Βλεφαροπλαστική


Βλεφαροπλαστική

Ο χρόνος που περνάει δεν αφήνει ανέπαφο το πρόσωπο και πολλές φορές προκαλεί συμπτώματα χαλάρωσης τα οποία μπορεί να προσκαλέσουν σημαντικό αισθητικό πρόβλημα.

Κλείστε ΡαντεβούΗ βλεφαροπλαστική είναι η επέμβαση που μπορεί να ξαναζωντανέψει το βλέμμα δίνοντας λύση στα σημάδια που αφήνει ο χρόνος. Με τη βλεφαροπλαστική μπορούμε να δώσουμε λύση με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και η επέμβαση αυτή σήμερα αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς και ασφαλείς επεμβάσεις της αισθητικής πλαστική χειρουργικής. Αν έχετε κουρασμένα μάτια, ρυτίδες, χαλάρωση του άνω φλεβάρου ή «σακούλες» κάτω από τα μάτια, τότε η βλεφαροπλαστική είναι η κατάλληλη λύση για εσάς.

Αίτια πρόωρης γήρανσης των ματιών

Η περιοχή των ματιών είναι από τα πρώτα σημεία του προσώπου που προδίδουν την ηλικία ενός ατόμου. Το δέρμα γύρω από την περιοχή χαλαρώνει ευκολότερα και αποκτά ρυτίδες με αποτέλεσμα να δείχνει κουρασμένο. Τόσο η γήρανση που είναι δυστυχώς αναπόφευκτη όσο και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οδηγεί αρχικά σε οίδημα και όψη κουρασμένων ματιών. Οι κύριες ενδείξεις της βλεφαροπλαστικής είναι η χαλάρωση του δέρματος της κογχοβλεφαρικής περιοχής (δηλαδή χαλάρωση και πτώση του άνω βλεφάρου) και η λιπόπτωση (κοινώς «σακούλες») λόγω προβολής του λίπους του κάτω βλεφάρου που δίνει την εικόνα πρησμένων ματιών.

Εκτός από την κληρονομικότητα και τη φυσική φθορά του χρόνου, άλλα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση είναι το κάπνισμα, η έλλειψη σωστού ύπνου, η υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο, η κατακράτηση υγρών, καθώς και το άγχος και στρες.

Η φυσιολογική γήρανση είναι η κύρια αιτία που οδηγεί στην κουρασμένη όψη των ματιών, αλλά και άλλοι λόγοι όπως η κληρονομικότητα και ο τρόπος ζωής μπορούν να οδηγήσουν στην ανάγκη για βλεφαροπλαστική πολύ νωρίτερα. Η πτώση των βλεφάρων, οφείλεται στην ανατομία στην περιοχή του ματιού, καθώς η αδυναμία των συνδετικών ιστών με το πέρασμα του χρόνου, οδηγεί σε απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, και τελικά πτώση των βλεφάρων.  Με την βλεφαροπλαστική μπορούμε να δώσουμε οριστική λύση σε όλα αυτά με απόλυτη ασφάλεια. Η βλεφαροπλαστική αφορά σε άνδρες και γυναίκες που θέλουν να δώσουν μια νότα φρεσκάδας και ζωντάνιας στο βλέμμα τους. Αν η κουρασμένη εικόνα των ματιών οφείλεται σε γήρανση, η βλεφαροπλαστική επιτελείται κατά την 4η -5η δεκαετία της ζωής. Αν ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το stress, η έλλειψη ύπνου και η κληρονομικότητα ή ενδοκρινοπάθειες όπως νοσήματα θυρεοειδούς αποτελούν την αιτία των κουρασμένων ματιών, η βλεφαροπλαστική μπορεί να διενεργηθεί πολύ νωρίτερα, από την 2η  δεκαετία της ζωής.

Τα αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικής

Τα μάτια και οι ανατομικοί σχηματισμοί που τα περιβάλλουν (βλέφαρα, φρύδια και βλεφαρίδες), αποτελούν το καθοριστικότερο χαρακτηριστικό του προσώπου μας και το πρώτο που προδίδει την ηλικία μας. Στόχος της βλεφαροπλαστικής είναι η βελτίωση της όψης του άνω και κάτω βλεφάρου χωρίς να επηρεάσει την ανατομία των βλεφάρων, το σχήμα του ματιού και τη φορά της βλεφαρικής σχισμής. Εκεί ακριβώς στοχεύει και η βλεφαροπλαστική χαρίζοντας ένα ξεκούραστο και εκφραστικό βλέμμα που κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις.

Στην βλεφαροπλαστική τόσο των άνω όσο και των κάτω βλεφάρων αφαιρούμε την περίσσεια του δέρματος, του λίπους ή και των δύο μαζί δίνοντας αποτέλεσμα ορατό από τo πρώτο 24ωρο. Στην άνω βλεφαροπλαστική αφαιρούμε την περίσσεια δέρματος που περισσεύει, ενώ στην κάτω γίνεται αφαίρεση του λίπους ή του δέρματος.

Χειρουργική Βλεφαροπλαστική

Ο κλασικός τρόπος βλεφαροπλαστικής είναι η χειρουργική βλεφαροπλαστική. Η διαδικασία της βλεφαροπλαστικής είναι ελάχιστα επεμβατική, διεξάγεται στον χώρο της κλινικής μας υπό τοπική αναισθησία με διάλυμα ξυλοκαΐνης 1% και αδρεναλίνης 1:200000, ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία και δεν απαιτεί νοσηλεία. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου μία με μιάμιση ώρα, ο ασθενείς έχει τις αισθήσεις του και αμέσως μετά μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Η επάνοδος στις καθημερινές μας δραστηριότητες και την εργασία μετά τη βλεφαροπλαστική είναι άμεση και τα αποτελέσματα θεαματικά και ορατά από τις πρώτες ημέρες. Το κουρασμένο και γηρασμένο βλέμμα δίνει τη θέση του σε ένα νεανικό, ανανεωμένο look!

 

Στη βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου, στις λεγόμενες «σακούλες» ματιών, διακρίνουμε δύο τρόπους διενέργειας της επέμβασης:

 • Subciliary blepharoplasty:

Στην περίπτωση αυτή δημιουργείται μία εξωτερική τομή στο κάτω βλέφαρο, αρκετά κοντά στις βλεφαρίδες, έτσι ώστε να μη γίνεται εύκολα εμφανής. Μέσω της τομής αυτής γίνεται αφαίρεση του δέρματος και του λίπους.

 • Transconjuctival blepharoplasty:

Στην περίπτωση αυτή, γίνεται μία εσωτερική τομή από τον επιπεφυκότα.

Με την επέμβαση αφαιρείται η πλεονάζουσα ποσότητα λίπους και δέρματος και έτσι αναδεικνύεται η έκφραση των ματιών, προσδίδοντας τη χαμένη νεανική λάμψη.

Στην περίπτωση της άνω βλεφαροπλαστικής, γίνεται εκτομή της περίσσειας λίπους και δέρματος με τομή η οποία καλύπτεται από την φυσιολογική πτυχή του βλεφάρου, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται. Συγκεκριμένα, η επέμβαση άνω βλεφαροπλαστικής έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια, λόγω του ότι οι πληροφορίες γύρω από την ανατομία του άνω βλεφάρου συνεχώς πληθαίνουν.

Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση που δεν επηρεάζει την όραση ή τις κινήσεις του οφθαλμού. Μετά την επέμβαση θα υπάρχουν λεπτά, σχεδόν αόρατα ράμματα που θα πρέπει να αφαιρεθούν μέσα σε 3-5 ημέρες.  Υπάρχει μικρό οίδημα (πρήξιμο) και σε μικρό ποσοστό εκχυμώσεις (μελανιές) οι οποίες δεν επηρεάζουν το αισθητικό αποτέλεσμα και υποχωρούν χωρίς φαρμακευτική αγωγή και μόνο με την εφαρμογή ψυχρών επιθέματων μέσα στα επόμενα 24ωρα. Συνιστάται η τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων και στο σπίτι τα πρώτα 2 εικοσιτετράωρα και ο ασθενής επανεξετάζεται την επόμενη ημέρα και στις 5 ημέρες οπότε θα κοπούν και τα λεπτά ραμματάκια. Πόνος μετά την βλεφαροπλαστική δεν υπάρχει, μόνο ένα αίσθημα πίεσης (σφιξήματος) στα βλέφαρα που υποχωρεί τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση.

Η βλεφαροπλαστική πρέπει να γίνεται με εξατομικευμένο τρόπο και να μην εφαρμόζεται με την ίδια τεχνική σε οποιονδήποτε ασθενή. Κατά τη βλεφαροπλαστική, εκτός από την έκταση του προβλήματος, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ασθενούς και οι προσωπικές προσδοκίες του.

Η βλεφαροπλαστική με τον τρόπο που γίνεται στην Cosmetic Derma Medicine πρακτικά στερείται επιπλοκών, καθώς γίνεται με τοπική αναισθησία. Επίσης πέρα από το μικρό οίδημα και τις εκχυμώσεις των βλεφάρων κατά τα πρώτα εικοσιτετράωρα, άλλες μακροχρόνιες επιπλοκές του τύπου του εκτρόπιου κάτω βλεφάρου, ή του αιματώματος δεν υπάρχουν, καθώς είναι πολύ αυστηρή η επιλογή των υποψηφίων για την επέμβαση και η διαδικασία γίνεται τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας που εγγυώνται άριστα αποτελέσματα.

Αναίμακτη-Μη χειρουργική Βλεφαροπλαστική

Η σύγχρονη Κοσμητική Ιατρική θέλει τη βλεφαροπλαστική να γίνεται με μία επαναστατική μέθοδο, με την οποία γίνεται αναίμακτη και ανώδυνη αφαίρεση των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος, μέσω εξάχνωσης. Με αυτήν την τεχνική δεν αφαιρείται με νυστέρι η περίσσεια του δέρματος του άνω ή κάτω βλεφάρου. Ουσιαστικά, χρησιμοποιείται μία συσκευή που αξιοποιεί την ενέργεια του πλάσματος (plasma light). Με την μέθοδο αυτή επιτυγχάνουμε μικρή εξάχνωση της περίσσειας του δέρματος στο άνω και κάτω βλέφαρο με αποτέλεσμα ρίκνωση στα σημεία χαλάρωσης και ορατή σύσφιξη στο άνω ή στο κάτω βλέφαρο. Δεν προκαλείται έγκαυμα ή νέκρωση στο δέρμα παρά μόνο μικρός ερεθισμός που υποχωρεί τις επόμενες ημέρες.

Λόγω του μη επεμβατικού της χαρακτήρα απαιτούνται 2-3 συνεδρίες για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος. Δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις έντονης χαλάρωσης και συσσώρευσης λίπους στο κάτω βλέφαρο όπου η κλασική βλεφαροπλαστική θα δώσει την οριστική λύση.

Η θεραπεία της αναίμακτης - μη χειρουργικής Βλεφαροπλαστικής μπορεί να συνδυαστεί και με ενέσιμες θεραπείες προσώπου, Νευροτοξίνης ή Υαλουρονικού Οξέος, για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πως λειτουργεί?

Με τη βοήθεια μία φορητής μικροχειρουργικής συσκευής, αρκετά εύκολης στη χρήση, η οποία αυξάνει επιλεκτικά τη θερμοκρασία σε μία συγκεκριμένη δερματική ζώνη. Με τον τρόπο αυτό εξαϋλώνονται επιφανειακές στιβάδες του δέρματος, χωρίς να επηρεάζονται τα βαθύτερα στρώματα.

Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις:

 • Χαλάρωσης
 • Ανύψωσης φρυδιών
 • Αντιμετώπισης χαλαζίου
 • Αφαίρεσης δερματικών μορφωμάτων βλεφάρων
 • Βελτίωση περιγράμματος και τόνου του προσώπου
 • Εξάλειψης ξανθελασμάτων
 • Εξάλειψης ουλών και δερματικών κηλίδων
 • Αφαίρεσης σπίλων
 • Εξάλειψης ρυτίδων
 • Αφαίρεσης αιμαγγειωμάτων
 • Αφαίρεση τατουάζ (σπανιότερα)

Η μέθοδος αυτή μας επιτρέπει να επιτύχουμε αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα της παραδοσιακής χειρουργικής βλεφαροπλαστικής, στη δερματοχάλαση (περίσσεια δέρματος στα βλέφαρα) τόσο των άνω, όσο και των κάτω βλεφάρων.

Η Αναίμακτη-Μη χειρουργική Βλεφαροπλαστική παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο και είναι ιδανική για όσους θέλουν να αποκτήσουν μία πιο νεανική εμφάνιση, καθώς με τη μέθοδο αυτή αντιμετωπίζονται με εξαιρετική αποτελεσματικότητα τα σημάδια γήρανσης, καθώς και οι ρυτίδες γύρω από την περιοχή των ματιών, όπως το αρκετά συχνό «πόδι της χήνας». Παράλληλα, είναι εξαιρετικά ασφαλής, καθώς εφαρμόζεται μόνο στα σημεία που εντοπίζεται το πρόβλημα και αφήνουν έτσι ανέπαφους τους γύρω ιστούς. Ακόμη, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη μέθοδος σε περιπτώσεις που, για ιατρικούς λόγους, το άτομο δεν μπορεί να προβληθεί σε χειρουργική επέμβαση βλεφαροπλαστικής.

Βλεφαροπλαστική – Επέμβαση

Πριν την επέμβαση βλεφαροπλαστικής απαιτείται η λήψη πλήρους ιστορικού υγείας από τον ασθενή. Ο Πλαστικός Χειρουργός ενδιαφέρεται κυρίως για παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, ή ο διαβήτης, διότι αποτελούν ασθένειες που μπορεί  να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Μετά την επέμβαση είναι πιθανό τα μάτια να παρουσιάζουν ευαισθησία στο φως, η οποία να συνυπάρχει μα ξηροφθαλμία και δακρύρροια.

Πριν την επέμβαση βλεφαροπλαστικής απαιτείται η λήψη πλήρους ιστορικού υγείας από τον ασθενή. Ο Πλαστικός Χειρουργός ενδιαφέρεται κυρίως για παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, ή ο διαβήτης, διότι αποτελούν ασθένειες που μπορεί  να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Μετά την επέμβαση είναι πιθανό τα μάτια να παρουσιάζουν ευαισθησία στο φως, η οποία να συνυπάρχει μα ξηροφθαλμία και δακρύρροια.

Βλεφαροπλαστική | Συχνές Ερωτήσεις


Μετά τη βλεφαροπλαστική οι ρυτίδες θα ξανασχηματιστούν;

Αν και τα αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικής είναι μόνιμα και με την κατάλληλη φροντίδα το πρόσωπο και τα μάτια μας μπορούν να συνεχίσουν να φαίνονται νεανικά και ξεκούραστα για αρκετά χρόνια, η γήρανση του δέρματος είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία που δεν μπορεί να σταματήσει.

Πόσο διάστημα πρέπει να μείνω μακριά από την εργασία μου μετά τη βλεφαροπλαστική;

Αν και η βλεφαροπλαστική  είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική (minimally invasive surgery) που συνήθως πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία σε 1-2 ώρες και δεν απαιτεί νοσηλεία, συστήνεται η αποφυγή έντονης δραστηριότητας ή γυμναστικής για 5-7 ημέρες.

Πονάει η βλεφαροπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική είναι μια πρακτικά ανώδυνη διαδικασία, ενώ μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρχει ήπιος πόνος, οίδημα και εκχύμωση των βλεφάρων που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με ήπια παυσίπονα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν σταδιακά και εξαφανίζονται σε διάστημα 5-7 ημερών.

Υπάρχουν σημάδια ή ουλές μετά από μια βλεφαροπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική στα χέρια ειδικών πλαστικών χειρουργών είναι μια διαδικασία ελεγχόμενη και απολύτως ασφαλής. Επίσης, η κατάλληλη τοποθέτηση των τομών στο άνω βλέφαρο στην φυσιολογική πτυχή του όταν είναι ανοικτό και στο βλεφαρικό χείλος στην περίπτωση του κάτω βλεφάρου, αποτελούν εγγύηση ότι οι λεπτές τομές θα είναι δυσδιάκριτες ή αδιόρατες.

Πόσο διαρκεί η συνεδρία της Αναίμακτης-Μη χειρουργικής Βλεφαροπλαστικής;

Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 15 λεπτά, ενώ ελαφρά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν εξαφανίζονται μόνα τους εντός λίγων ημερών (3-6 ημέρες).

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα της Αναίμακτης-Μη χειρουργικής Βλεφαροπλαστικής;

Η γήρανση είναι μία φυσιολογική διεργασία του οργανισμού. Συνεπώς, τα αποτελέσματα διαρκούν έως ότου εμφανιστούν τα επόμενα σημάδια γήρανσης, ή μέχρι κάποια άλλη δερματική πάθηση να κάνει την εμφάνισή της. Κατά μέσο όρο, τα αποτελέσματα διαρκούν περίπου 3-5 χρόνια.
Σε περίπτωση βέβαια που η μέθοδος της Αναίμακτης-Μη χειρουργικής Βλεφαροπλαστικής χρησιμοποιείται για την εξάλειψη ουλών, τότε τα αποτελέσματα είναι μόνιμα.

Γιατί να επιλέξω την Cosmetic Derma Medicine για τη βλεφαροπλαστικη;

Οι εξειδικευμένοι πλαστικοί χειρουργοί της Cosmetic Derma Medicine προτείνουν την κατάλληλη αντιμετώπιση που είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή. Λόγω της τεράστιας εμπειρίας, στην Cosmetic Derma Medicine η βλεφαροπλαστική διενεργείται πάντα υπό τοπική αναισθησία, χωρίς μέθη ή υπνοχάλαση με αποτέλεσμα γρήγορη αποθεραπεία και άμεση επιστροφή του ασθενούς στις δραστηριότητές του.


Συνδυάστε τη Βλεφαροπλαστική με τις ακόλουθες θεραπείες:


Fractional Laser CO2

Δερμοαπόξεση Προσώπου

Θεραπεία με Νευροτοξινη

Μεσοθεραπεία Προσώπου

Υαλουρονικό Οξύ