Θεραπεία με Νευροτοξίνη

Θεραπεία με νευροτοξίνη.
Η Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα αναλύει τα θετικά αποτελέσματα των θεραπειών με νευροτοξίνη στην αισθητική ιατρική.

Δρ. Αμαλία Τσιατούρα

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

“Η νευροτοξίνη είναι φαρμακευτική ουσία που ενίεται στους μύες των ενηλίκων και χρησιμοποιείται για να βελτιώσει προσωρινά την εμφάνιση μέτριων έως σοβαρών ρυτίδων, σε περιοχές όπως στο μέτωπο, στο πόδι της χήνας και στο μεσόφρυο, χωρίς να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Έτσι το πρόσωπό σας παραμένει ίδιο, αλλά χωρίς τις αντιαισθητικές ρυτίδες” αναφέρει η δερματολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα.

Προφίλ Ιατρού
Θεραπεία με Νευροτοξίνη

Πρόληψη

Δείτε αποτελέσματα

Η σύγχρονη τάση στην αισθητική δερματολογία είναι η προληπτική Θεραπεία με Νευροτοξίνη, με σκοπό να επιβραδυνθεί η εμφάνιση ρυτίδων και το πρόσωπο να διατηρηθεί νεανικό και φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά, η προληπτική Θεραπεία με Νευροτοξίνη δρα μειώνοντας την έκκριση ακετυλοχολίνης από τους κινητικούς νευρώνες και κατά συνέπεια, μειώνοντας ελαφρώς τη σύσπαση των μιμικών μυών του προσώπου. Έτσι, οι λεπτές γραμμές σβήνουν και παράλληλα τονίζεται η φυσική λάμψη του προσώπου.

Η προληπτική Θεραπεία με Νευροτοξίνη εφαρμόζεται με την εμφάνιση των πρώτων μη μόνιμων λεπτών γραμμών. Με την έγκαιρη εφαρμογή της θεραπείας αποτρέπεται η εγκατάσταση των γραμμών του μετώπου και των ματιών. Αρχίζει να εφαρμόζεται σε ηλικία 20-25 ετών, σε ηλικία δηλαδή που το κολλαγόνο του δέρματος αρχίζει να μειώνεται, καθώς οι ινοβλάστες μειώνουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Η προληπτική αυτή θεραπεία συνιστάται να εφαρμόζεται σε μικρή ηλικία, για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες η δράση της είναι περιορισμένη. Η διάρκεια της προληπτικής Θεραπείας με Νευροτοξίνη είναι 4-5 μήνες, οπότε και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται.

Θεραπεία με Νευροτοξίνη

Τι πετυχαίνει

Η ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από το σημείο του προσώπου, καθώς δεν θέλουμε να προκληθεί δυσκινησία, αλλά να επιτευχθεί ένα φυσικό αποτέλεσμα.

Η Θεραπεία με ενέσεις Νευροτοξίνης μπορεί να εφαρμοστεί για:

 • Ανύψωση της γωνίας του φρυδιού
 • Διόρθωση του ουλικού χαμόγελου (gummy smile)
 • Νεανικότερη όψη στη περιοχή του ντεκολτέ
 • Ανύψωση των γωνιών του στόματος
Θεραπεία με Νευροτοξίνη

Τι είναι και πώς χρησιμοποιείται

Για περισσότερες από 3 δεκαετίες, η ενέσιμη Θεραπεία με Νευροτοξίνη αποτελεί τον σύμμαχο ανδρών και γυναικών στη μάχη ενάντια στα σημάδια που αφήνει, αργά ή γρήγορα, ο χρόνος και οι εκφράσεις στο πρόσωπο μας, χαρίζοντας άμεσα θεαματικά αποτελέσματα. Αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο και δίνει θεαματικά αποτελέσματα στην εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης του προσώπου. Είναι η πιο δημοφιλής αισθητική θεραπεία και μετράει πάνω από 6 εκατομμύρια εφαρμογές ετησίως.

Γενικά, οι ρυτίδες είναι γραμμές που εμφανίζονται στην επιδερμίδα και η εμφάνισή τους ξεκινάει νωρίς, από τα 20 σχεδόν χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου όμως οι ρυτίδες πληθαίνουν. Οι ρυτίδες διακρίνονται σε δυναμικές και σε στατικές, με τις πρώτες να οφείλονται κυρίως στην κίνηση του προσώπου, για αυτό και τις ονομάζουμε «ρυτίδες έκφρασης», ενώ οι δεύτερες σχηματίζονται λόγω βαρύτητας και χαλάρωσης του προσώπου. Εκτός από τον χρόνο που δεν αφήνει το πρόσωπο αναλλοίωτο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση των ρυτίδων. Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνονται η κληρονομικότητα, η ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, η διατροφή, καθώς και ορμονικές αλλαγές.

Τα τελευταία χρόνια, η μέθοδος εφαρμόζεται όχι μόνο για την αντιμετώπιση και εξάλειψη των ήδη εγκατεστημένων δυναμικών ρυτίδων, αλλά και προληπτικά σε νεαρά άτομα, στα πρώτα στάδια της εμφάνισης των γραμμών έκφρασης, με στόχο την αποφυγή της μονιμοποίησης τους. Είναι η πιο δημοφιλής και αποτελεσματική θεραπεία αντιγήρανσης και αντιμετώπισης των ρυτίδων έκφρασης ανάμεσα στα φρύδια, στο μέτωπο, στο λαιμό, καθώς και γύρω από τα μάτια στο «πόδι της χήνας».

Όταν εφαρμόζεται στο πρόσωπο, η θεραπεία στοχεύει στους μιμικούς μύες του προσώπου, υπεύθυνους για τον σχηματισμό των εκφράσεων και των ρυτίδων που αυτές δημιουργούν, προκαλώντας την εκλεκτική χαλάρωση και μείωση της κινητικότητάς τους. Αδρανοποιεί, δηλαδή, προσωρινά τους μιμικούς μύες, οι οποίοι προκαλούν τις εκφράσεις του προσώπου, όπως θυμό, χαρά, θλίψη, έκπληξη κ.α. Ένα παράδειγμα δράσης των μιμικών μυών είναι αυτό της κίνησης των βλεφάρων. Ο σφιγκτήρας των βλεφάρων, καθώς συσπάται για να κλείσει το βλέφαρο, προκαλεί δημιουργεί παράλληλα ακτινωτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια. Ως αποτέλεσμα, οι ρυτίδες και οι λεπτές γραμμές απαλύνονται, χωρίς να χάνεται η φυσική εκφραστικότητα του προσώπου.

Η εφαρμογή, λοιπόν, της ενέσιμης Νευροτοξίνης, γίνεται με πολύ ψιλές ενέσεις, τοπικά στους μύες που θέλουμε να χαλαρώσουμε. Η ενέσιμη θεραπεία με Νευροτοξίνη αποτελεί μία σχεδόν αναντικατάστατη μέθοδο με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Κλείστε Ραντεβού
Η νευροτοξίνη αποτελεί την πιο συνηθισμένη μέθοδο για την εξάλειψη των ρυτίδων.Θεραπεία με νευροτοξίνη για την αντιμετώπιση των ρυτίδων στο πρόσωπο.
Θεραπεία με Νευροτοξίνη

Περιοχές εφαρμογής

Η Θεραπεία με Νευροτοξίνη εφαρμόζεται κυρίως στο άνω τριτημόριο του προσώπου:

 • Ρυτίδες Μετώπου (Ρυτίδες Έκπληξης)
 • Ρυτίδες Μεσοφρύου (Ρυτίδες Θυμού)
 • Ρυτίδες Ματιών (Πόδι Χήνας)
 • Ρυτίδες Μύτης (Bunny Lines)
 • Ρινοπαρειακές Αύλακες
 • Ρινοχειλικές – Ρυτίδες Στόματος (Ρυτίδες Καπνιστού)
 • Marionette lines (Ρυτίδες Λύπης)
 • Ρυτίδες Πώγωνος
 • Ρυτίδες Λαιμού (Χαλάρωση Λαιμού)
Θεραπεία με Νευροτοξίνη

Αποτελέσματα Πριν - Μετά

Τα αποτελέσματα της Θεραπείας με Νευροτοξίνη διαρκούν 4-6 μήνες, ανάλογα με την ελαστικότητα του δέρματος και την εκφραστικότητα του προσώπου και η θεραπεία συνήθως επαναλαμβάνεται 2 φορές το χρόνο.

Σε ηλικίες άνω των 50 ετών, η διάρκεια των αποτελεσμάτων μπορεί να μειωθεί.

Η Θεραπεία με Νευροτοξίνη δεν πρέπει να εφαρμόζεται όταν υπάρχουν λοιμώξεις του δέρματος ή νοσήματα του μυϊκού συστήματος όπως μυασθένεια gravis.

Κλείστε Ραντεβού

Μεσόφρυο

Μέτωπο

Πόδι Χήνας

Θεραπεία με Νευροτοξίνη

Συχνές Ερωτήσεις

Τι να περιμένω μετά την εφαρμογή της ενέσιμης Θεραπείας με Νευροτοξίνη;

Στην Cosmetic Derma Medicine, την πρότυπη κλινική Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής, η θεραπεία εφαρμόζεται από εξειδικευμένο Ιατρό και σπάνια παρατηρούνται ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μετά τη Θεραπεία με Νευροτοξίνη:

 • Παραμείνετε σε όρθια θέση και μην ξαπλώσετε για 3 ώρες μετά την εφαρμογή.
 • Μην τρίβετε την περιοχή μετά την εφαρμογή και για τις επόμενες 3 ημέρες.
 • Αποφύγετε τη χρήση ζεστού νερού και θερμού αέρα στη περιοχή εφαρμογής για τις επόμενες 3 ημέρες.
 • Αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση για τις επόμενες 3 ημέρες.
 • Αποφύγετε τη κατανάλωση αλκοόλ και ασπιρίνης για τις επόμενες 3 ημέρες.
 • Ενδέχεται να παρατηρηθεί μικρή εκχύμωση στο σημείο της έγχυσης, κάτι απόλυτα φυσιολογικό και πλήρως αναστρέψιμο,
 • Μη πλήρης εξάλειψη των ρυτίδων διορθώνεται κατά την επανεξέταση που λαμβάνει χώρα σε 15 ημέρες από τη συνεδρία.
 • Μπορεί να παρουσιαστεί προσωρινό αίσθημα βάρους το οποίο υποχωρεί άμεσα.
 • Σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως είναι η βλεφαρόπτωση είναι εξαιρετικά σπάνιες και η πιθανότητα εμφάνισής τους ελαχιστοποιείται όταν η θεραπεία εφαρμόζεται από εξειδικευμένους και έμπειρους ιατρούς σε πιστοποιημένες κλινικές.

Η Νευροτοξίνη παγώνει και αγριεύει το πρόσωπο;

Η θεραπεία αυτή πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους Ιατρούς σε νόμιμα Ιατρεία και Κλινικές. Σε αυτή την περίπτωση, η εφαρμογή της κατάλληλης δόσης στα σωστά σημεία αναδεικνύει τα όμορφα χαρακτηριστικά του προσώπου μας χωρίς να μειώνει ή να αλλοιώνει την εκφραστικότητά του.

Είναι επικίνδυνη η Θεραπεία με Νευροτοξίνη;

Η ενέσιμη Θεραπεία με Νευροτοξίνη χρησιμοποιείται στην ιατρική πάνω από 35 χρόνια και έχει λάβει την πλήρη αποδοχή από την ιατρική κοινότητα. Η χρήση της δεν ενέχει κανένα κίνδυνο, εφόσον πραγματοποιείται από εξειδικευμένους Ιατρούς Δερματολόγους ή Πλαστικούς Χειρουργούς. Παρόλα αυτά, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα καθώς και στην ποσότητα του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί, έτσι ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Υπάρχουν άλλες εφαρμογές της Θεραπείας με Νευροτοξίνη;

Στην Cosmetic Derma Medicine, η αποτελεσματικότητα της Θεραπείας με Νευροτοξίνη δεν σταματά στην αντιμετώπιση των ρυτίδων σε πρόσωπο και λαιμό, αλλά αποτελεί την πλέον διαδεδομένη θεραπεία ενάντια:

 • Στην Πρωτοπαθή Υπεριδρωσία, εμποδίζοντας την υπερβολική εφίδρωση, χωρίς να επηρεάζει τη φυσιολογική παραγωγή του ιδρώτα. Μετά τη θεραπεία οι ιδρωτοποιοί αδένες παύουν να λαμβάνουν το ερέθισμα να παράγουν ιδρώτα. Μετά από 2-3 συνεδρίες τα συμπτώματα υπεριδρωσίας μειώνονται κατά πολύ και το άτομο ανακτά τη χαμένη του αυτοπεποίθηση.
 • Στις Κεφαλαλγίες Τάσης και την Ημικρανία, αναστέλλοντας την ακούσια σύσπαση του μετωπιαίου μυός, υπεύθυνου για ορισμένες μορφές κεφαλαλγιών. Πιο συγκεκριμένα, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της χρόνιας ημικρανίας. Στις περιπτώσεις αυτές, τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται σταδιακά μετά την πάροδο 10-15 ημερών και έχουν διάρκεια δράσης που φτάνει μέχρι και τους 4 μήνες. Μετά το πέρας των 4 μηνών, η θεραπεία πρέπει να επαναληφθεί. Η ανακάλυψη πως η Θεραπεία με Νευροτοξίνη δρα ευεργετικά στην καταπολέμηση της ημικρανίας έγινε εντελώς τυχαία στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν άτομα που υπέφεραν από ημικρανίες, εμφάνιζαν βελτίωση μετά από τη θεραπεία. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους επιστήμονες να μελετήσουν περισσότερο το φαινόμενο και από το 2010 να θεωρηθεί επίσημη εγκεκριμένη θεραπεία για την ημικρανία. Η λογική γύρω από τη θεραπεία της ημικρανίας, στηρίζεται στο γεγονός πως η Θεραπεία με Νευροτοξίνη χαλαρώνει τους μύες και βοηθά πέρα από τις κεφαλαλγίες τάσης και στις ημικρανίες καθώς μειώνει τον αγγειόσπασμο.
 • Στον Βλεφαρόσπασμο, το γνωστό και ως «τικ» των ματιών, το οποίο εκτός από τις περιπτώσεις που προκαλεί ενόχληση στο άτομο, μπορεί να οδηγήσει και σε σημαντικά προβλήματα όρασης. Πιστεύεται ότι οφείλεται σε δυσλειτουργία του κέντρου ελέγχου του βλεφαρίσματος των οφθαλμών και πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα στους ασθενείς και δεν τους επιτρέπει να διαβάσουν, να οδηγήσουν ή να δουν τηλεόραση. Η εμφάνιση του βλεφαρόσπασμου είναι συχνότερη στις γυναίκες απ’ ότι στους άντρες. Με τη βοήθεια της ενέσιμης Νευροτοξίνης αποκαθίσταται η φυσιολογική κινητικότητα των βλεφάρων και προλαμβάνονται τυχόν προβλήματα.
 • Στον Στραβισμό, σε ανθρώπους που αναμένεται να χειρουργηθούν και μέχρι τότε πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Με τη Θεραπεία με Νευροτοξίνη επιτυγχάνεται ουσιαστικά προσωρινή παράλυση ενός μυ, μέχρι να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των δύο ματιών. Η θεραπεία ενάντια στον στραβισμό είναι απόλυτα ασφαλής και δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για την υγεία του ασθενούς. Η διάρκεια της διαδικασίας δεν υπερβαίνει τη μισή ώρα.

Είναι αλήθεια ότι όσο αυξάνονται οι εφαρμογές της Νευροτοξίνης, αυτή «χάνει» τη δράση της;

Αντιθέτως, όταν η θεραπεία γίνεται τακτικά (2-3 φορές το χρόνο), αυξάνεται η δράση της δίχως να αγριεύει το πρόσωπο. Έτσι, οι ρυτίδες παραμένουν λείες και το δέρμα πιο νεανικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ιδανικά, η θεραπεία πρέπει να ξεκινά σε νεαρές ηλικίες (προληπτική δράση) μόλις γίνουν ορατές οι πρώτες ρυτίδες ώστε να προλάβουμε τη μόνιμη εγκατάσταση τους.

Πόσο συχνά πρέπει να επαναλαμβάνεται η Θεραπεία με Νευροτοξίνη;

Για να έχει επιτυχημένη δράση και τα βέλτιστα αποτελέσματα, πρέπει να επαναλαμβάνεται 2-3 φορές το χρόνο. Δεν συνιστάται συχνότερη εφαρμογή, καθώς ο οργανισμός αρχίζει να εμφανίζει ανθεκτικότητα στη θεραπεία, υποβιβάζοντας τα ευεργετικά αποτελέσματά της.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της προληπτικής Θεραπείας με Νευροτοξίνη;

Λόγω της επιφανειακής εφαρμογής της θεραπείας, δεν υπάρχουν παρενέργειες, εφόσον αυτή πραγματοποιείται από έμπειρους, εξειδικευμένους και πιστοποιημένους Ιατρούς Δερματολόγους ή Πλαστικούς Χειρουργούς. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν μελανιές, οι οποίες εξαφανίζονται μόνες τους μετά από λίγες μέρες. Ενδέχεται να υπάρχει και αίσθημα βάρους το οποίο υποχωρεί μετά από λίγες μέρες. Παρενέργειες όπως βλεφαρόπτωση είναι πολύ σπάνιες όταν η θεραπεία εκτελείται από εξειδικευμένο ιατρό Δερματολόγο ή Πλαστικό Χειρουργό.

Τι πρέπει να αποφύγω μετά την προληπτική Θεραπεία με Νευροτοξίνη;

Παρότι δεν υπάρχουν περιορισμοί και δεν απαιτείται αποθεραπεία, μετά την θεραπεία πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση για 3 ημέρες, καθώς και η έκθεση του δέρματος σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, μην τρίβετε την περιοχή μετά την εφαρμογή και για τις επόμενες 3 ημέρες και αποφύγετε τη χρήση ζεστού νερού και θερμού αέρα στη περιοχή εφαρμογής για τις επόμενες 3 ημέρες.

Γιατί να εμπιστευτώ την Cosmetic Derma Medicine για τη Θεραπεία με Νευροτοξίνη;

Στην κλινική Cosmetic Derma Medicine εφαρμόζονται εκατοντάδες θεραπείες τον χρόνο με άριστα αποτελέσματα. Το ιατρικό προσωπικό της κλινικής είναι άρτια εκπαιδευμένο στην εφαρμογή της θεραπείας και είναι σε θέση να προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις σε κάθε ανάγκη. Στους χώρους των κλινικών μας λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο εκπαιδευτικά σεμινάρια και workshops με σκοπό την εκπαίδευση νέων ιατρών πάνω στο αντικείμενο των ενέσιμων θεραπειών, ενώ η κλινική μας έχει βραβευθεί διεθνώς για τις ποιοτικές υπηρεσίες της στον τομέα της Αισθητικής Δερματολογίας.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Εγγραφείτε στο newsletter μας για

να ενημερώνεστε για τις προσφορές & τις ειδικές τιμές!

calendar-fullcrossmenuchevron-uparrow-right