Loading...
Εάν η σελίδα δεν φορτώνει, κάντε κλικ εδώ.
Loading...
Νέα 19/10/2017
Γράφει

Δρ. Αμαλία Τσιατούρα

Δερματολογος – Αφροδισιολογος, Επιστημονικη Διευθυντρια του τμηματος Δερματολογιας & Εφαρμογων Laser της Cosmetic Derma Medicine

Γυροειδής Αλωπεκία: Όσα πρέπει να ξέρετε, Newsbeast.gr, Οκτώβριος 2017

Γυροειδής αλωπεκία: Όσα πρέπει να ξέρετε

Μια νέα θεραπεία – απόλυτα φυσική – έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι τώρα στη θεραπευτική αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας.

 

Με τη συνεργασία της Δρ. Αμαλίας Τσιατούρα, δερματολόγου-αφροδισιολόγου, Γραμματέα Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ)– Επιστημονική Διευθύντρια κλινικής Cosmetic Derma Medicine.

Τι ξέρουμε;

→Είναι ασθένεια του τριχωτού που εκδηλώνεται στο 1% του πληθυσμού και εκδηλώνεται με απώλεια τριχών κατά τόπους και που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει ακόμα και σε καθολική απώλεια τριχών στο κεφάλι, το πρόσωπο και το σώμα.

→Η επικρατέστερη αιτία της γυροειδούς αλωπεκίας είναι η διαταραχή του ανοσοποιητικού – έχει επομένως αυτοάνοσο υπόστρωμα –  που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αναγνωρίζει τα τριχοθυλάκια ως ξένο σώμα και τα προσβάλλει. Το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, μέσω των Τ-λεμφοκυττάρων, αναγκάζει τα τριχοθυλάκια να εισέλθουν στην τελογενή  φάση – το τελικό στάδιο ζωής της τρίχας. Μετά το πέρας της τελογενούς φάσης, δηλαδή περίπου μετά από 3 μήνες οι τρίχες πέφτουν ενώ για να υπάρξει επαναφύτρωση πρέπει να σταματήσει η προσβολή των τριχοθυλακίων από τα Τ-λεμφοκύτταρα.

→Πέραν του αισθητικού προβλήματος η γυροειδής αλωπεκία δεν επιβαρύνει  την υγεία δηλαδή δεν πλήττει άλλα οργανικά συστήματα. Μπορεί όμως να επηρεάσει πολύ αρνητικά την ψυχολογία του ασθενούς. Επίσης, μπορεί να συνδέεται και με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως θυρεοειδίτιδα ή λεύκη.

→Η θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας μπορεί να είναι τοπική ή συστηματική με κορτικοστεροειδή που ως γνωστό δεν θεραπεύουν, μόνο αναστέλλουν τα συμπτώματα. Για την αντιμετώπισή της, συνήθως, ακολουθείται θεραπεία δερματολογικής φύσεως με κορτιζόνη και η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από το είδος, την έκταση και την περιοδικότητα του φαινομένου.

→ Ως νόσημα παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις με το στρες να αποτελεί παράγοντα που επιβαρύνει σημαντικά τα συμπτώματα της νόσου. Γι’ αυτό στα πλαίσια της θεραπείας συστήνονται πάντα και μέθοδοι που ανακουφίζουν από το στρες.

 

Τα νέα είναι ενθαρρυντικά

Πλέον στις θεραπευτικές επιλογές έχει προστεθεί η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Είναι μια απόλυτα φυσική μέθοδος που μπορεί να επαναφέρει την πυκνότητα των μαλλιών σε δύσκολες μορφές αλωπεκίας. Η διαδικασία εφαρμόζεται σε όλο το τριχωτό της κεφαλής και βασίζεται στο αίμα μας. Ο γιατρός κάνει αιμοληψία από τον ενδιαφερόμενο. Ακολουθεί η επεξεργασία του αίματος, ο διαχωρισμός του πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος  και η ενεργοποίησή  του με αυξητικούς παράγοντες. Στη συνέχεια, ο εξειδικευμένος γιατρός εγχέει το ενεργοποιημένο πλάσμα στο τριχωτό της κεφαλής με τη μορφή μεσοθεραπείας. Η θεραπεία ενεργοποιεί τα βλαστοκύτταρα των τριχοθυλακίων και οδηγεί σε επαναφύτρωση των τριχών.  Επίσης αυξάνει το μέγεθος της διαμέτρου της τρίχας  και επιμηκύνει το στάδιο ανάπτυξης της τρίχας  (αναγενής φάση) με αποτέλεσμα τα μαλλιά να μην πέφτουν πρόωρα. Σημαντικό πλεονέκτημα της θεραπείας είναι ότι δεν έχει παρενέργειες καθώς δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα παρά μόνο αυτόλογοι παράγοντες. Η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής και μπορεί να εφαρμοστεί και σε παιδιά.
Info: Cosmetic Derma Medicine www.cosmeticdermamedicine.gr / [email protected]

 

Αθήνα: 210 6980451

Κηφισιά: 210 6232220

Θεσσαλονίκη: 2310  224240

Πάτρα:  2610 226562

Ρόδος: 22410 32700

Λεμεσός: 00357 25251040 

ΒΡΑΒΕΙΑ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

O ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Όροι χρήσηςOK