Ακμή: Αίτια, Είδη, Διάγνωση και Θεραπεία

Τι είναι η ακμή

Η ακμή, μια φλεγμονώδης διαταραχή των σμηγματογόνων αδένων, είναι μια από τις πιο κοινές δερματολογικές διαταραχές και θεωρείται χρόνια νόσος. Συνήθως απαιτείται θεραπεία για τη βελτίωση τόσο της φυσικής εμφάνισης όσο και για την πρόληψη σωματικών ουλών που επιβαρύνουν την ψυχολογία.

Η ακμή αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία επίσκεψης εφήβων, αλλά και ενηλίκων, στον δερματολόγο. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής (NIH), περίπου το 80% των ατόμων μεταξύ των ηλικιών 11 και 30 θα εμφανίσουν κάποια στιγμή έξαρση ακμής. Αν και συνηθέστερα η ακμή υποχωρεί μέχρι την ηλικία των 30, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να επιμένει ακόμη και μέχρι τα 40 ή 50 χρόνια. Το 20% των ατόμων που προσβάλλονται θα αναπτύξει σοβαρή ακμή που δημιουργεί ουλές.

Ακμή
Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα

Δρ. Αμαλία Τσιατούρα

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

"Πρόκειται για νόσο του δέρματος που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην εφηβική ηλικία και έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος, καθώς και μια ποικιλία βλαβών στο πρόσωπο και το σώμα. Προκαλείται από την υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων, σε συνδυασμό με την απόφραξη του εκφορητικού τους πόρου, καθώς και από τον αποικισμό του δέρματος με το μικρόβιο “Propionibacterium acnes”.

Προφίλ Ιατρού

Τα Αίτια

Ποιες αιτίες μπορεί να προκαλούν την ακμή;

Η ακμή συνηθέστερα εμφανίζεται όταν οι πόροι του δέρματος φράζουν. Κάθε πόρος αντιστοιχεί σε ένα τριχοσμηγματογόνο θύλακα, που περιλαμβάνει τρίχες και αδένες λαδιού. Εάν ο αδένας μπλοκαριστεί, τότε μέσα του παγιδεύονται τρίχες και λάδι που οδηγούν στη δημιουργία σπυριών.

Εφηβεία: Κατά την εφηβική ηλικία, η υπερπαραγωγή σμήγματος λόγω ορμονικών μεταβολών οδηγεί στην εμφάνιση ακμής.

Καλλυντικά: Ορισμένα καλλυντικά, όπως make up και άλλα που δεν ενδείκνυται για τον τύπο επιδερμίδας του εκάστοτε ατόμου, μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση ακμής. Αυτό συμβαίνει διότι «μπλοκάρουν» τους πόρους των τριχοσμηγματογόνων θυλάκων, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ακμής.

Ορμονικές αλλαγές: Ορμονικές διαταραχές, όπως υπερέκκριση ανδρογόνων μπορεί να προκαλέσουν σπυράκια ακμής. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για την ορμονική ακμή.

Φάρμακα: Η λήψη φαρμάκων, όπως π.χ. η χρόνια λήψη κορτιζόνης, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εμφάνιση ακμής. Συγκεκριμένες τροφές, όπως τροφές που περιέχουν πολλά λιπαρά, η σοκολάτα αλλά και το αλκοόλ, έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση ακμής.

Διάγνωση ακμής

Διάγνωση: Ποιες εξετάσεις να κάνω για την ακμή;

Ο δερματολόγος θα διαγνώσει ποια μορφή ακμής έχετε και σε ποια περιοχή του δέρματος εμφανίζονται τα σπυράκια, ώστε να σας προτείνει ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας.

Η διάγνωση από τον δερματολόγο είναι πολύ σημαντική, επειδή τα σπυράκια που έχετε μπορεί να μην οφείλονται σε ακμή. Αυτό που μοιάζει με σπυράκι ακμής μπορεί να κρύβει μια άλλη πάθηση. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μπερδεύουν τη διαπυητική ιδρωταδενίτιδα με την κοινή ακμή. Η θεραπεία αυτών των παθήσεων είναι διαφορετική από την ακμή. Μια άλλη πάθηση που μπορεί να συγχέεται με την ακμή είναι η περιστοματική δερματίτιδα. Συνήθως προκαλεί κάτι που μοιάζει με σπυράκια γύρω από το στόμα. Επίσης, τα σπυράκια σας μπορεί να είναι συνέπεια υπεριδρωσίας ή ακμεόμορφου εξανθήματος.

Κάθε μορφή ακμής έχει διαφορετικό τρόπο θεραπείας, με άλλα φάρμακα ή και άλλες μεθόδους. Είναι λοιπόν σημαντικό να μη βγάζετε συμπεράσματα μόνοι σας, ώστε να λάβετε την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Εξετάσεις για την ακμή

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάγνωση της ακμής γίνεται με οπτικό έλεγχο από τον δερματολόγο. Σπάνια, ένας ιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα στυλεό λήψης δείγματος ή να ξύσει μια βλάβη ή φλύκταινα για μικροβιολογική εξέταση ή καλλιέργεια προκειμένου να αποκλείσει άλλες πηγές μόλυνσης. Ωστόσο, σε σοβαρές πολύπλοκες καταστάσεις ακμής, πιθανόν ο δερματολόγος να σας συστήσει επιπλέον εξετάσεις.

Στις γυναίκες, μπορεί να ζητηθούν ορμονικές εξετάσεις αίματος για την αναζήτηση καταστάσεων όπως η εγκυμοσύνη, η υπερβολική παραγωγή προλακτίνης, το σύνδρομο Cushing και η υψηλή τεστοστερόνη (δείκτης πολυκυστικών ωοθηκών).

Είτε έχετε επίμονη ακμή είτε άλλη πάθηση, μόνο ένας δερματολόγος μπορεί να διαγνώσει και να προσφέρει θεραπεία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας.

Είδη ακμής

Ποια είδη ακμής υπάρχουν;

Συμπτώματα ακμής

Ποια είναι τα συμπτώματα της ακμής;

Τα συμπτώματα της ακμής εκδηλώνονται με την εμφάνιση των παρακάτω βλαβών:

 • Φαγέσωρες (σπυράκια, μπιμπίκια)
 • Βλατίδες (σκληρές φουσκάλες ή πλάκες από πολλές από αυτές)
 • Φλύκταινες (φουσκάλες που περιέχουν λευκό ή κίτρινο πύον)
 • Οζίδια (επώδυνα ογκώδη εξογκώματα κάτω από το δέρμα)
 • Κύστες (ο πιο σοβαρός τύπος βλάβης από ακμή με μεγάλα πυώδη εξογκώματα που ενέχουν σοβαρό κίνδυνο να προκαλέσουν ουλές. Μπορούν να εξελιχθούν σε αποστήματα βαθιά κάτω από το δέρμα).
Κλείστε Ραντεβού
 • Ήπια ακμή
 • Μέτρια ακμή
 • Σοβαρή ακμή
 • Κυστική ακμή

Θεραπεία ακμής

Πώς θεραπεύεται η ακμή με ή χωρίς φάρμακα;

Η θεραπεία της ακμής με φάρμακα περιλαμβάνει τοπική ή συστηματική αγωγή, ανάλογα με την περίπτωση τους ασθενούς και τη βαρύτητα της νόσου. Ο Δερματολόγος είναι ο πλέον κατάλληλος να διαγνώσει το πρόβλημα, να ελέγξει τον τύπο της ακμής και να προτείνει την πλέον κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπισή της. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο της ακμής, το στάδιο ανάπτυξης, καθώς και από την επιδερμίδα κάθε ασθενούς.

Ανάλογα με τη βαρύτητα και τον τύπο της ακμής, ο δερματολόγος συντάσσει το σχέδιο θεραπείας.

Βαρύτητα ακμής

Ήπια ακμή

 • Μόνο φαγέσωρες ή και λίγες βλατιδοφλυκταινώδεις βλάβες που περιορίζονται στο πρόσωπο

Μέτρια ακμή

 • Μεγαλύτερος αριθμός βλατιδοφλυκταινώδων βλαβών με φλεγμονές στο πρόσωπο ή και στον λαιμό, την πλάτη ή το στήθος

Σοβαρή ακμή

 • Εξαιρετικά μεγάλος αριθμός βλατιδοφλυκταινώδων ή και οζιδιοκυστικών βλαβών με σοβαρές φλεγμονές

Σχέδιο θεραπείας

Το σχέδιο θεραπείας ακμής είναι εξατομικευμένο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως

 • Ποια μορφή ακμής έχετε
 • Περιοχές εμφάνισης ακμής στο δέρμα σας
 • Ποιες θεραπείες ακμής έχετε κάνει στο παρελθόν
 • Ποια είναι η ηλικία σας
 • Εάν η ακμή άφησε μαύρα στίγματα ή ουλές
 • Εάν η ακμή ξεκίνησε μέσα στην πανδημία κορονοϊού

Συχνές Ερωτήσεις

Η ακμή είναι κληρονομική;

Οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν την ακμή;

Ποιες παρενέργειες υπάρχουν στις θεραπείες ακμής;

Όλες οι κρέμες έχουν σαν παρενέργεια κάποια απολέπιση και ερυθρότητα. Ελέγχεται όμως μειώνοντας τη συχνότητας εφαρμογής. Το πρόβλημα είναι παροδικό και μετά από λίγο υποχωρεί.

Πού οφείλεται η Ακμή ενηλίκων;

Στην αιτιοπαθογένεια της Ακμής ενηλίκων γυναικών, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι εξής παράγοντες:
 • Κληρονομικότητα: Συνηθέστερη σε γυναίκες που οι μητέρες τους έπασχαν από ακμή μετά τα 25 τους χρόνια.
 • Ορμονικοί παράγοντες: Τοπικά, στους σμηγματογόνους αδένες, η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε διυδροτεστοστερόνη. Η τελευταία οδηγεί σε σμηγματόρροια και αύξηση της κερατινοποίησης, με αποτέλεσμα να ευνοείται ο αποικισμός του τριχοσμηγματογόνου πόρου με το acnes.
 • Χρήση καλλυντικών: Καλλυντικά με βαζελίνη και φυτικά έλαια ή καλλυντικά που δεν είναι κατάλληλα για τον τύπο επιδερμίδας του ασθενούς μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση ακμής.
 • Η χρήση φαρμάκων: όπως κορτικοστεροειδή, αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά κ.α.
 • Άλλοι παράγοντες: Το κάπνισμα και το έντονο στρες.

Πώς συνδέεται η ακμή με την περίοδο της γυναίκας;

Υποστηρίζεται ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση της πρώιμης εμμηναρχής με την βαρύτητα της ακμής. Η ακμή είναι βαρύτερη όταν η εμμηναρχή είναι πρωιμότερη.

Γιατί έχω ακμή;

Η ακμή συνδέεται συχνότερα με τις αλλαγές στα επίπεδα ορμονών κατά την εφηβεία, αλλά μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ορισμένες ορμόνες αναγκάζουν τους αδένες που παράγουν λίπος δίπλα στα τριχοθυλάκια στο δέρμα να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες ελαίου (μη φυσιολογικό σμήγμα).

Αυτό το μη φυσιολογικό σμήγμα αλλάζει τη δραστηριότητα ενός συνήθως αβλαβούς βακτηρίου του δέρματος που ονομάζεται Propionibacterium acnes, το οποίο γίνεται πιο επιθετικό και προκαλεί φλεγμονή και πύον.

Οι ορμόνες πυκνώνουν επίσης την εσωτερική επένδυση του θύλακα της τρίχας, προκαλώντας απόφραξη των πόρων. Ο καθαρισμός του δέρματος δεν βοηθά στην απομάκρυνση αυτού του μπλοκαρίσματος.

Σχετίζεται η Ακμή με τη Διατροφή;

Σε ποια ηλικία εμφανίζουμε ακμή;

Τι είναι η ροδόχρους ακμή;

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Εγγραφείτε στο newsletter μας για

να ενημερώνεστε για τις προσφορές & τις ειδικές τιμές!

calendar-fullcrossmenuchevron-uparrow-right