Loading...
Εάν η σελίδα δεν φορτώνει, κάντε κλικ εδώ.
Loading...
μυκητίαση

Μυκητίαση

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος και των εξαρτημάτων του προκαλούνται από μικροοργανισμούς που ονομάζονται μύκητες και περιλαμβάνουν τη μυκητίαση του δέρματος, των τριχών και των νυχιών (ονυχομυκητίαση).

Ανάλογα με τον μύκητα που έχει προκαλέσει τη λοίμωξη, οι μυκητιάσεις του δέρματος διαχωρίζονται σε δερματοφυτίες, καντιντιάσεις, πιτυροσπορώσεις και ασυνήθεις, προκαλούμενες από σπάνια είδη μυκήτων.

Σαν νόσος, η μυκητίαση δεν απειλεί τη γενικότερη υγεία μας, αλλά αν παραμεληθεί, οι μπορεί να προκαλέσει έντονες βλάβες και να συνδυαστεί με γενίκευση της μυκητίασης σε άλλες περιοχές του σώματος. Ακόμη, μπορεί να συνοδεύεται πόνο, ευαισθησία κατά την πίεση στην περιοχή και, ειδικά στην περίπτωση της ονυχομυκητίασης, να προκαλέσει πάχυνση και αποκόλληση του νυχιού, οδηγώντας σε σοβαρά προβλήματα στην ψυχολογία του ασθενούς, στην κοινωνική του ζωή, καθώς και στην εργασία του.

Οι κλινικές μορφές μυκητίασης δέρματος, ανάλογα με την εντόπιση, είναι:

 • Δερματοφυτία Ονύχων – Ονυχομυκητιάσεις: Χαρακτηρίζεται από πάχυνση των ονύχων (υπωνύχια υπερκεράτωση), ευθρυπτότητα και αλλαγή του χρώματος του νυχιού.
 • Καντιντιασική Λοίμωξη των Ονύχων – Ονυχομυκητιάσεις: Ιδιαίτερα συχνή σε άτομα που συνηθίζουν να βρέχουν τα άκρα τους. Προσβάλει το δέρμα που περιβάλλει τα νύχια (παρωνυχία) και εμφανίζεται ως κίτρινη χροιά στο πλάγιο τμήμα του όνυχα, ενώ ενδέχεται να οδηγήσει σε ονυχόλυση.
 • Δερματοφυτία Τριχωτού Κεφαλής:  Ποικίλει από ήπια απολέπιση έως μια ή περισσότερες αποψιλωτικές ή έντονα φλεγμονώδεις πυώδεις βλάβες.
 • Δερματοφυτία του Γενείου των Ανδρών: Μπορεί να εμφανιστεί με την μορφή πλακών ερυθρών με απολέπιση, θυλακικών πυωδών βλαβών ή μπορεί να έχει άτυπη μορφή.
 • Δερματοφυτία Ψιλού Δέρματος: Εντοπίζεται σε κορμό, άνω και κάτω άκρα. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ερυθρών πλακών με απολέπιση που έχουν συνήθως στρογγυλό σχήμα.
 • Δερματοφυτία των Μηρογεννητικών Πτυχών: Προσβάλλουν τις μηροβουβωνικές περιοχές και τους γλουτούς. Εμφανίζεται με τη μορφή μιας καλά αφοριζόμενης ερυθρής πλάκας που αρχικά εντοπίζεται μονόπλευρα, αλλά στη συνέχεια επεκτείνεται αμφοτερόπλευρα.
 • Δερματοφυτία των Άκρων & Ποδών: Διακρίνεται στον υπερκερατωσικό και δυσιδρωσικό τύπο. Ο πρώτος τύπος χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλαπλών μικρών υπερκερατωσικών φυσαλίδων οι οποίες ρήγνυνται και οδηγούν στην εμφάνιση ερυθηματολεπιδώδους πλάκας. Ο δεύτερος, χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πολλαπλών διάσπαρτων φυσαλίδων ή πομφόλυγων.

Η θεραπεία των μυκητιάσεων πρέπει να γίνεται από ειδικό Δερματολόγο, ο οποίος είναι και ο πλέον ειδικός για τη σωστή διάγνωση και επιλογή της θεραπείας.

Τα βήματα της σωστής θεραπείας έχουν ως εξής:

 • Θεραπεία με Γενικά Μέτρα – Ειδικά για την Ονυχομυκητίαση: Διατήρηση στεγνών χεριών και ποδιών, όχι υπερβολικό πλύσιμο, χρήση ατομικών πετσετών και εργαλείων, όχι γυμνά πόδια σε πισίνες και άμμο.
 • Θεραπεία με Laser ND-Yag – Ειδικά για την Ονυχομυκητίαση: Η πιο σύγχρονη, γρήγορα, ανώδυνη και αποτελεσματική θεραπεία ονυχομυκητιάσεων.  Το φως του Laser εκριζώνει τους μύκητες με φυσικό τρόπο, χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων.
 • Θεραπεία με Τοπικά Σκευάσματα: Ιδανική για ήπιες και αρχικές μορφές μυκητιάσεων και για ασθενείς που έχουν αντένδειξη στη χρήση φαρμάκων από το στώμα (πολύμηνη θεραπεία).
 • Θεραπεία με Φάρμακα από το Στόμα: Ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε συγκεκριμένες μορφές μυκητιάσεων. Καθώς η θεραπεία είναι πολύμηνη, απαιτούνται συχνές εξετάσεις αίματος προκειμένου να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες της λήψης σκευασμάτων.

Η χρήση αντικειμένων που έχουν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί από μολυσμένα άτομα, καθώς και κοινόχρηστοι, όπως αποδυτήρια, κολυμβητήρια και δημόσια ντουζ, αποτελλούν τις κυριότερες πηγές μετάδοσης της νόσου.

Η υψηλή θερμοκρασία, η υγρασία του δέρματος, το μη σωστά αεριζόμενο περιβάλλον και η ελλιπής υγιεινή των ποδιών είναι παράγοντες που επιταχύνουν την ανάπτυξη των μυκητιάσεων.

Η ονυχομυκητίαση ή μυκητίαση νυχιών αποτελεί το 50% των παθήσεων των νυχιών και μπορεί να προσβάλλει άνδρες και γυναίκες, ενώ σπανιότερα προσβάλλει παιδιά. Οι άνδρες πάσχουν πιο συχνά από μύκητες των νυχιών σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Πιο συχνά προσβάλλονται τα νύχια των ποδιών και σπανιότερα των χεριών. Το 30% των ασθενών που εμφανίζουν ονυχομυκητίαση έχουν και κάποιας μορφής μυκητίαση στο δέρμα τους.

Γενικά, η συχνότητα της νόσου έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η ανοσοκαταστολή, καθώς και η αύξηση του μέσου όρου ζωής.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η νόσος είναι 30 φορές συχνότερη σε ενήλικες από ότι σε άτομα κάτω των 18 ετών, στα οποία η συχνότητα εμφάνισης είναι μόλις 2,6%, ενώ σε υπερήλικες είναι 90%.

Το Laser Nd-YAG, λόγω του ειδικού μήκους κύματος και της διεισδυτικότητάς του, έχει τη δυνατότητα να  θεραπεύει το μύκητα που βρίσκεται κάτω από το νύχι χωρίς να προκαλεί βλάβες τόσο στην επιφάνειά του όσο και στο δέρμα γύρω από αυτό (περιονύχιο).

Η θεραπεία είναι ανώδυνη και πραγματοποιείται χωρίς τοπική αναισθησία , δεν έχει περιορισμούς όσον αφορά την ηλικία, το φύλο, το χρώμα του δέρματος και το λοιπό ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, ενώ ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του αμέσως μετά τη θεραπεία.

Η διάρκειά της είναι 15-20’ και περιλαμβάνει το σύνολο των νυχιών  και όχι μόνο τα εμφανώς προσβεβλημένα, ενώ συνήθως πραγματοποιούνται 4-6 συνεδρίες, με μεσοδιάστημα 30 ημερών. Η θεραπεία θεωρείται επιτυχημένη όταν το νέο νύχι που αναπτύσσεται είναι υγιές και η νέα καλλιέργεια νυχιών που λαμβάνεται με το πέρας της θεραπείας είναι αρνητική.

ΒΡΑΒΕΙΑ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

O ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Όροι χρήσηςOK