Αθήνα: + 30 210 6980451   Κηφισιά: + 30 210 6232220   Γλυφάδα: + 30 210 8980444    Θεσσαλονίκη: +30 2310 224240   Πάτρα: +30 2610 226562   Ρόδος: +30 22410 32700   Κύπρος: +357 25251040
Αγγειοχειρουργική | Cosmetic Derma Medicine
Υπηρεσίες Δερματολογίας & Πλαστικής Χειρουργικής

Αγγειοχειρουργική

 

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί είναι τα πιο συχνά προβλήματα για τα οποία επισκέπτεται κάποιος τον αγγειολόγο. Απασχολούν κυρίως γυναίκες και εμφανίζονται στα κάτω άκρα. Το ευχάριστο είναι ότι και για τα δύο προσφέρουμε
θεραπείες στο ιατρείο.

Τι είναι οι ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες είναι οι μικρές, επιφανειακές, κόκκινες, μπλε και μωβ φλέβες που απλώνονται σαν ιστός αράχνης στα πόδια. Αποτελούν κατά κύριο λόγο αισθητικό πρόβλημα, μπορεί να προκαλούν τοπικά συμπτώματα όπως τσούξιμο και κάψιμο στα σημεία εμφάνισής τους αλλά δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία εκείνου που τις φέρει. Ωστόσο, πολλές γυναίκες νιώθουν να περιορίζονται στο τι θα φορέσουν καθώς η εικόνα των ευρυαγγειών τις ρίχνει την ψυχολογία.

Οι κύριοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνισή τους είναι η κληρονομικότητα και οι ορμονικές μεταβολές (π.χ. κατά την εγκυμοσύνη), ενώ οι παράγοντες που τις επιδεινώνουν είναι η παχυσαρκία, η πολύωρη ορθοστασία, η μακροχρόνια καθιστική ζωή, το κάπνισμα, η ζέστη και η έκθεση στον ήλιο.

Θεραπεύστε τις ευρυαγγείες

Η σκληροθεραπεία: Είναι η πιο συνηθισμένη θεραπευτική προσέγγιση για τις ευρυαγγείες. Σε μια συνεδρία σκληροθεραπείας εγχέουμε με ενεσούλες μέσα στις ευρυαγγείες την φαρμακευτική ουσία πολιδοκανόλη. Η τελευταία προκαλεί ελεγχόμενη βλάβη στο τοίχωμα της φλέβας οπότε το τοίχωμα “κολλάει” και σιγά σιγά η φλέβα εξαφανίζεται. Η μέθοδος είναι ασφαλής και ανώδυνη και συνολικά απαιτούνται κατά μέσο όρο 2-3 συνεδρίες. Μετά την θεραπεία είναι σημαντική η χρήση ειδικής ελαστικής κάλτσας για 5-10 ημέρες.

Για ολοκληρωμένο αισθητικό αποτέλεσμα, η μέθοδος συνδυάζεται και με laser Nd: Yag για τις ευρυαγγείες που είναι μικρότερες από 1 mm.

Το laser: Η τεχνολογία laser Nd: Yag καταστρέφει τις παθολογικές φλέβες εύκολα, γρήγορα και σχετικά ανώδυνα. Το laser είναι ιδανικό για μεγάλη έκταση ευρυαγγειών. Κατά μέσο όρο απαιτούνται 3-4 συνεδρίες, 1 ανά μήνα. Το laser Nd: Yag για ευρυαγγείες μπορεί να εφαρμοστεί άφοβα και το καλοκαίρι, ενώ σε αυτές τις περιπτώσεις δεν απαιτείται χρήση της ειδικής κάλτσας συμπίεσης.

Τι είναι οι κιρσοί

Πρόκειται για παθολογικά διατεταμένες φλέβες στα πόδια. Σε αντίθεση με τις ευρυαγγείες, οι κιρσοί συχνά ενέχουν κίνδυνο για την υγεία, σε περίπτωση βέβαια που δεν αντιμετωπιστούν. Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τους κιρσούς περιλαμβάνουν οίδημα, αίσθηση κόπωσης και βαριών ποδιών, αίσθηση καύσου, κνησμό, νυχτερινές κράμπες. Οι επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσουν αν αφεθούν χωρίς θεραπεία είναι θρόμβωση, αιμορραγία, έλκη στο δέρμα κ.ά.

Η διάγνωση των κιρσών γίνεται με κλινική εξέταση. Ωστόσο η ακριβής διάγνωση και κυρίως η στρατηγική αντιμετώπισης βασίζεται στην έγχρωμη υπερηχητική φλεβογραφία, δηλαδή το γνωστό triplex, που επιτρέπει στον αγγειολόγο να προτείνει την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Οι θεραπείες των κιρσών

Σε αρχικά στάδια η αντιμετώπιση των κιρσών μπορεί να είναι συντηρητική και βασίζεται στη χρήση ελαστικής κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης. Ωστόσο, η λύση αυτή είναι προσωρινή, καθώς το πρόβλημα εξαλείφεται μόνιμα και ριζικά μόνο με χειρουργική επέμβαση.

Για πολλά χρόνια η θεραπεία των κιρσών γινόταν με την κλασική χειρουργική επέμβαση που στόχευε στην εκρίζωση της παθολογικής φλέβας μέσω χειρουργικών τομών. Ωστόσο, εξαιτίας του τραυματικού χαρακτήρα της μεθόδου, σήμερα εφαρμόζεται η τεχνική της ενδοφλεβικής εξάλειψης, μια λιγότερο επεμβατική μέθοδος με την οποία η ελαττωματική φλέβα καταστρέφεται με τοπική εφαρμογή θερμότητας μέσω laser ή ραδιοσυχνοτήτων (RF). Έτσι λοιπόν μιλάμε πλέον για χειρουργείο μιας μέρας ή μάλλον λίγων ωρών αφού η επέμβαση γίνεται με τοπική
αναισθησία και δεν απαιτούνται χειρουργικές τομές και ράμματα. Ο ασθενής φεύγει περπατώντας από την κλινική λίγη ώρα μετά το χειρουργείο και μπορεί ήδη από την επόμενη ημέρα να επιστρέψει στη δραστηριότητά του φορώντας μία ειδική ελαστική κάλτσα για μερικές ημέρες.

Το πλεονέκτημα της ταχύτερης αποθεραπείας, του άριστου αισθητικού αποτελέσματος και της αποφυγής της γενικής αναισθησίας έχουν καταστήσει την ενδοφλεβική μέθοδο ως πρώτη επιλογή θεραπείας των κιρσών. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις όπου ανατομικοί περιορισμοί (μέγεθος ή πορεία φλέβας) ή άλλοι παράγοντες (προηγηθείσα θρόμβωση ή σκληροθεραπεία) δεν επιτρέπουν την εφαρμογή της και η κλασική χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη λύση.

Σε κάθε περίπτωση ο προσεκτικός προεγχειρητικός σχεδιασμός με τη βοήθεια της έγχρωμη υπερηχητικής φλεβογραφίας και η εξατομικευμένη για κάθε ασθενή επιλογή της κατάλληλης μεθόδου θεραπείας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή και μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ενδιαφέρομαι για περισσότερες πληροφορίες

Τα νέα μας

Η CDM στον τύπο

Facebook

Σε λίγα λεπτά στην ΕΡΤ1 η ιατρός της κλινικής μας Δρ. Konstantina Mamali, μιλάει για τους σπίλους και τι πρέπει να προσέχουμε..Συντονιστείτε! ... ΠερισσότεραΛιγότερα

Newsletter