27/02/2019

Υπερβολική εφίδρωση: Μη βασανίζεσαι άλλο! | Newsbeast.gr Feb ’19

Η υπερβολική εφίδρωση, γνωστή στον ιατρικό χώρο ως υπεριδρωσία, αφορά σε υπερβολική παραγωγή ιδρώτα, πάνω από τη φυσιολογική ποσότητα που απαιτείται για τη θερμορύθμιση του οργανισμού μας. Αποτελεί μια παθολογική κατάσταση που απασχολεί σχεδόν το 3% του πληθυσμού και προσβάλλει εξίσου τα δυο φύλα, ενώ ξεκινά κυρίως κατά τη δεύτερη ή τρίτη ηλικιακή δεκαετία.

Η δερματολόγος- αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της κλινικής Cosmetic Derma Medicine, Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, μας ενημερώνει για το πρόβλημα της υπεριδρωσίας και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

«Η υπεριδρωσία είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, καθώς έχει ψυχολογικές, κοινωνικές και επαγγελματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα του ατόμου. Προκαλεί αμηχανία, και χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενώ υπάρχει περίπτωση  να αποτελέσει εμπόδιο και στην εύρεση εργασίας.»

 

Ποιες κατηγορίες υπεριδρωσίας υπάρχουν;

Η υπεριδρωσία διακρίνεται σε:

  • Πρωτοπαθής υπεριδρωσία: Οφείλεται στην υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και ενδεχομένως να συνδέεται με γενετική προδιάθεση και ύπαρξη κληρονομικότητας. Είναι συνήθως εστιακή, δηλαδή εμφανίζεται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, όπως στις παλάμες, τη μασχάλη, τα πέλματα, το πρόσωπο, τη ράχη και το στήθος.
  • Δευτεροπαθής υπεριδρωσία: Οφείλεται σε ενδοκρινικές, μεταβολικές ή άλλες διαταραχές (όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπογλυκαιμία, εμμηνόπαυση και καρδιαγγειακά επεισόδια μεταξύ άλλων) και δεν έχει κληρονομικό χαρακτήρα. Είναι συνήθως γενικευμένη και εμφανίζεται σε όλο το σώμα ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Πως αντιμετωπίζεται;

 

Μέχρι πρόσφατα η θεραπεία της υπεριδρωσίας γινόταν με χρήση αποσμητικών προϊόντων και αντιιδρωτικών ουσιών (χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα), ιοντοφόρηση (περιορισμένη αποτελεσματικότητα), και νευροχειρουργική επέμβαση για την απονεύρωση των ιδρωτοποιών αδένων.

Οι πλέον ενδεδειγμένες και σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας της υπεριδρωσίας που εξασφαλίζουν άριστα αποτελέσματα είναι:

  • Θεραπεία υπεριδρωσίας με Νευροτοξίνη:

Πρόκειται για τοπική χορήγηση ενέσεων Νευροτοξίνης ενδοδερματικά κατόπιν τοπικής αναισθησίας. Η θεραπεία είναι ανώδυνη, σύντομη σε διάρκεια και κατά 90-95% αποτελεσματική στην καταπολέμηση τόσο της μασχαλιαίας εφίδρωσης όσο και στην υπεριδρωσία των άκρων. Τα αποτελέσματα διαρκούν 4-6 μήνες.

  • Θεραπεία υπεριδρωσίας με Laser ND-Yag:

Πρόκειται για την πιο εξελιγμένη, γρήγορη και οριστική λύση που πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα αποκλειστικά για την αντιμετώπιση της μασχαλιαίας υπεριδρωσίας. Το τελευταίας γενιάς υποδερματικό Laser ND-Yag μήκους κύματος 1064nm στοχεύει στη μόνιμη καταστροφή των ιδρωτοποιών αδένων χωρίς να επηρεάζονται άλλες δομές και τμήματα του δέρματος.

 

Για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου συνίσταται η επίσκεψη σε Ιατρό Δερματολόγο. Στην Cosmetic Derma Medicine οι εξειδικευμένοι στην υπεριδρωσία Ιατροί Δερματολόγοι εκτιμώντας την ένταση και βαρύτητα της νόσου, μπορούν να σας συστήσουν την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης.

Σχετικά Άρθρα

1 2 3 38

Εγγραφείτε στο newsletter μας για

τις μοναδικές προσφορές μας!

Cosmetic Derma Medicine © 2021. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Κωνσταντίνου Βεντήρη 5, 11528, Ιλίσια  |  +302106980451  |  [email protected]
ΕπικοινωνίαΚαλέστε μας
bookmarkcalendar-fullcrossmenuchevron-up