Αυξητική στήθους


Αυξητική στήθους

Η αυξητική στήθους (κοινώς πλαστική στήθους) αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες αισθητικές επεμβάσεις μεταξύ των γυναικών.

Κλείστε ΡαντεβούΟι κύριες ενδείξεις για αυξητική στήθους (πλαστική στήθους)είναι η ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη υποπλασία των μαστών. Η ετερόπλευρη υποπλασία είναι συνήθως τραυματικής ή συγγενούς αιτιολογίας. Μικρού βαθμού ασυμμετρία στο μέγεθος των μαστών είναι φυσιολογική και υπάρχει στις περισσότερες γυναίκες.

Αυξητική Στήθους | Επέμβαση

Η αμφοτερόπλευρη υποπλασία διακρίνεται σε τρεις βαθμούς ανάλογα με τη βαρύτητά της:

  • Βαθμός Ι: Η υποπλασία αφορά στον μαζικό αδένα, αλλά και το λίπος αυτού
  • Βαθμός ΙΙ: Υποπλασία που χαρακτηρίζεται από πλήρη αγενεσία (έλλειψη) του λιπώδους ιστού του μαστού
  • Βαθμός ΙΙΙ: Υποπλασία κατά την οποία όλα τα ανατομικά στοιχεία του μαστού είναι παρόντα, αλλά η ανάπτυξή τους υπολείπεται σημαντικά.

Η αυξητική στήθους (πλαστική στήθους) γίνεται υπό γενική αναισθησία και τοποθετούνται ενθέματα σιλικόνης με διάφορες τεχνικές. Τα ειδικά ενθέματα σιλικόνης διακρίνονται σε λείας επιφάνειας και σε τραχείας επιφάνειας ανάλογα με την υφή της εξωτερικής επιφάνειάς τους. Αυτά τοποθετούνται κάτω από το μαστικό αδένα ή κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ.

Οι κλασικές προσπελάσεις για την είσοδο και τοποθέτηση του ενθέματος είναι η μασχαλιαία (όταν το ένθεμα τοποθετείται από τομή που γίνεται στη μασχάλη, η περιθηλαία (όταν η τομή γίνεται γύρω από τη θηλαία άλω) και η υπομαστική (όπου η τομή γίνεται στο δέρμα της πτυχής του μαστού). Συνήθως προτιμάται η κάτω περιθηλαία προσπέλαση και η τοποθέτηση τραχείας επιφανείας ενθέματος κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ.

Η τεχνική αυτή προσφέρει τα πιο φυσικά αποτελέσματα και μειώνει την πιθανότητα επιπλοκών και δημιουργίας κάψας. Το είδος και το μέγεθος του ενθέματος εξαρτάται από τον αρχικό όγκο του μαστού, καθώς και από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η συνολική διάρκεια του χειρουργείου είναι 1-1 ½ ώρα ενώ η ασθενής παραμένει στην κλινική για ένα βράδυ. Μετά το χειρουργείο, η ασθενής συνήθως φοράει ειδικό στηθόδεσμο για διάστημα ενός μήνα.

Σε περιπτώσεις όπου συνυπάρχει και πτώση των μαστών, συνιστάται η πλαστική στήθους να γίνεται σε συνδυασμό με ανόρθωση. Η συνολική διάρκεια του χειρουργείου είναι 1-1 ½ ώρα. Πραγματοποιείται με ολική αναισθησία, ενώ η ασθενής παραμένει στην κλινική για ένα βράδυ.

Αυξητική Στήθους | Μετεγχειρητικά

Μετά την επέμβαση τοποθετείται πιεστική επίδεση. Η πρώτη αλλαγή γίνεται την 7η ημέρα μετά την επέμβαση οπότε και αφαιρείται η πιεστική επίδεση και η ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο. Ένα ήπιο μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του οιδήματος και αποσυμφόρηση της περιοχής. Τα ράμματα αφαιρούνται στις 15 ημέρες ενώ κατά τον πρώτο μήνα συνιστάται η αποφυγή έντονης κίνησης των χεριών και η γυμναστική.

Οι επιπλοκές δεν είναι συχνές και περιορίζονται με την σωστή εφαρμογή της κατάλληλης τεχνικής, την τοποθέτηση του κατάλληλου μεγέθους του ενθέματος, την προληπτική αντιβιοτική αγωγή και την τήρηση των οδηγιών από την ασθενή. Οι κύριες επιπλοκές είναι η δημιουργία αιματώματος (που θα απαιτήσει παροχέτευση), η φλεγμονή και η δημιουργία ρικνωτικής κάψας γύρω από το μόσχευμα. Η ρικνωτική κάψα αν δημιουργηθεί μπορεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα της επέμβασης και να απαιτήσει εκ νέου χειρουργείο για την αφαίρεσή της. Μετά την επέμβαση αυξητικής στήθους ενδέχεται να εμφανισθεί οίδημα, μούδιασμα στην περιοχή των μαστών ή μώλωπες, τα οποία υποχωρούν σε διάστημα ενός μήνα.

Επιπλέον, μπορεί να παρατηρηθεί υπαισθησία των μαστών ή των θηλών, συνήθως όμως τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από έξι μήνες το πολύ. Η όψη των ουλών από το χειρουργείο απαλύνεται με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως τοποθετούνται μέσα στην μασχάλη, γύρω από την θηλή, κάτω από το στήθος (υπομάστιος χώρα) ή σπανιότερα γύρω από τον αφαλό. Ο μετεγχειρητικός πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λήψη αναλγητικών, ενώ η ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε ήπια εργασία μετά 1-2 εβδομάδες και σε πλήρη δραστηριότητα σε 3-4 εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά το θηλασμό, εφόσον χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα ενθέματα, δεν επηρεάζεται με κανένα τρόπο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα εμφυτεύματα σιλικόνης μπορούν να επηρεάσουν τη διεξαγωγή μαστογραφίας, γι αυτό θα πρέπει να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας. Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία για την εξέταση των μαστών.


Αυξητική στήθους | Αποτελέσματα

Το αποτέλεσμα της αυξητικής στήθους είναι άμεσα ορατό ενώ οι λεπτομέρειές του είναι εμφανείς μετά 3-12 βδομάδες όταν υποχωρήσει το οίδημα. Μετά το χειρουργείο, η ασθενής συνήθως φοράει ειδικό στηθόδεσμο για διάστημα ενός μήνα. Τα ενθέματα σιλικόνης που χρησιμοποιούνται για την αυξητική στήθους (πλαστική στήθους) έχουν διάρκεια ζωής άνω των 10 ετών. Υπάρχουν ενθέματα που έχουν εγγύηση διάρκειας ζωής (εφ’όρου ζωής) από την κατασκευάστρια εταιρία. Ωστόσο, ενδέχεται η γυναίκα να επιλέξει να τα αλλάξει μετά από κάποια χρόνια, λόγω ηλικίας, εγκυμοσύνης κλπ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ενθέματα δεν χρειάζονται αλλαγή.