιο υπάρχει αρκετά μεγάλη διόγκωση που συνοδεύεται από περίσσεια δέρματος.

Γυναικομαστία | Διάγνωση

Η αρχική διάγνωση της γυναικομαστίας, όπως επισημαίνει η Δερματολόγος και Δερματοχειρουργός  Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, γίνεται κλινικά. Με την κλινική εξέταση, καθώς επίσης και με λεπτομερή λήψη του ιατρικού ιστορικού και ψηλάφηση του μαστού, ο Δερματοχειρουργός και Πλαστικός Χειρουργός θα είναι σε θέση να καταλάβει αν υπάρχει γυναικομαστία. Εφόσον κλινικά έχουμε την εικόνα γυναικομαστίας, τότε ο ασθενής ίσως χρειαστεί να υποβληθεί σε υπέρηχο μαστών ή και μαστογραφία, ενώ μερικές φορές κρίνεται απαραίτητη και η βιοψία του μαζικού αδένα, προκειμένου να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο συσχέτισης της γυναικομαστίας με καρκίνο του μαστού.

Γυναικομαστία | Αντιμετώπιση

Αρκετοί άντρες που αισθάνονται ανασφάλεια και η γυναικομαστία τους προκαλεί σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα, καταφεύγουν στη χειρουργική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας. Μάλιστα, στην Ελλάδα σχεδόν 2000 άνδρες καταφεύγουν κάθε χρόνο σε Δερματοχειρουργούς και Πλαστικούς Χειρουργούς για να απαλλαγούν από αυτό το πρόβλημα. Η θεραπεία της γυναικομαστίας μπορεί να είναι είτε φαρμακευτική, είτε με την κλασική χειρουργική αφαίρεση αδένα και λίπους ή με την πιο σύγχρονη μέθοδο Laser λιποαναρρόφησης Smartlipo με τοπική μόνο αναισθησία.

Για τη σωστή αντιμετώπιση της γυναικομαστίας, θα πρέπει πρώτα να γίνεται λεπτομερής κλινική ή και εργαστηριακή εξέταση για τη σωστή διάγνωση. Στη συνέχεια, μπορεί ο ασθενής, εάν το επιθυμεί, να υποβληθεί στην αναίμακτη λιποαναρρόφηση Smartlipo, ανάλογα με το βαθμό της χαλάρωσης του δέρματος.

Γυναικομαστία | Χειρουργική θεραπεία

Πριν τη θεραπεία της γυναικομαστίας διενεργείται υπερηχογραφικός έλεγχος των δύο μαστών προκειμένου να εκτιμηθεί η σύσταση των μαστών. Οι μαστοί μπορεί να αποτελούνται κυρίως από λιπώδη ιστό με φυσιολογικό μαζικό αδένα ή να συνυπάρχει περίσσεια λιπώδους ιστού με διογκωμένο μαζικό αδένα. Και στις δύο περιπτώσεις, επέμβαση γίνεται αναίμακτα με Laser Λιποαναρρόφηση Smartlipo και απαιτεί μόνο τοπική αναισθησία.

Η ελάχιστα επεμβατική θεραπεία Laser Λιποαναρρόφηση Smartlipo στηρίζει την καινοτομία της στο υπερσύγχρονο ND-YAG laser που επιδρά στα λιποκύτταρα προκαλώντας τη λύση τους ενώ ταυτόχρονα συσφίγγει την επιδερμίδα. Το ND-YAG Smartlipo laser είναι ένα υποδερματικό laser, που εισέρχεται κάτω από το δέρμα και εκπέμπει φως στα 1064 nm που απορροφάται επιλεκτικά από τον λιπώδη ιστό. Αναλυτικότερα, αφού προηγηθεί τοπική αναισθησία, η οπτική ίνα του laser εισέρχεται μέσω μιας οπής απευθείας στον υποδόριο ιστό της προβληματικής περιοχής, λιώνει τα λιποκύτταρα και τα μετατρέπει σε ένα λεπτόρρευστο υγρό, χωρίς την καταστροφή των υποκείμενων ιστών και του δέρματος. Στη συνέχεια το ρευστοποιημένο λίπος αναρροφάται με τη βοήθεια μιας λεπτής ατραυματικής κάνουλας, επιτυγχάνοντας την πλήρη και οριστική αφαίρεση του λίπους με σημαντική μείωση πόντων.

Γυναικομαστία | Αντιμετώπιση

Η χειρουργική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας, όπως τονίζει η Δερματολόγος – Δερματοχειρουργός Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, λαμβάνει υπόψιν το μέγεθος του μαζικού αδένα, την περίσσεια του λίπους και την συνύπαρξη ή όχι χαλάρωσης.

Αναίμακτη λιποαναρρόφηση μαστών

Στην περίπτωση της περίσσειας λιπώδους ιστού, διενεργείται πρακτικά χειρουργική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας με λιποαναρρόφηση στην περιοχή των μαστών. Στην κλινική μας εφαρμόζεται η αναίμακτη λιποαναρρόφηση με τοπική αναισθησία με την χρήση διαλύματος ξυλοκαΐνης 1% με αδρεναλίνη 1:200000. Αφού ανοιχτεί μία οπή στην υπομάστια πτυχή (που στη συνέχεια επουλώνεται και είναι αόρατη) διενεργείται τοπική αναισθησία στον λιπώδη και μαζικό ιστό και στη συνέχεια, εισέρχεται η οπτική ίνα του laser που λιώνει και ρευστοποιεί το λίπος τοπικά. Κατά το 3ο στάδιο μικρή κάνουλα εισέρχεται και αναρροφά το λίπος, το οποίο κατόπιν απομακρύνεται μόνιμα από το σώμα.

Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και μόνιμο, ο χρόνος αποθεραπείας μηδενικός, πόνος δεν υπάρχει παρά μόνο ήπια ευαισθησία, ο ασθενής χρειάζεται να φορέσει ειδικό γιλέκο για λίγες ημέρες μετά την επέμβαση και επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Ήπια γυμναστική επιτρέπεται πέντε ημέρες μετά, ενώ πιο βαριά γυμναστική μετά από 15 ημέρες. Η τελική διαμόρφωση του αποτελέσματος απαιτεί την πάροδο ενός μήνα, ενώ το αποτέλεσμα συνεχίζει να διαμορφώνεται έως και τρίμηνο μετά την χειρουργική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας με Smartlipo Laser.

 

Υποδόριος Μαστεκτομή

Μία από τις μεθόδους αντιμετώπισης της γυναικομαστίας είναι η υποδόριος μαστεκτομή χωρίς αφαίρεση δέρματος που γίνεται μέσω μίας τομής στο κατώτερο όριο μεταξύ θηλής και δέρματος. Η μέθοδος αυτή προτιμάται όταν πέρα από την περίσσεια του λίπους συνυπάρχει και υπερτροφικός μαζικός αδένας (μαστός). Κατά τη διαδικασία αυτή, από την αδιόρατη τομή μήκους το πολύ ενός εκατοστού διενεργείται τοπική αναισθησία όπως στην περίπτωση της αντιμετώπισης της γυναικομαστίας με laser λιποαναρρόφηση. Στη συνέχεια αφαιρείται ο μαζικός αδένας ο οποίος στέλνεται για ιστολογική εξέταση. Κατόπιν διενεργείται laser λιποαναρρόφηση και απομάκρυνση του λίπους κατά τον τρόπο που περιγράφηκε ανωτέρω.

Οι μετεγχειρητικές οδηγίες και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο όπως και στην περίπτωση της laser λιποαναρρόφησης στους μαστούς.

 

Επέμβαση ανόρθωσης του στήθους

Σε κάποιες περιπτώσεις όπου εκτός από τη γυναικομαστία συνυπάρχει και έντονη χαλάρωση του δέρματος και πτώση του μαστού προτιμάται η ταυτόχρονη επέμβαση ανόρθωσης του στήθους (μαστοπηξία). Στην περίπτωση αυτή απαιτείται γενική αναισθησία και πέρα από την αφαίρεση του λίπους και ίσως του μαζικού υπερτροφικού αδένα, αφαιρείται και η περίσσεια του δέρματος που έχει χαλαρώσει. Πρόκειται για επέμβαση που αφήνει περισσότερες ουλές γύρω από την θηλή ή και κάτω από τον μαστό.

Η μετεγχειρητική πορεία είναι ομαλή και η επάνοδος στις δραστηριότητες γρήγορη αν και απαιτείται περισσότερος χρόνος από την κλασική λιποαναρρόφηση.

Στην Cosmetic Derma Medicine γίνεται αντιμετώπιση της γυναικομαστίας και με τους τρεις τρόπους, ανάλογα με το εξατομικευμένο πρόβλημα του κάθε ασθενούς. Ο εξειδικευμένος Δερματολόγος – Δερματοχειρουργός και Πλαστικός Χειρουργός θα αναλάβει στην αντίστοιχη περίπτωση την κατάλληλη αντιμετώπιση του κάθε τύπου της γυναικομαστίας.

Γυναικομαστία | Πλεονεκτήματα Laser λιποαναρρόφησης με laser Smartlipo

Τα πλεονεκτήματα της laser λιποαναρρόφησης θεραπείας της γυναικομαστίας σε σχέση με την κλασική είναι τα εξής;

 • Απαιτείται τοπική μόνο αναισθησία και γίνεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της κλινικής Cosmetic Derma Medicine.
 • Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία προηγουμένως από τον ασθενή.
 • Απόλυτα ασφαλής μέθοδος, καθώς δεν απαιτείται υπνοχάλαση, μέθη ή γενική αναισθησία.
 • Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά τη 1,5 ώρα
 • Προηγείται το laser που ρευστοποιεί και λιώνει το λίπος με συνέπεια να απαιτούνται στη συνέχεια πολύ λεπτά εργαλεία για την αναρρόφηση του λίπους. Έτσι η τομή της οπής είναι πολύ μικρότερη και αδιόρατη , ενώ η αφαίρεση του λίπους είναι ομοιόμορφη χωρίς να αφήνει μικροανωμαλίες στην περιοχή του στήθους.
 • Το laser επιτελεί ταυτόχρονα σύσφιξη στην περιοχή του δέρματος, κάτι πολύ σημαντικό ώστε να μην υπάρχει χαλάρωση μετά το χειρουργείο.
 • Ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στο σπίτι του.
 • Ο χρόνος αποθεραπείας είναι πολύ σύντομος, δεν υπάρχει πόνος, οίδημα, μελανιές και ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στις δραστηριότητές του και στην εργασία του φορώντας το ειδικό γιλέκο.
 • Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο και δεν μπορεί ο ασθενής να συσσωρεύσει λίπος στην συγκεκριμένη περιοχή, καθώς έχουν καταστραφεί οι συγκεκριμένες λιποαποθήκες.

Γυναικομαστία | Κόστος επέμβασης

Η επέμβαση της γυναικομαστίας είναι πλήρως εξατομικευμένη και μπορεί να γίνει είτε μόνο με λιποαναρρόφηση ή με συνδυαστική υποδόρια μαστεκτομή ή και με μαστοπηξία. Το κόστος αντιμετώπισης γυναικομαστίας εξαρτάται από το είδος της επέμβασης που θα απαιτηθεί. Στο 95% των περιπτώσεων δίνει την πλήρη λύση η laser λιποαναρρόφηση Smartlipo καθώς είναι ικανή να απομακρύνει το 100% του λίπους των μαστών, μειώνοντας ταυτόχρονα και τον μετρίου μεγέθους μαζικό αδένα. Στην περίπτωση αυτή το κόστος επέμβασης της γυναικομαστίας είναι αρκετά προσιτό, αν αναλογιστεί κανείς το μόνιμο αποτέλεσμα που χαρίζει, τη μηδενική αποθεραπεία  και το άριστο αποτέλεσμα.


Γυναικομαστία | Μετεγχειρητικές οδηγίες

Μετά από διενέργεια laser λιποαναρρόφησης σε γυναικομαστία με ή χωρίς υποδόρια μαστεκτομή ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει τις εξής οδηγίες:

 • Να φορά το ειδικό γιλέκο για 20 ημέρες με έναν μήνα.
 • Να λάβει προληπτική αντιβίωση για 3-5 ημέρες σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών.
 • Να μην βρέξει την περιοχή την πρώτη ημέρα, ενώ κατά τις επόμενες ημέρες μπορεί να κάνει μπάνιο κανονικά.
 • Να αποφύγει έντονη σωματική δραστηριότητα για 15 ημέρες.
 • Ήπια γυμναστική να αποφευχθεί τις πρώτες 5-7 ημέρες, ενώ μπορεί να ξεκινήσει μετά την εβδομάδα (διάδρομο – ποδήλατο).
 • Να διενεργεί μασάζ στην περιοχή με εφαρμογή ειδικής κρέμας για 1-3 μήνες ώστε να φύγει με τη λεμφική κυκλοφορία μέρος του λίπους που έχει διασπαστεί

Η γυναικομαστία μπορεί να αντιμετωπιστεί και με φαρμακευτική αγωγή. Αυτό γίνεται όταν αυτή οφείλεται σε ορμονικά και ενδοκρινολογικά αίτια. Η φαρμακευτική θεραπεία της γυναικομαστίας θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τον ειδικό ενδοκρινολόγο και αφορά στη χορήγηση ειδικών φαρμάκων, ορμονικών ή μη.


Γυναικομαστία | Συχνές Ερωτήσεις


Το αποτέλεσμα θεραπείας της γυναικομαστίας είναι μόνιμο;

Μετά την επέμβαση, το αποτέλεσμα δε διαφοροποιείται με την πάροδο του χρόνου. Στην περίπτωση δε, που κάποιος πάρει κιλά, το στήθος του δεν θα επηρεαστεί καθόλου ενώ το λίπος που θα πάρει θα κατανεμηθεί ομοιόμορφα σε όλο του το σώμα. Αυτό συμβαίνει λόγω της μόνιμης καταστροφής των λιποαποθηκών του στήθους.

Πόσο ασφαλής είναι η επέμβαση της γυναικομαστίας;

Η επέμβαση με την αναίμακτη λιποαναρρόφηση Smartlipo είναι απόλυτα ασφαλής, λόγω της χορήγησης τοπικής μόνο αναισθησίας. Πιθανές ήπιες επιπλοκές περιορίζονται μόνο σε ύπαρξη μικρής ευαισθησίας στους μαστούς για λίγες ημέρες, μικρές παροδικές εκχυμώσεις (μελανιά) ή μικρή υπαισθησία που υποχωρεί λίγες ημέρες μετά την επέμβαση.

Η θεραπεία γυναικομαστίας με Laser Smartlipo είναι μία καινοτόμος, ανώδυνη και αναίμακτη επεμβατική μέθοδος, που πλεονεκτεί έναντι των παραδοσιακών χειρουργικών μεθόδων.

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για ένα υποβληθώ σε επέμβαση γυναικομαστίας;

Κατά κανόνα, η επέμβαση γυναικομαστίας θα πρέπει να γίνεται μετά την ηλικία των 18 ετών. Θα πρέπει  πρώτα να συμβουλευτείτε Πλαστικό Χειρουργό και Δερματοχειρουργό  για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια της γυναικομαστίας, εφόσον η υπερανάπτυξη του στήθους είναι σταθερή για κάποιους μήνες και δεν είναι κάποια προσωρινή κατάσταση (π.χ. λόγω αύξησης βάρους).

Σχετίζεται η γυναικομαστία με την ανάπτυξη καρκίνου;

Η γυναικομαστία δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με κακοήθεια και η εμφάνιση καρκίνου του μαστού στους άνδρες έχει εμφανιστεί σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων γυναικομαστίας. Μερικές φορές όμως, η εμφάνιση γυναικομαστίας, αποτελεί ένδειξη ύπαρξης καρκίνου των όρχεων ή του προστάτη.

Γιατί να επιλέξω την κλινική Cosmetic Derma Medicine για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας;

Στην κλινική Cosmetic Derma Medicine η διάγνωση και αντιμετώπιση της γυναικομαστίας γίνεται ολοκληρωμένα από το Α έως το Ω. Αφού διαγνωστεί και αναγνωριστεί ο τύπος της γυναικομαστίας, οι Πλαστικοί Χειρουργοί και Δερματολόγοι – Δερματοχειρουργοί με επικεφαλής τον Δρ. Αναστάσιο Βεκρή, Πλαστικό Χειρουργό και την Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματοχειρουργό – Δερματολόγο θα επιλέξουν τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης αυτής.

Η Cosmetic Derma Medicine είναι η πρώτη κλινική που έφερε την αναίμακτη αντιμετώπιση γυναικομαστίας με laser Smartlipo στην Ελλάδα από το 2008 και μετρά σήμερα πάνω από 600 περιστατικά, δηλαδή τα περισσότερα περιστατικά αντιμετώπισης στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο διενεργούνται σεμινάρια και hands-on workshops με σκοπό την εκπαίδευση νέων ιατρών που συρρέουν τόσο από την Ελλάδα όσο και από το Εξωτερικό. Το αποτέλεσμα και η ικανοποίηση του ασθενούς με τη μέθοδο αυτή είναι πλήρως εγγυημένα.


Αντιμετωπίστε τη Γυναικομαστία με τις ακόλουθες θεραπείες:


Λιποαναρρόφηση Laser SmartLipo