Αθήνα: + 30 210 6980451   Κηφισιά: + 30 210 6232220   Γλυφάδα: + 30 210 8980444    Θεσσαλονίκη: +30 2310 224240   Πάτρα: +30 2610 226562   Ρόδος: +30 22410 32700   Κύπρος: +357 25251040
Αφροδισιολογία | Cosmetic Derma Medicine
Υπηρεσίες Δερματολογίας & Πλαστικής Χειρουργικής

Αφροδισιολογία

%ce%a0%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b1-%ce%b5%cf%83%cf%89%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b1-kondilomata

Η αφροδισιολογία είναι ο κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Τα νοσήματα αυτά μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Έχουν αναγνωριστεί περισσότερες από 20 παθήσεις που μεταδίδονται κατά τη σεξουαλική επαφή. Ωστόσο τα νοσήματα αυτά είναι δυνατόν να εμφανιστούν και με επαφή με το αίμα και τα βιολογικά υγρά ατόμου που νοσεί καθώς και κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα – αφροδίσια νοσήματα είναι δυνατόν να προσβάλλουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων δεδομένης της νεαρότερης ηλικίας έναρξης της σεξουαλικής ζωής, την εναλλαγή πολλών συντρόφων και τη λήψη πλημμελών μέτρων προστασίας. Ορισμένα από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι δυνατόν να μην εμφανίζουν κάποια ιδιαίτερη συμπτωματολογία, ωστόσο το άτομο που νοσεί να είναι μεταδοτικό. Παράλληλα, αρκετά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αν και είναι δυνατόν να έχουν ήπια συμπτωματολογία αν δεν θεραπευθούν και γίνουν χρόνια είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε δυσάρεστες και σοβαρές για την υγεία επιπλοκές.

Περισσότερο επιρρεπείς είναι οι γυναίκες με σοβαρές επιπλοκές που είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε στείρωση ή καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Επιπλέον δυσάρεστες μπορεί να είναι οι συνέπειες και για το έμβρυο σε περίπτωση λοίμωξης της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού. Λοιμώξεις όπως χλαμύδια, σύφιλη, HIV, κονδυλώματα, ηπατίτιδες, τριχομονάδα κοκ είναι δυνατόν οδηγήσουν στη γέννηση ελλιποβαρών νεογνών, παιδιών με δυσμορφίες και με άλλα παροδικά ή μόνιμα προβλήματα υγείας. Υπεύθυνοι μικροοργανισμοί μπορεί να είναι είτε βακτήρια είτε ιοί είτε πρωτόζωα οπότε αντίστοιχη είναι και η θεραπεία.

Τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που μελετά η αφροδισιολογία είναι τα εξής:

Κονδυλώματα

Μολυσματική τέρμινθος

Έρπης γεννητικών οργάνων

Σύφιλη

Γονόρροια

Κολπίτιδες

Βαλανίτιδες – Βαλανοποσθίτιδες

Ουρηθρίτιδες

Ηπατίτιδες

ΗΙV

Φθειρίαση εφηβαίου

Ψώρα

Μαλακό έλκος

Αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα

Βουβωνικό κοκκίωμα

 

Στην Cosmetic Derma Medicine εξειδικευμένοι στην αφροδισιολογία δερματολόγοι παρέχουν θεραπείες για τα παρακάτω σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα:

ΚονδυλώματαΘεραπεία Κονδυλωμάτων

Πρόκειται για το πιο συχνό αφροδίσιο νόσημα. Τα κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων γνωστό και ως HPV. Υπάρχει μια πληθώρα ιών αλλά οι συνηθέστερα συναντώμενοι είναι οι HPV 6,11, 16, 18, 31, 33 και 35. Μπορεί να εκδηλώνονται ως ασυμπτωματικές βλατίδες ή ως έμμισχες ανθοκραμβοειδείς βλάβες.

Μολυσματική τέρμινθος

Πρόκειται για βλάβες που εμφανίζονται συχνότερα στη γεννητική περιοχή αλλά είναι δυνατόν να παρουσιαστούν και σε άλλα σημεία. Πρόκειται για μικρές κόκκινες ή λευκές βλάβες συνήθως με μια εμβύθινση στο κέντρο. Μπορεί να είναι ασυμπτωματικές ή να έχουν ήπιο κνησμό ή διαβρώσεις.

Ιός HPV

Αποτελεί συχνό νόσημα της αφροδισιολογίας, αλλά μπορεί να μεταδοθεί και με απλή επαφή με τα χέρια.

Κολπίτιδες

Οι κολπίτιδες αποτελούν ευρύ αντικείμενο της αφροδισιολογίας. Πρόκειται για φλεγμονή του κόλπου στις γυναίκες κυρίως από μικροβιακούς παράγοντες όπως μύκητες, βακτήρια και τριχομονάδες. Εκδηλώνεται με την παρουσία δύσοσμου συνήθως κολπικού εκκρίματος, κνησμού και αισθήματος δυσφορίας κατά τη σεξουαλική επαφή.

Βαλανοποσθίτιδα – Βαλανίτιδα

Πρόκειται για μυκητίαση της βαλάνου στους άνδρες και είναι πολύ συχνή και ενοχλητική κατάσταση. Μπορεί να προέλθει από λήψη αντιβιοτικών ή να προκύψει ως σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Η θεραπεία συνίσταται στην τοπική αντιμυκητιασική αγωγή ενώ συχνά μπορεί να απαιτηθούν αντιμυκητιασικά από το στόμα στον πάσχοντα και στην σύντροφο.

Ουρηθρίτιδες

Αποτελεί φλεγμονή της ουρήθρας. Διακρίνονται σε γονοκοκκικές και μη γονοκοκκικές ουρηθρίτιδες ανάλογα με τον υπεύθυνο μικροοργανισμό. Εκδηλώνεται με κνησμό, ουρηθρικό έκκριμα, ενόχληση κατά την ούρηση. Εκτός από το γονόκοκκο άλλοι μικροοργανισμοί που είναι δυνατόν να προκαλέσουν ουρηθρίτιδες είναι τα χλαμύδια, το ουρεόπλασμα, το μυκόπλασμα και η τριχομονάδα.

Έρπης γεννητικών οργάνων

Είναι μαζί με τα κονδυλώματα τα συχνότερα αφροδίσια νοσήματα. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV2) και σπανιότερα του τύπου 1(HSV1). Η λοίμωξη μπορεί συχνά να μην δίνει συμπτώματα. Μπορεί πριν από την εμφάνιση των βλαβών να υπάρχει ένα αίσθημα καύσου, πόνου ή φαγούρας. Στη συνέχεια εμφανίζονται συρρέουσες φυσαλίδες επί ερυθηματώδους βάσης οι οποίες ρήγνυνται, σχηματίζουν διαβρώσεις με εφελκίδες και επουλώνονται χωρίς να αφήνουν ουλές.

Σύφιλη

Η σύφιλη χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ανώδυνου σκληρού έλκους στην περιοχή επαφής με τον υπεύθυνο μικροοργανισμό. Αν δεν θεραπευθεί εγκαίρως η σύφιλη μετατρέπεται σε μια χρόνια λοίμωξη η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στον πάσχοντα όσο και στο έμβρυο σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να προσβληθείτε από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι επίσης σημαντικό να υποβάλλεστε σε διαγνωστικές εξετάσεις, ακόμα και αν δεν έχετε διαπιστώσει την ύπαρξη συμπτωμάτων, ώστε να προλάβετε εγκαίρως την ανάπτυξη του νοσήματος.

 

  Ενημερωθείτε και κλείστε ραντεβού στο (+30) 2106980451 για τη διάγνωση και θεραπεία του προβλήματος που σας απασχολεί. 
Ενδιαφέρομαι για περισσότερες πληροφορίες

Φόρμα επικοινωνίας

 

Verification

Τα νέα μας

Η CDM στον τύπο

Facebook

Σε λίγα λεπτά στην ΕΡΤ1 η ιατρός της κλινικής μας Δρ. Konstantina Mamali, μιλάει για τους σπίλους και τι πρέπει να προσέχουμε..Συντονιστείτε! ... ΠερισσότεραΛιγότερα

Newsletter