Θεραπεία Αγγειακών Βλαβών


Θεραπεία Αγγειακών Βλαβών

Η Θεραπεία Αγγειακών Βλαβών αφορά στο ιδιαίτερα συχνό Δερματολογικό πρόβλημα των Ευρυαγγειών, Αιμαγγειωμάτων και άλλων παθολογικών καταστάσεων των επιφανειακών αγγείων του δέρματος, που ταλαιπωρούν εξίσου άνδρες και γυναίκες και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Κλείστε Ραντεβούδερματολόγος αφροδισιολόγος δρ κωνσταντίνα μάμαλη

“Η εμφάνιση των αντιαισθητικών και πολλές φορές επώδυνων Αγγειακών Βλαβών οφείλεται στη συνύπαρξη πολλών παραγόντων, κληρονομικής φύσης και μη, ενώ μπορεί να εντοπιστούν οπουδήποτε στο σώμα και στο πρόσωπο. Μέχρι πρότινος η θεραπεία των αγγειακών βλαβών ήταν δύσκολη και δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική με σημαντική ταλαιπωρία των ασθενών. Πλέον με τα νέας γενιάς laser αγγειακών βλαβών το πρόβλημα λύνεται στοχευμένα και αποτελεσματικά με μηδενικό χρόνο αποθεραπείας” εξηγεί η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη.

Θεραπεία Αγγειακών Βλαβών | Γενικά

Η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Αμαλία Τσιατούρα τονίζει ότι η εμφάνιση των Αγγειακών Βλαβών είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτραπεί εντελώς. Παρόλα αυτά, η σύγχρονη Δερματολογία και Πλαστική Χειρουργική διαθέτει τις μεθόδους με τις οποίες η αντιμετώπιση και Θεραπεία Αγγειακών Βλαβών είναι πλέον δυνατή, εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη.

Οι πρώτες επιτυχημένες θεραπείες Laser για την καταπολέμηση των ευρυαγγειών πραγματοποιήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα Pulsed-dye lasers και τα παλμικά Laser χρωστικής. Τα Laser ευρυαγγειών έχουν την ιδιότητα να εκπέμπουν σε συγκεκριμένο μήκος κύματος, με αποτέλεσμα να απορροφώνται καλύτερα από τις ευρυαγγείες-στόχους. Πιο συγκεκριμένα, η ενέργεια που εκπέμπεται από το Laser απορροφάται από την αιμοσφαιρίνη των αγγείων σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τα γύρω χρωμοφόρα στοιχεία, με αποτέλεσμα να εισχωρεί σε μεγάλο βάθος θεραπεύοντας αποτελεσματικά τα αγγεία. Είναι σημαντικό να απορροφηθεί επαρκής ενέργεια για να καταστρέψει τα αγγεία χωρίς να προκαλέσει κάποια βλάβη στην επιδερμίδα.

Αγγειακές Βλάβες | Αίτια

Οι Αγγειακές Βλάβες, όπως τονίζει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, εμφανίζονται κυρίως στο γυναικείο φύλο και είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στη λευκή φυλή. Οι αγγειακές βλάβες κάνουν την εμφάνισή τους στην επιδερμίδα του προσώπου και του σώματος, αρχικά σαν μικρά επιφανειακά αγγεία, κόκκινου, μωβ ή μπλε χρώματος, και μπορεί να παρουσιαστούν ως γραμμοειδείς, αστεροειδείς ή διάχυτες, καλύπτοντας μεγαλύτερες περιοχές της επιδερμίδας μας.

 

Στο πρόσωπο, οφείλουν την εμφάνισή τους στην υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, τη ροδόχρου νόσο, την ύπαρξη κληρονομικών παραγόντων, τη φυσιολογική γήρανση, τη χρόνια χρήση στεροειδών και αντισυλληπτικών, την εγκυμοσύνη, την ύπαρξη συστηματικών νόσων και τον μηχανικό τραυματισμό της επιδερμίδας κατά τον καθαρισμό και την αποτρίχωση. Πολλές φορές οι αγγειακές βλάβες οφείλονται σε διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα ή μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στο σώμα, οι Αγγειακές Βλάβες μπορεί να εντοπιστούν οπουδήποτε, με μεγαλύτερη συχνότητα στα κάτω άκρα – κυρίως σε γυναίκες – και αιτία εμφάνισής τους είναι παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η ορθοστασία, οι ορμονικές διαταραχές, η εγκυμοσύνη, η φλεβική ανεπάρκεια, η παχυσαρκία, η ηλιακή ακτινοβολία και οι τραυματισμοί.

Αγγειακές Βλάβες | Κατηγορίες

Οι Αγγειακές Βλάβες, ανάλογα με τον τύπο τους, διακρίνονται σε:

 • Αιμαγγειώματα (Καλοήθεις – συνήθως εκ γενετής)
 • Ευρυαγγείες ή Τηλαγγειεκτασίες
 • Αγγειοκερατώματα
 • Πυογόνο Κοκκίωμα
 • Φλεβικές Λίμνες
 • Ροδόχρους Νόσος
 • Ποικιλοδερμία Civatte
 • Αραχνοειδές Αγγείωμα

Ευρυαγγείες | Συμπτώματα

Οι ευρυαγγείες, όπως προαναφέρθηκε, εμφανίζονται με τη μορφή πλέγματος μπλε ή κόκκινων γραμμών. Υπάρχουν όμως και κάποια κύρια συμπτώματα που εμφανίζονται τοπικά στο σημείο των ευρυαγγειών και περιλαμβάνουν:

 • Κνησμό
 • Πόνο
 • Αίσθημα βάρους
 • Αίσθημα καύσου
 • Μυϊκές κράμπες
 • Μούδιασμα
 • Οίδημα (πρήξιμο)

 

Η σωστή διάγνωση του τύπου της αγγειακής βλάβης είναι ιδιαίτερα σημαντική, έτσι ώστε να επιλεγεί η καταλληλότερη μέθοδος αντιμετώπισης. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των αγγειακών βλαβών προλαμβάνει την εξάπλωση των συμπτωμάτων και οδηγεί σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της εκάστοτε θεραπείας.

Ευρυαγγείες | Στάδια φλεβικής ανεπάρκειας

Οι ευρυαγγείες, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσουν σε φλεβική ανεπάρκεια. Τα στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας είναι τα εξής:

 • Σταδιο 1: Ευρυαγγείες
 • Στάδιο 2: Κιρσοί
 • Στάδιο 3: Κιρσοί με οίδημα
 • Στάδιο 4: Κιρσοί με λιποδερματοσκλήρυνση
 • Στάδιο 5: Έλκος επουλωθέν
 • Στάδιο 6: Ενεργό έλκος

 

Η Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα εξηγεί ότι οι κιρσοί αποτελούν διογκωμένες φλέβες που συνήθως εμφανίζονται στα πόδια, κάτω από το γόνατο και στους μηρούς. Προκαλούνται λόγω παλινδρόμησης του αίματος, το οποίο αντί να επιστρέφει προς την καρδιά, λόγω ανεπάρκειας των βαλβίδων των φλεβών κινείται αντίθετα και λιμνάζει στα κάτω άκρα. Αποτέλεσμα είναι ο σχηματισμός αντιαισθητικών κιρσών, που μοιάζουν με «κορδόνια», ενώ συνυπάρχει και οίδημα. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αισθητικό, αλλά και ιατρικό καθώς συνδέεται με σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος.

Αγγειακές βλάβες | Αντιμετώπιση

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι Θεραπείας Αγγειακών Βλαβών. Η θεραπεία ευρυαγγειών με μικρο-διαθερμοπηξία, κύρια μέθοδος θεραπείας της προηγούμενης δεκαετίας, καθώς και η χρήση τοπικών σκευασμάτων-αλοιφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, δεν αποδίδουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως εξηγεί η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα.

Οι πλέον ενδεδειγμένες μέθοδοι Θεραπείας Αγγειακών Βλαβών που εφαρμόζουμε στην Cosmetic Derma Medicine είναι οι:

 • Η Laser Θεραπεία Αγγειακών Βλαβών

Πρόκειται για την πιο εξελιγμένη, γρήγορη, εύκολη και ανώδυνη μέθοδο Θεραπείας Αγγειακών Βλαβών διαμέτρου κάτω των 2mm. Το τελευταίας γενιάς laser ευρυαγγειών ND-Yag Candela που διαθέτουμε, στοχεύει στην επιλεκτική φωτοθερμόλυση των αγγείων εκπέμποντας εστιασμένη δέσμη φωτός, μήκους κύματος 1064nm. Η πρόσληψη της θερμικής ενέργειας που εκπέμπει γίνεται αποκλειστικά  από τα αγγεία, προκαλώντας την καταστροφή των τοιχωμάτων τους και τη σταδιακή απορρόφησή τους από τον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα επιτελείται σύσφιγξη και βελτίωση της υφής της επιδερμίδας. Αποτελεί την ιδανική μέθοδο θεραπείας μικρών αιμαγγειωμάτων, ευρυαγγειών που καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση των ποδιών και τη μοναδική θεραπεία για τις ευρυαγγείες προσώπου.

Το Laser για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών προσώπου, αποτελεί τη θεραπεία εκλογής όταν τα αγγεία εντοπίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου. Πρόκειται για μικροσκοπικά αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος που προσομοιάζουν με πολύ λεπτές κόκκινες, μωβ ή μπλε κυματοειδείς γραμμές. Ο ιατρικός όρος είναι τελαγγειεκτασίες. Συνήθως εμφανίζονται στην επιφάνεια της μύτης, στις παρειές και πιο σπάνια στο πιγούνι. Δεν υπάρχει εμφανής αιτία εμφάνισής τους. Οι ευρυαγγείες τείνουν να αναπτύσσονται με την πάροδο των χρόνων καθώς το δέρμα και τα αγγεία μας χάνουν την ελαστικότητά τους. Στην περιοχή του προσώπου συγκεκριμένα μπορεί να οφείλονται και στην επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, σε κληρονομικά αίτια, σε ροδόχρου ακμή, σε μακροχρόνια συστηματική χρήση κορτικοστεροειδών, αλλά και σε μηχανικό τραυματισμό του δέρματος του προσώπου.

Η αφαίρεση με λέιζερ των ευρυαγγειών στο πρόσωπο είναι γρήγορη, εύκολη και αποτελεσματική. Το laser που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ευρυαγγειών προσώπου είναι το Nd-YAG laser. Χρησιμοποιεί εστιασμένη δέσμη φωτός συγκεκριμένου μήκους κύματος (1064 nm) που στοχεύει στη χρωστική του αίματος, την αιμοσφαιρίνη, με αποτέλεσμα την πρόσληψη της ενέργειάς του επιλεκτικά από το αγγείο και την καταστροφή του λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του.

Η επιλεκτική πρόσληψη της ενέργειας του λέιζερ ευρυαγγειών προσώπου, του προσδίδει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι αφήνει ανέπαφους τους γύρω ιστούς. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα αγγεία αυτά απορροφώνται από το σώμα και εξαφανίζονται. Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία πριν την εφαρμογή του λέιζερ των ευρυαγγειών προσώπου. Εφαρμόζεται σε καθαρό δέρμα γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η εφαρμογή οποιουδήποτε προϊόντος πριν τη θεραπεία, όπως makeup ή κρέμες με χρώμα.

Η θεραπεία των ευρυαγγειών με Laser έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

 • Είναι αναίμακτη και ανώδυνη
 • Πραγματοποιείται με απόλυτη ακρίβεια και στοχεύει στο σημείο των ευρυαγγειών
 • Δεν απαιτούνται τομές και δεν καταλείπουν ουλές

 

 • Η Σκληροθεραπεία

Η μέθοδος της Σκληροθεραπείας με πολιδοκανόλη αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία για την εξάλειψη των αντιαισθητικών διευρυμένων αγγείων διαμέτρου άνω των 2mm και κιρσοειδών φλεβών των κάτω άκρων. Κατά τη Θεραπεία Αγγειακών Βλαβών με Σκληροθεραπεία, γίνεται έγχυση της ειδικής σκληρυντικής ουσίας ενδοφλέβια στα διατεταμένα φλεβικά στελέχη των κάτω άκρων, που παρουσιάζουν ανεπάρκεια των βαλβίδων τους, με αποτέλεσμα την παθολογική στάση του αίματος και τη διάτασή τους. Παράλληλα, επιτυγχάνεται σημαντική βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων που συνήθως συνοδεύουν τις ευρυαγγείες των κάτω άκρων, όπως πρησμένα πόδια, αίσθημα καύσου και πόνου. Η σκληροθεραπεία αποτελεί την πιο συνηθισμένη και δημοφιλή θεραπεία για τις ευρυαγγείες και γίνεται χωρίς αναισθησία. Η διάρκεια της θεραπείας δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά. Για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, η Σκληροθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί άριστα με τη Laser Θεραπεία Αγγειακών Βλαβών, ενώ δεν μπορεί να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση ευρυαγγειών προσώπου. Ακόμη, δεν ενδείκνυται σε εγκύους, θηλάζουσες ή γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια.

 

 • Χειρουργική Αντιμετώπιση των Κιρσών στα κάτω άκρα

Σε αντίθεση με τις ευρυαγγείες, οι κιρσοί συχνά ενέχουν κίνδυνο για την υγεία σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν. Η διάγνωση των κιρσών γίνεται με κλινική εξέταση και ο εξειδικευμένος Αγγειοχειρουργός προτείνει την ενδεδειγμένη μέθοδο Θεραπείας Αγγειακών Βλαβών. Η επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών συνιστάται σε μεμονωμένες περιπτώσεις, ενώ απαιτείται χρόνος αποθεραπείας.


Θεραπεία Αγγειακών Βλαβών | Αποτελέσματα

Για να είναι επιτυχής η Θεραπεία Αγγειακών Βλαβών θα πρέπει να εξαλειφθούν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία και η πολύωρη ορθοστασία. Η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα εξηγεί ότι τα αποτελέσματα της θεραπείας εξαρτώνται από την έκταση του προβλήματος και τη μορφολογία των ευρυαγγειών, είναι όμως σε κάθε περίπτωση εντυπωσιακά, καθώς εφαρμόζονται οι πιο πρωτοποριακές μέθοδοι για την αντιμετώπισή τους.

Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτείται για την ολοκλήρωση της Θεραπείας Αγγειακών Βλαβών διαφέρει ανάλογα με τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση κάθε ξεχωριστού περιστατικού.

Θεραπεία Αγγειακών Βλαβών | Πλεονεκτήματα

Η θεραπεία των ευρυαγγειών με Laser έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

 • Είναι αναίμακτη και ανώδυνη
 • Πραγματοποιείται με απόλυτη ακρίβεια και στοχεύει στο σημείο των ευρυαγγειών
 • Δεν απαιτούνται τομές και δεν καταλείπουν ουλές

Θεραπεία Αγγειακών Βλαβών | Συχνές Ερωτήσεις


Πώς εφαρμόζεται το laser ως Θεραπεία Αγγειακών Βλαβών;

Αρχικά, προηγείται η χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας, ενώ κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών προστατευτικών γυαλιών. Η διαδικασία περιλαμβάνει την τοποθέτηση της κεφαλής του πλέον ενδεδειγμένου laser ευρυαγγειών ND-Yag Candela στην επιφάνεια του δέρματος της περιοχής όπου εντοπίζονται οι ευρυαγγείες που επιθυμούμε να θεραπεύσουμε και στη συνέχεια την εφαρμογή διαδοχικών βολών laser κατά μήκος αυτών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Θεραπείας Αγγειακών Βλαβών με laser, o ψεκασμός ψυκτικού spray από το ενσωματωμένο στην κεφαλή σύστημα εκπομπής ψυχρού αέρα πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος του κάθε παλμού, καθιστούν τη θεραπεία σύντομη, απόλυτα ασφαλή και πιο ανώδυνη. Η θερμική βλάβη που προκαλείται στις υπό θεραπεία ευρυαγγείες έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή των αγγείων, τη φυσική απορρόφησή τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες και τελικά την εξαφάνισή τους.

Αμέσως μετά τη συνεδρία  Laser Θεραπείας Αγγειακών Βλαβών, ενδέχεται να παρατηρηθεί αίσθημα καύσου ή τσουξίματος τοπικά, το οποίο υποχωρεί άμεσα μετά την εφαρμογή. Η χρήση αντιηλιακού μετά τη θεραπεία στις περιοχές των ευρυαγγειών είναι απαραίτητη για την αποφυγή μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης. Αν και ο αριθμός και η διάρκεια των συνεδριών εξαρτάται από την έκταση και το σχήμα των διευρυμένων αγγείων, συνήθως απαιτούνται 2-4 συνεδρίες προκειμένου να εξαλειφθούν και τα πιθανά υπολείμματα των παθολογικών αγγείων.

Πώς πραγματοποιείται η Θεραπεία Αγγειακών Βλαβών με Σκληροθεραπεία;

Η θεραπεία των ευρυαγγειών με τη μέθοδο της Σκληροθεραπείας συνιστάται στην έγχυση διαλυμάτων σκληρυντικών ουσιών, συνήθως πολιδοκανόλης, εντός των διατεταμένων φλεβών των κάτω άκρων, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των μηχανισμών απόφραξης του εσωτερικού χιτώνα των αγγείων, τη καταστροφή του αυλού τους και τελικά, την αποδόμησή τους.

 

Το πλήθος των συνεδριών για την επίτευξη αισθητικά άρτιου αποτελέσματος ποικίλει από 2-6 συνεδρίες, ανάλογα με το μέγεθος και τη μορφολογία των αγγειακών βλαβών, με μεσοδιάστημα περίπου 4 εβδομάδων. Επιπλέον, μετά το τέλος της κάθε συνεδρίας συστήνεται η χρήση ελαστικού καλσόν για 2 ημέρες μετά τη θεραπεία. Η Σκληροθεραπεία, ως μέθοδος Θεραπείας Αγγειακών Βλαβών, στερείται πρακτικά ανεπιθύμητων ενεργειών. Με την ολοκλήρωση της κάθε συνεδρίας μπορεί να παρατηρηθεί αίσθημα καύσου ή τσουξίματος τοπικά, το οποίο υποχωρεί άμεσα καθώς και ο σχηματισμός μικρής εκχύμωσης (μελανιάς) στο σημείο καταστροφής του αγγείου, το οποίο υποχωρεί σταδιακά με τη χρήση ειδικών σκευασμάτων-κρεμών.

Τι πρέπει να προσέχω μετά τη Θεραπεία Αγγειακών Βλαβών;

Για λίγες μέρες μετά τη θεραπεία των ευρυαγγειών προσώπου με Laser πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η ακτινοβολία είναι υψηλότερη. Συνιστάται η χρήση τοπικού σκευάσματος κορτικοστεροειδούς για γρήγορη αποθεραπεία, ενώ η χρήση αντηλιακής κρέμας κρίνεται απαραίτητη. Το άτομο μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή να μην ερεθίσει την περιοχή που υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Είναι μόνιμη η θεραπεία των ευρυαγγειών;

Η θεραπεία των ευρυαγγειών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Το αποτέλεσμα στις ευρυαγγείες που αντιμετωπίζουμε είναι μόνιμο. Παρόλα αυτά, ενδέχεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να εμφανιστούν νέες ιδίως σε περιπτώσεις παρατεταμένης ορθοστασίας ή παχυσαρκίας. Για τον λόγο αυτό συνιστάται συχνή παρακολούθηση από τον Δερματολόγο ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και άμεσα οι αντιαισθητικές αυτές βλάβες.

Γιατί να επιλέξω την Cosmetic Derma Medicine για τη θεραπεία των ευρυαγγειών;

Στην Cosmetic Derma Medicine χρησιμοποιούμε τόσο τη σκληροθεραπεία για την αντιμετώπιση ευρυαγγειών κάτω άκρων, όσο και τελευταίας γενιάς Laser Nd-YAG για ευρυαγγείες, αιμαγγειώματα και άλλες αγγειακές βλάβες στο πρόσωπο, σώμα και κάτω άκρα. Οι Δερματολόγοι της κλινικής, με επικεφαλής την Δρ. Αμαλία Τσιατούρα και Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη, αντιμετωπίζουν πληθώρα περιστατικών και έχουν την κατάλληλη εμπειρία για την αντιμετώπιση κάθε ιδιαίτερης βλάβης.