Εξέταση & Χαρτογράφηση σπίλων – Ποιες ελιές πρέπει να αφαιρέσετε

Εξέταση & Χαρτογράφηση σπίλων – Ποιες ελιές πρέπει να αφαιρέσετε

Το μελάνωμα είναι μια μορφή κακοήθους όγκου που προκαλείται από την εξαλλαγή των μελανοκυττάρων, των κυττάρων δηλαδή που παράγουν τη χρωστική του δέρματος (μελανίνη). Η αυξανόμενη συχνότητα των κρουσμάτων τον καθιστά έναν από τους ταχύτερα πολλαπλασιαζόμενους κακοήθεις όγκους στον άνθρωπο.

Το μελάνωμα είναι πολύ επιθετική μορφή καρκίνου, επειδή κάνει εύκολα μεταστάσεις σε άλλα όργανα του σώματος, μέσω του λεμφικού συστήματος. Είναι ο 7ος πιο συχνός τύπος καρκίνου για τις γυναίκες και 6ος πιο συχνός τύπος καρκίνου για τους άνδρες. Τα κρούσματα της νόσου αυξάνονται διαρκώς και κάθε χρόνο 3-4 άτομα ανά 100.000 νοσούν από καρκίνο του δέρματος.

Το μελάνωμα μπορεί να θεραπευτεί πλήρως εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί εάν έχετε δυσπλαστικούς σπίλους (άτυποι σπίλοι) που είναι συνήθεις καλοήθεις σπίλοι οι οποίοι μοιάζουν με το μελάνωμα.

H δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα, Επιστημονική Διευθύντρια της κλινικής Cosmetic Derma Medicine και μέλος του ΔΣ της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων-Αφροδισιολόγων τονίζει ότι “η πρόληψη και η συστηματική παρακολούθηση από δερματολόγο είναι σημαντική για την προστασία ενάντια στον καρκίνο του δέρματος. Η έγκαιρη διάγνωση των επικίνδυνων σπίλων σώζει ζωές.”

Αμαλία Τσιατούρα Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Επιστημονική Διευθύντρια CDM Medical Group
Προφίλ ιατρού
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο

Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα ενός υπάρχοντος σπίλου (ελιά) ή την παρουσία ενός νέου σπίλου με άτυπα χαρακτηριστικά ή συμπτώματα όπως κνησμός και αιμορραγία, θα πρέπει αμέσως να κλείσετε ραντεβού σε έναν δερματολόγο.

Η επίσκεψη τον δερματολόγο συστήνεται επίσης στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Δεν έχετε άτυπους σπίλους, αλλά μεγάλο αριθμό ελιών
  • Έχετε περισσότερες από 50 ελιές και τουλάχιστον 2 άτυπους σπίλους
  • Έχετε πολλούς άτυπους σπίλους (σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων)
  • Οικογενειακό ιστορικό μελανώματος ή άλλου δερματικού καρκίνου
  • Έχετε υποβληθεί σε χημειοθεραπεία
YouTube video

Πως ξέρουμε εάν ένας σπίλος πρέπει να αφαιρεθεί;

Πώς μπορεί κανείς να διακρίνει ένα καρκίνωμα του δέρματος, το γνωστό μελάνωμα; Έξι χαρακτηριστικά είναι αυτά τα οποία θα προδώσουν έναν ύποπτο σπίλο:

Α = Asymmetry (Ασυμμετρία)

Aν φέρουμε μια νοητή οριζόντια ή κάθετη γραμμή, η αριστερή με την δεξιά πλευρά και ο άνω με τον κάτω πόλο ενός υγιούς σπίλου πρέπει να ταυτίζονται, ώστε να μην υπάρχει ανομοιομορφία.

B = Borders (Όρια)

Ένας σπίλος σαφώς περιγεγραμμένος, σφαιρικός ή ωώδης είναι καλοήθης. Εάν αυτό δεν συμβαίνει και ο σπίλος έχει δαντελωτή περιφέρεια, είναι ανομοιόμορφος και έχει ασαφή όρια, αποτελεί έναν ύποπτο για κακοήθεια σπίλο.

C = Colour (Χρώμα)

Ο χρωματισμός του σπίλου αποτελεί ένδειξη καλοήθειας ή κακοήθειας. Αν ο σπίλος είναι ποικιλόχρωμος και όχι μονόχρωμος, θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από κλινικό δερματολόγο.

D = Diameter (Διάμετρος)

Συχνά, εάν ένας σπίλος είναι μεγαλύτερος των 6 χιλιοστών τότε θεωρείται ύποπτος. Αυτό όμως δε σημαίνει πως όλοι οι σπίλοι με μέγεθος μεγαλύτερο από 6 χιλιοστά είναι κακοήθεις.

E = Evolving (Εξέλιξη)

Μελετούμε επίσης την εξέλιξη του σπίλου κατά τη διάρκεια ζωής του ασθενούς. Αν ένας σπίλος αρχίζει να διαφοροποιείται, να αυξάνει σε μέγεθος, να προκαλεί πόνο ή φαγούρα, να παρουσιάζει εξελκώσεις στην επιφάνειά του, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε δερματολόγο.

F = Family (Κληρονομικότητα)

Όταν έχει καταγραφεί ιστορικό μελανώματος στην οικογένεια, θα πρέπει να γίνεται τακτική παρακολούθηση από κλινικό δερματολόγο.

Με ποιες εξετάσεις γίνεται η διάγνωση της επικινδυνότητας των σπίλων;

Ο δερματολόγος σας μπορεί να κάνει τις παρακάτω εξετάσεις προκειμένου να διαπιστώσει εάν ένας σπίλος είναι επικίνδυνος για να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.

1. Κλινική επισκόπηση

Σε πρώτο στάδιο είναι απαραίτητη η κλινική επισκόπηση από δερματολόγο που θα εξετάσει δια γυμνού οφθαλμού και με μεγάλη προσοχή έναν ασθενή από την κορυφή ως τα νύχια και τις μεσοδακτύλιες πτυχώσεις, ώστε να εντοπίσει κάποιον τυχόν ύποπτο σπίλο.

Κλινική εξέταση σπίλων

2. Δερματοσκόπηση

Η εξέταση μέσω μεγέθυνσης, η λεγόμενη δερματοσκόπηση των σπίλων, θα διαγνώσει τυχόν ατυπίες (δυσπλασίες) ή ενδείξεις κακοήθειας, δίνοντάς μας καλύτερη εικόνα για την ποιότητα των σπίλων που φέρει ο ασθενής στο σώμα του. Είναι μια μη επεμβατική εξέταση που πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικού φακού, του δερματοσκοπίου χειρός. Με τη μέθοδο αυτή ο δερματολόγος αξιολογεί τις βλάβες και διακρίνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, ταξινομώντας τα ως ύποπτα ή μη.

Δερματοσκόπηση σπίλων

3. Χαρτογράφηση σπίλων

Η ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων αποτελεί την πλέον σύγχρονη και αποτελσματική διαγνωστική εξέταση καθώς προσφέρει μικροσκοπική, ψηφιακή φωτογραφική απεικόνιση των σπίλων. Πρόκειται για μια ανώδυνη και ασφαλή διαγνωστική τεχνική, χωρίς ακτινοβολία. Με ειδικό εξοπλισμό αυτόματης ψηφιακής απεικόνισης και τη χρήση πολωμένου φωτός, δημιουργείται ένας ακριβής και λεπτομερής “χάρτης” του σώματος με φωτογραφίες των σπίλων του ασθενούς.

Χαρτογράφηση σπίλων

Το πλεονέκτημα της χαρτογράφησης είναι ότι τα φωτογραφικά στοιχεία αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή για μελλοντική σύγκριση κατά την επανεξέταση του ασθενούς. Με τον τρόπο αυτό, ο δερματολόγος μπορεί να εντοπίσει εάν εμφανίστηκαν νέες ελιές ή υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην εξέλιξη των σπίλων ενός ασθενούς κατά την πάροδο του χρόνου.

Συνήθως η χαρτογράφηση σπίλων γίνεται σε ετήσια βάση.

Η χαρτογράφηση σπίλων κρίνεται απαραίτητη σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και έχουν πολλές ελιές στο δέρμα.

Η χαρτογράφηση σπίλων είναι η μόνη τεχνική που δείχνει με ασφάλεια ποιοι σπίλοι πρέπει να αφαιρεθούν.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Εάν κάποιος σπίλος σας προκαλεί ανησυχία, το κακοήθες μελάνωμα μπορεί να ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο όταν η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική. Επιπλέον, η σωστή διάγνωση μπορεί να σας προφυλάξει από περιττή αφαίρεση αβλαβών σπίλων. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Σχετικά Άρθρα