Γυροειδής Αλωπεκία


Γυροειδής Αλωπεκία

Το αυτοάνοσο νόσημα της Γυροειδούς Αλωπεκίας χαρακτηρίζεται από απώλεια μέρους ή όλων των τριχών, συνηθέστερα από το τριχωτό της κεφαλής.

Κλείστε ΡαντεβούΠρόκειται για μια παθολογική κατάσταση που προσβάλει το 1-2% του πληθυσμού, ανεξαρτήτως φύλου, ενώ συνηθέστερη είναι η εμφάνιση της νόσου σε παιδιά και εφήβους. Εντοπίζεται κυρίως στα μαλλιά και στις τρίχες του γενείου, με τη μορφή μικρών αποψιλωτικών πλακών στρογγυλού ή ωοειδούς σχήματος, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος με τριχοφυΐα.
Η διάγνωση της Γυροειδούς Αλωπεκίας γίνεται κυρίως κλινικά και η πρόβλεψη της είναι αβέβαιη. Ενδέχεται να υποχωρήσει από μόνη της – 80% των περιπτώσεων όπου η νόσος εμφανίζεται μετά την εφηβεία – ή να παραμείνει σταθερή σε χρόνια ενεργή μορφή. Η απώλεια των τριχών γίνεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οδηγώντας στον σχηματισμό πλακών. Συνήθως, οι πλάκες είναι ασυμπτωματικές αλλά ενδέχεται να προκαλούν κνησμό, να είναι ελαφρώς επώδυνες και να συνοδεύονται από σοβαρές επιπτώσεις στη ψυχολογία του ασθενούς.

Γυροειδής Αλωπεκία | Λύση

Η τελευταία εξέλιξη στη θεραπεία της Γυροειδούς Αλωπεκίας ακούει στο όνομα Θεραπεία Τριχόπτωσης με Αυτόλογους Αυξητικούς Παράγοντες. Η μέθοδος αξιοποιεί τους αθυξητικούς παράγοντες του αίματος του ίδιου του ασθενούς, με στόχο την αποκατάσταση της λειτουργίας των τριχοθυλακίων και τη φύτρωση νέων μαλλιών. Η μέθοδος εφαρμόζεται με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις καθολικής ή γενικευμένης Γυροειδούς Αλωπεκίας, αλλά και σε περιστατικά Ανδρογενετικής ή Διάχυτης Αλωπεκίας, σε επίπεδο συντηρητικής αγωγής και επικουρικά σε συνδυασμό με Μεταμόσχευση Μαλλιών καθώς και για την βελτίωση της μετεγχειρητικής ουλής που προκύπτει από την μέθοδο FUT-Strip.

Τα βήματα διεξαγωγής της θεραπείας τριχόπτωσης με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες είναι τα εξής:

  • Λήψη μικρής ποσότητας αίματος από τον ασθενή
  • Φυγοκέντρηση σε συγκεκριμένες στροφές και για καθορισμένο χρόνο ώστε να απομονωθεί οι αυξητικοί παράγοντες
  • Ενεργοποίηση των αυξητικών παραγόντων με την προσθήκη ιόντων χλωριούχου ασβεστίου και διαλύματος νουκλεοτιδίων (DNA activator)
  • Έγχυση των αυξητικών παραγόντων στις περιοχές του τριχωτού όπου παρατηρείται αραίωση των μαλλιών με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας και χρήση τοπικής αναισθησίας.

Τα σύγχρονα πρωτόκολλα συνιστούν εφαρμογή της θεραπείας τριχόπτωσης με Αυτόλογους Αυξητικούς Παράγοντες μία φορά τον μήνα για 4-8 συνεδρίες, ανάλογα με το πρόβλημα, και στη συνέχεια συντήρηση σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Τα αποτελέσματα είναι απολύτως φυσικά, ενώ δεν υπάρχουν παρενέργειες, εφόσον η θεραπεία πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο ιατρό.

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις εντοπισμένης Γυροειδούς Αλωπεκίας με σταθερότητα στην εξέλιξη της βλάβης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, η απώλεια μαλλιών μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη μέθοδο Μεταμόσχευσης Μαλλιών Advanced FUE.  Η μέθοδος εφαρμόζεται αποκλειστικά από το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της Advanced Hair Clinics, μέλους του Ιατρικού Ομίλου CDM Medical Group, και ολοκληρώνεται σταδιακά, 10-12 μήνες μετά, με τη φύτρωση νέων τριχών.