Επιχείλιος Έρπης


Επιχείλιος Έρπης

Ο επιχείλιος έρπης (Herpes labialis) είναι μια δερματική λοίμωξη που οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα. Υπάρχουν 2 τύποι του ιού ο τύπος 1 (HSV1) και ο τύπος 2 (HSV2).

Κλείστε ΡαντεβούΟ πρώτος συνήθως προκαλεί τον επιχείλιο έρπητα και ο δεύτερος τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο είναι δυνατόν να παρατηρηθεί και αλληλοεπικάλυψη. Πρόκειται για μια αρκετά κοινή λοίμωξη που μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα με αποτέλεσμα σχεδόν το 100% του πληθυσμού να έχει προσβληθεί μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Επιχείλιος Έρπης & ‘Ερπης Γεννητικών Οργάνων | Αίτια

Ο έρπης έχει ανιχνευτεί εδώ και 25 αιώνες και οφείλει το όνομά του στον Ιπποκράτη, λόγω της ικανότητάς του να «έρπεται» από κύτταρο σε κύτταρο και να μολύνει άλλα κοντινά σημεία. Ο ιός του απλού έρπητα ονομάζεται HSV (Herpes Simplex Virus) και αποτελεί μία άκρως μεταδοτική λοίμωξη. Ο HSV είναι μία οικογένεια ιών, που αριθμεί πάνω από 150 διαφορετικά στελέχη.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων, που οφείλεται στον ιό HSV2, συγκαταλέγεται στα αφροδίσια νοσήματα και περίπου το 10% του πληθυσμού είναι φορείς. Μπορεί να εμφανιστεί στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, καθώς επίσης και στον πρωκτό ή τους γλουτούς. Μπορεί σπανιότερα να αποτελεί το αίτιο του επιχείλιου έρπη και να εμφανίζεται στα χείλη. Ο ιός προσβάλλει την επιδερμίδα, και εισχωρεί στα νεύρα, από όπου φθάνει στα γάγγλια και μένει εκεί σε λανθάνουσα κατάσταση χωρίς όμως να εμφανίζει συμπτώματα. Μπορεί να μεταδοθεί τόσο από τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα, όσο και από τους φορείς του ιού. Συνήθως, συνοδεύεται από έντονο πόνο στην περιοχή εμφάνισης, φυσαλίδες πάνω σε ερυθηματώδη βάση οι οποίες ρήγνυνται και οδηγούν σε εσχάρα. Αρκετά συχνά, προκαλεί πονοκέφαλο ή μυαλγία.

Ο επιχείλιος έρπης, οφείλεται στο πλείστο των περιπτώσεων στον ιό του απλού έρπη τύπου Ι (HSV-1). Η πρωτολοίμωξη από τον ιό εκδηλώνεται συνήθως ως ερπητική ουλοστοματίτιδα με έντονο πόνο, δυσφαγία και φυσαλίδες στον βλεννογόνο του στόματος. Η κατάσταση αυτή μπορεί να συνοδεύεται και από πυρετό, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η πρωτοπαθής λοίμωξη περνά απαρατήρητη και είναι υποκλινική. Ο ιός μεταναστεύει στα νευρικά γάγγλια και παραμένει εκεί σε λανθάνουσα κατάσταση. Κατά την ενεργοποίησή του από διάφορα αίτια, μεταναστεύει μέσω τω νεύρων στον βλεννογόνο των χειλέων και κάνει τις υποτροπές του επιχείλιου έρπη.

Η εμφάνιση του επιχείλιου έρπητα, οφείλεται στην επανενεργοποίηση του ιού και εκλύεται από παράγοντες όπως:

 • Άγχος
 • stress
 • Πυρετός
 • Κρυολόγημα ή γρίπη
 • Υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία
 • Τραύμα ή σκάσιμο στα χείλη
 • Εμμηνόρροια
 • Παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Ανοσοκαταστολή που μπορεί να οφείλεται σε κακοήθη νοσήματα, HIV, σακχαρώδη διαβήτη.

Παράγοντες όπως το έντονο στρες, η κούραση, ένας πιθανός τραυματισμός, το κρυολόγημα ή γρίπη, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, η εγκυμοσύνη και η έμμηνος ρύση ευνοούν την εκ νέου υποτροπή του επιχείλιου έρπητα.

Επιχείλιος Έρπης | Συμπτώματα

Ο ιός του έρπητα βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στις εκκρίσεις του ανθρώπινου οργανισμού όπως στο σάλιο και στις γεννητικές εκκρίσεις. Η επαφή ενός έστω και ελάχιστα τραυματισμένου δέρματος με αυτές τις εκκρίσεις οδηγεί στην είσοδο του ιού στο σημείο αυτό και στον πολλαπλασιασμό του με αποτέλεσμα την εμφάνιση των κλασικών βλαβών. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την επαφή με τον ιό ως την εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι 4-5 ημέρες. Στη συνέχεια, οι βλάβες αποδράμουν αλλά ο ιός μεταναστεύει στα αισθητικά  γάγγλια των νευρώνων ή στο λεμφικό ιστό και μόλις παρουσιαστεί μειωμένη άμυνα του οργανισμού, πολλαπλασιάζεται δημιουργώντας υποτροπές.

Συνήθως, όταν η πρώτη επαφή με τον ιό του έρπητα γίνει σε νεαρή ηλικία, είναι πάρα πολύ ήπια με αποτέλεσμα να μη γίνεται αντιληπτή. Ωστόσο, σε ένα ποσοστό 20-30% των ατόμων που θα προσβληθούν σε νεαρή ηλικία καθώς και ασθενών μεγαλύτερης ηλικίας,  η πρώτη επαφή με τον ιό εμφανίζεται με μια βαριά μορφή που ονομάζεται Πρωτοπαθής Ερπητική Ουλοστοματίτιδα. Τα άτομα αυτά εμφανίζουν πρόδρομα συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγος και αμφοτερόπλευρη επιχώρια λεμφαδενοπάθεια. Κλινικά εμφανίζεται διάβρωση των ούλων (αποφλοιωτική ουλίτιδα) και εύθρυπτες φυσαλίδες στον στοματικό βλεννογόνο, καθιστώντας τη λήψη φαγητού και ποτού μια δύσκολη και επώδυνη διαδικασία.

Τα συμπτώματα του επιχείλιου έρπητα διακρίνονται σε ήπια ή σοβαρά. Αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι ήπια νόσος, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα υγιεινής, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνση και η  μετάδοση του ιού σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος. Πριν την εμφάνιση του εξανθήματος στο σημείο που έχει ενοφθαλμιστεί ο ιός, είναι δυνατόν να υπάρχει ένα αίσθημα κνησμού, τσιμπήματος, καύσου ή φαγούρας. Αρκετές φορές, μπορεί το άτομο να υποφέρει από πυρετό, πονόλαιμο ή επώδυνη κατάποση. Στη συνέχεια, το κύριο σύμπτωμα που εμφανίζεται, συνήθως μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες είναι μια ή περισσότερες φυσαλίδες με διαυγές υγρό, πάνω σε ερυθηματώδη βάση  στην περιοχή των χειλιών. Οι φυσαλίδες σπάνε σχηματίζοντας εφελκίδα και επέρχεται ίαση μετά από έναν κύκλο 5-6 ημερών. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο επιχείλιος έρπης είναι ιδιαίτερα σοβαρός και επιβλαβής, κυρίως στις περιπτώσεις που υπάρχει επιμόλυνση και επέκταση στα μάτια οδηγώντας σε ερπητική κερατίτιδα, η οποία μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την όραση.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του επιχείλιου έρπητα είναι τα παρακάτω:

 • Κεφαλαλγία
 • Πυρετός
 • Ναυτία
 • Πονόλαιμος
 • Λεμφαδενίτιδα με επώδυνους διογκωμένους λεμφαδένες στην περιοχή της λοίμωξης
 • Πόνος στο σημείο των φυσαλίδων, έλκη και διαβρώσεις δέρματος και βλεννογόνου
 • Ερπητική στοματίτιδα με δυσφαγία, πόνο και φυσαλίδες στο στόμα
 • Συχνά συνυπάρχει με στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού και υποτροπιάζει ταυτόχρονα με αυτές.

Επιχείλιος Έρπης | Θεραπεία

Για την αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπητα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν:

 • Αντιιικά φάρμακα από το στόμα που είναι και τα πιο αποτελεσματικά
 • Τοπικές αντιμικροβιακές κρέμες – μείωση κινδύνου λοιμώξεων
 • Laser
 • Τοπικές αντιιικές κρέμες – αμφίβολη αποτελεσματικότητα
 • Αντισηπτικά σαπούνια
 • Αντιφλεγμονώδη

Η θεραπεία με τη χορήγηση κρέμας ή αντιφλεγμονωδών δεν αποτελεί μόνιμη θεραπεία του επιχείλιου έρπητα. Επιπροσθέτως, η χρήση τοπικών αντιιικών κρεμών δεν έχει δείξει ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στην εξάλειψη του ιού.

Η χρήση αντιιικών φαρμάκων από το στόμα επιφέρει αποτελέσματα μόνο αν αυτά χορηγηθούν εγκαίρως (εντός του 1ου έως 3ου εικοσιτετραώρου), χωρίς όμως να οδηγούν σε εξάλειψη του ιού. Χορηγούνται συνήθως για 5 ημέρες και μειώνουν τα συμπτώματα οδηγώντας σε γρήγορη ίαση του επεισοδίου.  Τα αντιιικά φάρμακα δρουν επιβραδύνοντας τον πολλαπλασιασμό του έρπητα και μειώνοντας τη συχνότητα εμφάνισής του.

Έχει περιγραφεί και δοκιμαστεί θεραπεία με laser και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική κυρίως σε άτομα που εκδηλώνουν συχνά έρπη (πάνω από 6 φορές το χρόνο).

Σε άτομα με συχνές υποτροπές μπορεί να απαιτηθεί αντιιική αγωγή από το στόμα για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.

Τέλος, έχουν προταθεί αρκετές εναλλακτικές θεραπείες και θεραπείες ομοιοπαθητικής για την καταπολέμηση του έρπη. Παράδειγμα αποτελούν: η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα , η βοτανοθεραπεία – χρήση μελισσόχορτου, καθώς και η ομοιοπαθητική θεραπεία με τη χρήση του φυτού καλέντουλα. Ωστόσο, καμία από αυτές τις πρακτικές δεν αποτελούν πραγματική θεραπεία του ιού του επιχείλιου έρπητα. Ενδεχομένως, να καταπραΰνουν για λίγο τα επίπονα και αντιαισθητικά συμπτώματα, δεν προσφέρουν όμως αποτελεσματική εξαφάνιση του ιού.


Επιχείλιος έρπης – Πού εμφανίζεται

Ο έρπης στο στόμα, ή αλλιώς επιχείλιος έρπης, εκδηλώνεται συνήθως με τη μορφή φυσαλίδων και μικρών ελκών στην επιδερμίδα ή τα χείλη. Αν και όπως υποδηλώνει και το όνομά του, εμφανίζεται συνηθέστερα στα χείλη, σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και γύρω από τα χείλη, εντός της στοματικής κοιλότητας, ή στη μύτη, στο πιγούνι και τα δάχτυλα.

Εφόσον το άτομο μολυνθεί από τον ιό, τότε αυτός μπορεί να παραμένει αδρανής στους ιστούς των νεύρων και γαγγλίων του προσώπου και να ενεργοποιείται ανά διαστήματα. Αποτελεί μία πολύ συχνή πάθηση και συνήθως εξαφανίζεται μόνος του εντός 10 ημερών. Μέχρι να εξαφανιστεί μόνος, είναι μολυσματικός και συχνά αρκετά επίπονος. Έχει δειχθεί πως περισσότερο από το 85% των ατόμων ηλικίας έως 23 ετών είναι φορείς του ιού.

Η διάγνωση του επιχείλιου έρπητα μπορεί να πραγματοποιηθεί με απλή κλινική εξέταση της περιοχής που έχει υποστεί δερματική βλάβη. Για την οριστική και σίγουρη διάγνωση απαιτείται ειδικός αιματολογικός έλεγχος, όπου ανιχνεύονται τα αντισώματα κατά του ιού και καλλιέργεια δείγματος από τη μολυσμένη περιοχή.

Με την ανίχνευση των αντισωμάτων μπορούμε να διακρίνουμε αν μία λοίμωξη είναι πρωτολοίμωξη ή υποτροπιάζουσα λοίμωξη.

Επιχείλιος έρπης | Πώς μεταδίδεται

Ο επιχείλιος έρπης μεταδίδεται συχνότερα κατά την άμεση δερματική ή σεξουαλική επαφή με άτομο  με ενεργές βλάβες. Σε μικρότερο ποσοστό μπορεί η μεταφορά να πραγματοποιηθεί από ασυμπτωματικό φορέα,  δηλαδή από άτομο το οποίο δεν έχει ορατές βλάβες.

Σπανιότερα δε, ο ιός είναι δυνατόν να μεταδοθεί από έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα  όπως πετσέτες, ξυριστικές μηχανές και άλλα προσωπικά είδη. Ο επιχείλιος έρπης εμφανίζεται στα χείλη, στο στόμα και στο πρόσωπο.


Επιχείλιος Έρπης | Συχνές Ερωτήσεις


Θεραπεύεται ο επιχείλιος έρπητας;

Η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι δυνατόν να οδηγήσει σε εξάλειψη του ιού. Στην περίπτωση συχνών υποτροπών του επιχείλιου έρπητα (περισσότερα από 6 επεισόδια το έτος), συνιστάται προφυλακτική κατασταλτική αγωγή με αντιιικά φάρμακα, σε χαμηλότερη όμως δοσολογία, για μεγάλο χρονικό διάστημα (6-12 μήνες).

Η θεραπεία θα πρέπει να χορηγείται  εντός 48-72 ωρών από την εμφάνιση των πρόδρομων συμπτωμάτων για να ανακόψει τον πολλαπλασιασμό του ιού και να μειώσει τη βαρύτητα του επεισοδίου.

Είναι σοβαρή η μόλυνση από επιχείλιο έρπητα;

Αν και θεωρείται μία σχετικά αβλαβής μόλυνση, η οποία δεν ενέχει σοβαρούς κινδύνους για το άτομο, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η ύπαρξη του έρπητα κοντά ή και μέσα στο μάτι, καθώς επίσης και σε περιπτώσεις που το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου είναι εξασθενημένο και πιο επιρρεπές σε λοιμώξεις.

Πως μπορώ να προφυλαχθώ από τον επιχείλιο έρπητα;

Η προφύλαξη από τον επιχείλιο έρπη γίνεται αποφεύγοντας την άμεση δερματική επαφή με άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα του ιού καθώς στη φάση αυτή είναι άκρως μεταδοτικός. Επίσης πέρα από την άμεση επαφή θα πρέπει να αποφευχθεί η κοινή χρήση πετσετών και αντικειμένων γιατί ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω αυτών.

Τι πρέπει να αποφεύγω εάν μολυνθώ από επιχείλιο έρπητα;

Εάν διαγνωσθείτε με μόλυνση από τον ιό του επιχείλιου έρπητα και εμφανίσετε τις χαρακτηριστικές φυσαλίδες, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσετε να τις σπάσετε. Αν τις σπάσετε, τότε μπορεί να οδηγήσετε στη μετάδοση ιού στα δάκτυλα και στη συνέχεια σε άλλες περιοχές που θα αγγίξετε.

Παράλληλα, όπως ξέρουμε, τα δάκτυλα είναι πηγή μολύνσεων, οπότε είναι πολύ πιθανό να επιμολυνθεί η περιοχή της ερπητικής λοίμωξης με άλλα επιβλαβή μικρόβια. Θα πρέπει να αποφεύγεται το τρίψιμο και ο τραυματισμός της περιοχής. Συνιστάται η αποφυγή καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, ενώ οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση προϊόντων μακιγιάζ στο σημείο της μόλυνσης και περιμετρικά αυτού.

Γιατί να επιλέξω την Cosmetic Derma Medicine για τη θεραπεία του επιχείλιου έρπητα;

Στην Cosmetic Derma Medicine χρησιμοποιείται το τελευταίας τεχνολογίας Nd-YAG Laser το οποίο είναι εντελώς ανώδυνο και αποτελεσματικό στην εξάλειψη του επιχείλιου έρπητα. Παράλληλα, το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της Cosmetic Derma Medicine μπορεί να σας παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και λύσεις ανάλογα με το στάδιο του ιού.

Οι δερματολόγοι της Cosmetic Derma Medicine είναι εξειδικευμένοι, έμπειροι και πλήρως καταρτισμένοι στο αντικείμενο της κλινικής δερματολογίας με σπουδές και προϋπηρεσία σε μεγάλα Πανεπιστήμια και Νοσοκομεία τόσο της Ελλάδας όσο και του Εξωτερικού.