Οι ραγάδες αποτελούν ένα αισθητικό πρόβλημα που απασχολεί πολλές γυναίκες, αλλά και άντρες. Δείτε τα αίτια που τις προκαλούν, τα συμπτώματα, τους τρόπους αντιμετώπισης με λέιζερ ή μεσοθεραπεία ή άλλες μεθόδους, πόσο διαρκεί η θεραπεία, πως τις αντιμετωπίζετε στην εγκυμοσύνη, συμβολές για πρόληψη και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Δρ. Αμαλία Τσιατούρα
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Η κλινική, με επικεφαλής την Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, αποτελεί κέντρο αναφοράς στην αντιμετώπιση των αντιαισθητικών αυτών γραμμών καθώς δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας τις πιο πρωτοποριακές μεθόδους θεραπείας. «Αν και το να αποτρέψουμε την εμφάνιση των ραγάδων είναι πιο εύκολο από το να τις θεραπεύσουμε όταν αυτές έχουν ήδη γίνει λευκές, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθούμε και να μάθουμε να ζούμε με αυτές, καθώς η σύγχρονη Δερματολογία και Πλαστική Χειρουργική έχει πλέον στα χέρια της τα “όπλα” για τη θεραπεία τους» αναφέρει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα.
Οι πλέον αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των ραγάδων είναι οι εξής:
Η θεραπεία ραγάδων μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σημείο εμφανίζονται ραγάδες όπως:
Επίσης, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση ραγάδων από εγκυμοσύνη.
Τα αποτελέσματα της Θεραπείας Ραγάδων εξαρτώνται από την ηλικία των ραγάδων και το βάθος τους, είναι όμως σε κάθε περίπτωση εντυπωσιακά, καθώς εφαρμόζονται οι πιο πρωτοποριακές μέθοδοι για την αντιμετώπιση τους. Επιπλέον, ο αριθμός των συνεδριών που απαιτείται για την ολοκλήρωση της θεραπείας διαφέρει ανάλογα με τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση κάθε ξεχωριστού περιστατικού.
Συνηθέστερα, απαιτούνται 5-6 συνεδρίες για τις ραγάδες που είναι ακόμη ερυθρές με ποσοστό αντιμετώπισης ακόμη και 100%. Για τις λευκές ραγάδες, απαιτούνται περίπου 8-10 συνεδρίες και επιτυγχάνεται μείωση έως και 85%.
Οι ραγάδες δεν είναι παρά ουλές που δημιουργούνται κάτω από την επιδερμίδα ως αποτέλεσμα της απότομης τάσης που ασκείται στο δέρμα μας. Ραγάδες εμφανίζονται μετά από αύξηση του σωματικού βάρους, απότομη αύξηση του ύψους κατά την εφηβεία ή στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Ουσιαστικά, εμφανίζονται όταν το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του. Οι ραγάδες, ανάλογα με τον φυσικό τύπο του δέρματος, μπορεί να έχουν λευκό-ανοιχτό ροζ, κόκκινο ή μωβ χρώμα και τα σημεία εμφάνισής τους είναι κυρίως οι μηροί, οι γλουτοί, η κοιλιά και το στήθος. Οι ραβδοειδείς αυτές γραμμές, δεν είναι απειλητικές για την υγεία, αλλά οδηγούν σε αισθητικό και ψυχολογικό πρόβλημα.
Αν και η εμφάνιση των ραγάδων είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί κυρίως το γυναικείο φύλο, αυτό δε σημαίνει πως οι άνδρες δεν μπορούν να εμφανίσουν ραγάδες, κυρίως μετά από απότομες αυξομειώσεις βάρους. Οι ραγάδες είναι μια μορφή ουλών που δημιουργούνται στην επιδερμίδα και έχουν συνήθως γραμμοειδή διάταξη. Οι ραγάδες μπορεί να έχουν το χρώμα του δέρματος ή εμφανίζουν μια ερυθροϊώδη απόχρωση όταν είναι πιο πρόσφατες. Πρόκειται για ουλές που εντοπίζονται στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Η επιδερμίδα πάνω από τις ραγάδες είναι φυσιολογική, αντιθέτως το χόριο και ο υποδόριος ιστός εμφανίζει ένα ρήγμα που οδηγεί στην εμφάνιση της ραγάδας.
Τα αίτια που οδηγούν σε ραγάδες είναι πολλά. Αναφέρονται τα σημαντικότερα:
Οι ραγάδες εγκυμοσύνης μπορούν εν μέρει μόνο να προληφθούν με τη χρήση ειδικών κρεμών που συστήνουν οι δερματολόγοι και με την αποφυγή υπερβολικής πρόσληψης βάρους. Συχνά όμως, όπως υποστηρίζει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, παρόλα τα προληπτικά μέτρα οι ραγάδες εγκυμοσύνης κάνουν την εμφάνισή τους από τον 3ο-4ο ήδη μήνα. Αρχικά οι ραγάδες εγκυμοσύνης γίνονται αντιληπτές ως δερματίτιδα καθώς υπάρχει αίσθημα κνησμού ή καύσου στις περιοχές που εμφανίζονται. Αργότερα στις περιοχές των ραγάδων εγκυμοσύνης μπορεί να παρατηρηθεί απολέπιση και ερύθημα. Κατά την διάρκεια της κύησης, λίγα μέτρα μπορούν να ληφθούν μετά την εμφάνιση των ραγάδων εγκυμοσύνης. Η χρήση ειδικών τοπικών κρεμών και βαζελινούχων σκευασμάτων προλαμβάνουν και προστατεύουν από την επέκταση των ραγάδων εγκυμοσύνης. Η διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C και Ε βοηθούν στην επούλωση και τον περιορισμό των ραγάδων εγκυμοσύνης.
Η εγκυμονούσα πρέπει να κάνει υπομονή, να ακολουθήσει μέτρα που θα περιορίσουν την επέκταση των ραγάδων εγκυμοσύνης και αμέσως μετά τον τοκετό να αντιμετωπίσει αυτές με laser CO2 Fractional και αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP.
Η θεραπεία ραγάδων εγκυμοσύνης με Fractional Laser και PRP συνιστάται να ξεκινάει αμέσως μετά τον τοκετό. Όταν αυτές εντοπίζονται στο στήθος συστήνουμε να περάσει και η περίοδος του θηλασμού. Κατά την εγκυμοσύνη προτείνονται ειδικές κρέμες ανάπλασης και πρόληψης των ραγάδων ώστε αυτές να αποτραπούν ή να μην αποκτήσουν μεγάλο μέγεθος ώστε στη συνέχεια να θεραπευθούν πιο εύκολα και άμεσα.
Οι ραγάδες εγκυμοσύνης όπως και κάθε άλλης αιτιολογίας μπορούν να εξαλειφθούν πλήρως όταν η θεραπεία ξεκινήσει σε πρώιμο στάδιο που αυτές είναι ακόμη ερυθρές. Συνήθως οι συνεδρίες για την πλήρη εξάλειψη αυτών είναι 5-6 στο στάδιο αυτό.
Όταν οι ραγάδες γίνουν λευκές, η πλήρης εξάλειψή τους είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Εδώ μπορεί να απαιτηθούν 8-10 συνεδρίες fractional laser σε συνδυασμό με αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP μία φορά τον μήνα. Συνήθως επιτυγχάνεται μείωση κατά 60-85% όταν οι ραγάδες εγκυμοσύνης βρίσκονται στο όψιμο στάδιό τους και είναι λευκές.
Τα συμπτώματα των ραγάδων είναι ποικίλα και περιλαμβάνουν τα παρακάτω. Οι ραγάδες αρχικά εμφανίζονται σαν ερυθρές ή ιώδεις ραβδώσεις οι οποίες με τον καιρό αποχρωματίζονται και ατροφούν. Ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά έχουν την τάση να απαντώνται σε σημεία που συσσωρεύεται λίπος. Οι πιο συνήθεις θέσεις εντοπισμού των ραγάδων είναι η κοιλιά, το στήθος, οι μηροί, οι γλουτοί, οι γοφοί και οι βραχίονες (μπράτσα). Στους άνδρες ραγάδες εμφανίζονται επίσης σε θώρακα, πλάτη και χέρια λόγω αύξησης της μυϊκής μάζας.
Οι ραγάδες κατά την εμφάνισή τους μπορεί να προκαλέσουν ένα αίσθημα καύσου ή κνησμού, καθώς και αίσθημα τραβήγματος και πόνου. Το δέρμα μπορεί να απολεπίζεται πάνω από τις ραγάδες. Παρόλο που είναι ακίνδυνες και δεν εμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργία και την επουλωτική ικανότητα του οργανισμού, αποτελούν αισθητικό πρόβλημα για πολλές γυναίκες και άνδρες.
Όταν οι ραγάδες σχετίζονται με χρόνια χρήση κορτιζόνης μπορεί να συνδυάζονται με λέπτυνση του δέρματος, μώλωπες, μειωμένη επούλωση, κεντρική παχυσαρκία (στον κορμό), ακμή και υπερτρίχωση ή ακμή, ενώ συχνή είναι η εμφάνιση λίπους στην περιοχή του αυχένα.
Το χρονικό διάστημα που οι ραγάδες θα παραμείνουν ερυθρές είναι άγνωστο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν είναι κόκκινες θα πρέπει κανείς να βιαστεί, καθώς η πλήρης εξαφάνιση των ραγάδων στο στάδιο αυτή μπορεί να είναι πλήρης και οριστική.
Ο Ιατρικός Όμιλος Cosmetic Derma Medicine Medical Group είναι ο μεγαλύτερος και πιο εξειδικευμένος ιατρικός όμιλος στο πεδίο της Δερματολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής, με 16 κλινικές σε Ελλάδα και Κύπρο.
Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine είναι η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, ενώ το επιτελείο αποτελείται από μία ιατρική ομάδα εξαιρετικά έμπειρων και εξειδικευμένων ιατρών πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, καθώς και από μία πλήρως καταρτισμένη ομάδα νοσηλευτών. Η ομάδα μας είναι δίπλα σας κάθε ημέρα, 24/7 για ό,τι χρειαστείτε.
Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.
Εγγραφείτε στο newsletter μας για
να ενημερώνεστε για τις προσφορές & τις ειδικές τιμές!