Αθήνα: + 30 210 6980451   Κηφισιά: + 30 210 6232220   Γλυφάδα: + 30 210 8980444    Θεσσαλονίκη: +30 2310 224240   Πάτρα: +30 2610 226562   Ρόδος: +30 22410 32700   Κύπρος: +357 25251040
Τοπικό πάχος | Cosmetic Derma Medicine
Υπηρεσίες Δερματολογίας & Πλαστικής Χειρουργικής

Τοπικό πάχος

 

Το τοπικό πάχος οφείλεται στην ανώμαλη, υπερβολική συσσώρευση του λίπους σε διάφορες περιοχές του σώματος από τις οποίες είναι πολύ δύσκολη η απώλειά του, παρά τις όποιες προσπάθειες με δίαιτα και άσκηση. Οι περιοχές αυτές καθορίζονται από το φύλο, την ηλικία, την άσκηση αλλά και τη γενετική προδιάθεση του κάθε ανθρώπου. Στις γυναίκες το μεγαλύτερο ποσοστό εναποτίθεται γύρω από τη λεκάνη, στους μηρούς και τους γλουτούς, ενώ στους άνδρες συνήθως τα «περιττά» κιλά μαζεύονται στην περιοχή της κοιλιάς.

Οι διαφορετικές αυτές περιοχές στα δύο φύλα οφείλονται στην επίδραση των ορμονών του φύλου. Στην περίπτωση των γυναικών για παράδειγμα, λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να τους προσφέρουν προστασία για το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στους άνδρες από την άλλη, η συσσώρευση λίπους γύρω από το στομάχι και την κοιλιά χαρακτηρίζεται ως κεντρική παχυσαρκία και μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία και να σχετίζεται με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Κατηγορίες τοπικού πάχους

Υπάρχουν 4 βασικές κατηγορίες τοπικού πάχους – σωματότυπου ανάλογα με τα σημεία στα οποία παρατηρείται αυξημένη συσσώρευση λιπώδους ιστού:

  • Τύπος «μήλο», με τάση εναπόθεσης λίπους στην κοιλιά και το στομάχι. Ο κορμός είναι συνήθως στρογγυλός και ογκώδης, ενώ τα πόδια αδύνατα και οι γλουτοί επίπεδοι. Σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης δυσλιπιδαιμίας, υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • Τύπος «αχλάδι», με τάση εναπόθεσης λίπους στην περιφέρεια, τους γλουτούς και τους μηρούς. Ο κορμός συνήθως είναι λεπτός. Αποτελεί το χαρακτηριστικό γυναικείο σωματότυπο, κυρίως μάλιστα των γυναικών της Μεσογείου. Η απώλεια λίπους από τις περιοχές αυτές αποτελεί δύσκολη υπόθεση και απαιτεί το συνδυασμό ειδικής διατροφής, άσκησης και μεθόδων τοπικής λιποδιάλυσης σε πιο επίμονες περιπτώσεις.
  • Τύπος «κλεψύδρα», με τάση συσσώρευσης του ανεπιθύμητου λίπους σε στήθος και οπίσθια, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα τονισμένοι οι ώμοι και οι γοφοί ενώ η μέση συνήθως είναι ιδιαίτερα λεπτή.
  • Τύπος «σωλήνας», όπου το σώμα είναι μονοκόμματο, χωρίς καμπύλες και δεν ξεχωρίζει καθόλου η μέση. Τα λεπτά πόδια και οπίσθια είναι επίσης χαρακτηριστικά αυτού του τύπου σώματος.
Διάγνωση τοπικού πάχους

Στη διάγνωση της ανώμαλης εναπόθεσης λίπους μπορεί να βοηθήσει ο υπέρηχος λίπους. Πρόκειται για μια ειδική εξέταση μέτρησης του λιπώδους ιστού σε χιλιοστά, χρησιμοποιώντας ήχους υψηλής συχνότητας και τους απόηχους αυτών καθώς ταξιδεύουν στο σώμα και διαπερνούν τους ιστούς και μεταφράζοντάς τους σε εικόνα. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που πρόκειται να γίνει παρέμβαση σε κάποιο σημείο του σώματος με θεραπείες λιποδιάλυσης προκειμένου να είναι μετρήσιμα τα αποτελέσματα αυτών.

Αντιμετώπιση τοπικού πάχους

Η αντιμετώπιση του τοπικού πάχους μπορεί να επιτευχθεί, ανάλογα πάντα και με την έκταση του προβλήματος, τόσο με συντηρητικές όσο και με πιο επεμβατικές μεθόδους που στοχεύουν στη διάλυση του λιπώδους ιστού στα σημεία στα οποία έχει συσσωρευθεί. Αυτές περιλαμβάνουν:

Μεσοθεραπεία λιπόλυσης. Πρόκειται για ενέσιμη θεραπεία, όπου συντελείται έγχυση ειδικών ουσιών στον υποδόριο ιστό που δρουν λιποδιαλυτικά (καφεΐνη, L-καρνιτίνη, φωσφατιδυλοχολίνη κ.α.). Εφαρμόζεται με επιτυχία σε περιοχές όπως οι γλουτοί και τα “ψωμάκια”, η κοιλιά και τα πλαϊνά, το εσωτερικό των μηρών και η περιοχή πάνω από το γόνατο.

Cavitation. Πρόκειται για μια μη επεμβατική μέθοδο καταστροφής των λιποκυττάρων διαλύοντας την κυτταρική τους μεμβράνη, μέσω υπερηχητικών σημάτων. Ταυτόχρονα το cavitation επιτελεί και λεμφικό μασάζ για την ευκολότερη παροχέτευση των κατεστραμμένων λιποκυττάρων, βελτιώνοντας και την υφή των περιοχών με συσσωρευμένη κυτταρίτιδα. Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα σε περιοχές με τοπικό πάχος και όψη «φλοιού πορτοκαλιού».

Cavilipo. Πρόκειται για το συνδυασμό της μεσοθεραπείας λιπόλυσης με το cavitation. Στην περίπτωση αυτή στόχος είναι τόσο η λιποδιάλυση και η απώλεια πόντων τοπικού πάχους, όσο και η σμίλευση της περιοχής. Οι θεραπείες γίνονται συνδυαστικά ή εναλλάξ.

Κρυολιπόλυση. Πρόκειται για μια μέθοδο πρόκλησης απόπτωσης των λιποκυττάρων μέσω της δημιουργίας μη ευνοϊκών συνθηκών διαβίωσής τους και πιο συγκεκριμένα μέσω της δημιουργίας συνθηκών ψύχους στις περιοχές που «πάσχουν». Τα λιποκύτταρα που αποπίπτουν παροχετεύονται στη συνέχεια μέσω της λεμφικής οδού και αποβάλλονται από το σώμα.

Laser λιποαναρρόφηση. Πρόκειται για την εξέλιξη της κλασικής λιποαναρρόφησης όπου συντελείται ουσιαστικά ρευστοποίηση του λίπους μέσω μιας κεφαλής laser πριν την αναρρόφησή του. Με τον τρόπο αυτό σμιλεύεται καλύτερα η προβληματική περιοχή ενώ συντελείται και σύσφιξη των ιστών.

Κοιλιοπλαστική. Πρόκειται για χειρουργική μέθοδο αντιμετώπισης του τοπικού πάχους και της χαλάρωσης στην περιοχή της κοιλιάς. Εφαρμόζεται ευρέως σε γυναίκες μετά από εγκυμοσύνη ενώ είναι πολύ συχνή αισθητική επέμβαση και στους άνδρες με κοιλιακή παχυσαρκία.

Βραχιονοπλαστική. Πρόκειται για χειρουργική μέθοδο αφαίρεσης του περιττού λίπους από την περιοχή των βραχιόνων. Ενδείκνυται όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συσσώρευσης λίπους στις περιοχές αυτές σε συνδυασμό με έντονη χαλάρωση, που δε λύνεται με κατάλληλη διατροφή και εκγύμναση της περιοχής.

  Ενημερωθείτε στο +302106980451 για το κόστος των θεραπειών τοπικού πάχους, καθώς και για ειδικές τιμές που υπάρχουν σήμερα.

 

Τα νέα μας

Η CDM στον τύπο

Facebook

Σε λίγα λεπτά στην ΕΡΤ1 η ιατρός της κλινικής μας Δρ. Konstantina Mamali, μιλάει για τους σπίλους και τι πρέπει να προσέχουμε..Συντονιστείτε! ... ΠερισσότεραΛιγότερα

Newsletter