Loading...
Εάν η σελίδα δεν φορτώνει, κάντε κλικ εδώ.
Loading...
κονδυλώματα

Κονδυλώματα

Στις μέρες μας, η ιογενής λοίμωξη των κονδυλωμάτων θεωρείται ένα από τα πιο συχνά και συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ποσοστό 50-70% των ενεργών σεξουαλικά ατόμων εκτιμάται ότι θα προσβληθούν από τον ιό HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ σε κάθε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, με άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό, υπάρχει 70% πιθανότητα να μολυνθεί και ο/η σύντροφός του.

Τα κονδυλώματα θα εμφανιστούν σε μόλις 10% των ατόμων που φέρουν τον ιό HPV, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις ο ιός καταπολεμάται από το ανοσοποιητικό σύστημα και δεν εκδηλώνεται, παραμένοντας σε λανθάνουσα κατάσταση.

Οι διαφορετικοί γενότυποι του ιού HPV διακρίνονται σε υψηλού κινδύνου, υπεύθυνοι για την εμφάνιση διάφορων δυσπλασιών και καρκίνου, και σε χαμηλού κινδύνου. Οι τελευταίοι, σχετίζονται κυρίως με τα κονδυλώματα, με τους γενότυπους HPV 6&11 να είναι υπεύθυνοι για το 90% των περιπτώσεων.

Η διάγνωση των κονδυλωμάτων είναι κλινική, καθώς η μορφή των τους είναι χαρακτηριστική και θα πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρο Δερματολόγο ώστε να προτείνεται η κατάλληλη μέθοδος για τη θεραπεία της πάσχουσας περιοχής, ενώ βιοψία εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις που απαιτείται διαφορική διάγνωση κονδυλωμάτων από άλλες βλάβες που εμφανίζονται στην περιοχή και παρουσιάζουν την ίδια κλινική εικόνα, όπως είναι η σύφιλη, οι σπίλοι, τα θηλώματα, οι μυρμηγκιές, η μολυσματική τέρμινθος, οι δυσπλασίες και καρκίνοι των γεννητικών οργάνων.

Σήμερα, χάρη στο DNA test ανίχνευσης ιών HPV, μπορεί να γίνει ακριβής διάγνωση των HPV λοιμώξεων και να εντοπιστεί ο τύπος του ιού που ευθύνεται για την βλάβη. Μπορούμε επίσης να προσδιορίσουμε αν ο ιός είναι χαμηλού ή υψηλού κινδύνου. Εφαρμόζεται σε όλες τις HPV βλάβες, τόσο στον άνδρα, όσο και στη γυναίκα με λήψη τραχηλικού επιχρίσματος.
Στην Cosmetic Derma Medicine, το DNA test πραγματοποιείται σε όλες τις περιπτώσεις υποτροπιαζόντων κονδυλωμάτων και HPV λοιμώξεων.

 

Ανάλογα με τον αριθμό και το μέγεθος των βλαβών, η αντιμετώπιση κονδυλωμάτων γίνεται με τις εξής μεθόδους:

  • Αντιμετώπιση με Καταστροφικές μεθόδους, με CO2 Laser, Κρυοθεραπεία, Διαθερμοπηξία και Χειρουργική αφαίρεση
  • Αντιμετώπιση με Τοπικές κρέμες

 

Στην Cosmetic Derma Medicine,  διαθέτουμε Δερματολογικό Τμήμα & Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής, παρέχοντας όλο το δυνατό φάσμα αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων, ακόμη και σε μία μόνο επίσκεψη. Αυτό επιτυγχάνεται με αντιμετώπιση με CO2 Laser, σε συνδυασμό με Χειρουργική αντιμετώπιση τους, όπου αυτό απαιτηθεί.

Ο χρόνος επώασης του ιού κυμαίνεται από 1-8 μήνες, κάποιες φορές και περισσότερο. Τα κονδυλώματα, όταν εμφανιστούν, σε μεγάλη πλειοψηφία είναι ασυμπτωματικά και δεν προκαλούν πόνο ή κνησμό και γι’ αυτό μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά από τον ασθενή. Σε περίπτωση εμφάνισης επιπλοκών, τα συμπτώματα συχνά συνοδεύονται από έντονο ψυχολογικό stress.

Στις γυναίκες, η εντόπιση κονδυλωμάτων προκύπτει συνήθως στην περιοχή του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας, στα μικρά και μεγάλα χείλη, στην ουρήθρα και κάποιες φορές, πιο σπάνια, μπορεί να αναπτυχθούν και στην ουροδόχο κύστη. Οι αιτίες που βοηθούν τα οξυτενή κονδυλώματα να αναπτυχθούν είναι η λοίμωξη με τριχομονάδα, κάποιες άλλες λοιμώξεις που προκαλούν τη διαβροχή της περιοχής από τις κολπικές εκκρίσεις και η εγκυμοσύνη. Στην εγκυμοσύνη τα κονδυλώματα μπορούν να πάρουν υπερπλαστική έντονα εξωφυτική μορφή και να εξαπλωθούν πολύ εύκολα.

Στους άνδρες, η εντόπιση κονδυλωμάτων συνήθως γίνεται στην περιοχή της βαλάνου, στο σώμα του πέους, στο όσχεο, στο εφήβαιο, στο έσω πέταλο της ακροποσθίας, στην ουρήθρα και σπανιότερα, στην ουροδόχο κύστη. Οι αιτίες που βοηθούν τα οξυτενή κονδυλώματα να αναπτυχθούν είναι η τοπική χρήση κορτικοστεροειδών, η ουρηθρίτιδα, η φίμωση, η ανοσοκαταστολή και η οξυουρίαση. Υψηλά ποσοστά κρουσμάτων στην εμφάνιση κονδυλωμάτων έχουμε σε φορείς HIV, σε χρόνια λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων αλλά και σε περιπτώσεις σακχαρώδη διαβήτη.

Οι επιπλοκές ταξινομούνται σε:

  • Ήπιας βαρύτητας επιπλοκές κονδυλωμάτων: Είναι η δημιουργία διαβρώσεων και τραυμάτων στο δέρμα και τους βλενογόννους (πληγές), η αιμορραγία, η φλεγμονή, καθώς και προβλήματα κατά την ούρηση και την αφόδευση. Συνήθως συνοδεύονται από έντονο ψυχολογικό stress. 
  • Μεγάλης βαρύτητας επιπλοκές κονδυλωμάτων: Tεράστια αύξηση του μεγέθους αυτών (γιγάντια κονδυλώματα), οι προκαρκινικές βλάβες, καθώς και κακοήθη νεοπλάσματα της περιοχής των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού, ακόμη και του εντέρου.

Στην Cosmetic Derma Medicine, διαθέτουμε τμήμα Δερματολογίας & Πλαστικής Χειρουργικής και χάρη στον εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, είναι εφικτή η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων με CO2 Laser, Κρυοθεραπεία, Διαθερμοπηξία ή Χειρουργικά.

Το Δερματολογικό τμήμα και τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής της κλινικής, με επικεφαλής τη Δερματολόγο & Αφροδισιολόγο Δρ. Αμαλία Τσιατούρα και τον Πλαστικό Χειρουργό Δρ. Αναστάσιο Βεκρή,  παρέχουν όλο το δυνατό φάσμα αντιμετώπισης ακόμη και των πιο απαιτητικών περιπτώσεων κονδυλωμάτων.

ΒΡΑΒΕΙΑ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

O ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Όροι χρήσηςOK